MIŞAR-DER'de"Medreseler" Konuşuldu
Siirt ilimizde sosyal yaşamı etkileyen en önemli faktörlerden biri olan Sivil Toplum Kuruluşlarının etkinlikleri bir kez daha kanıtlandı.
Siirt ili Eruh ilçesi Mişar ovasının 35 köyünü içinde barındıran yapısı ve sanatsal kültürel faaliyetleriyle 4 yılını geride bırakıp 5. Yılına giren MIŞAR-DER (Mişar Eğitim Kültür Sanat Kalkınma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği) bu hafta ilimizin ve bölgemizin en önemli etmenlerinden biri olan Medreseleri konu alan bir söyleşiye ev sahipliği yaptı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Araştırmacı-Yazar Yrd. Doç. Dr. AbdulhadiTİMURTAŞ'ın MIŞAR-DER'de düzenlenen imza günü ve "Medreseler" konulu söyleşiye Siirt Belediye başkanı Selim SADAK, Siirt Milletvekili Osman ÖREN, Siirt Gazeteciler Cemiyeti başkanı Cumhur Kılıççıoğlu, Diyanet-Sen, Belediye-İş, Zehra-Der, Öğretmenler, İmamlar, Üniversite öğrencileri, konuya duyarlı insanlar ve MIŞAR-DER üyeleri katıldı.
Kendisi aslen Siirt Eruh doğumlu, Medreselerde eğitim görmüş, 4 yıllık Lise eğitimini Suriye'nin başkenti Şam'da, 4 yıllık Üniversite eğitimini Mısır'ın başkenti Kahire'de, El-Ezher Üniversitesi'nde Arap Dili ve Edebiyatı üzerine eğitim gören Araştırmacı-Yazar Yrd. Doç. Dr. Abdulhadi TİMURTAŞ, Medreseler üzerine yaptığı araştırmalarını konu alan bir seminer için MIŞAR-DER'e (Mişar Eğitim Kültür Sanat Kalkınma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği) konuk oldu.
MIŞAR-DER'de düzenlenen İmza günü ve Söyleşi programında konuşan Araştırmacı-Yazar Yrd. Doç. Dr. Abdulhadi TİMURTAŞ: "Bölgemizde geçmişten bugüne büyük önem arz eden ve yaşamımıza yön veren en önemli kuruluşlardan biri kuşkusuz Medreselerdir. Buralarda ders görüp eğitim almış şahsiyetler bir çok köy, belde, ilçe ve şehirde insanlara dini bilgiler noktasında çok aydınlatıcı olmuşlardır. Eskiden medreselerde dini konuların dışında ilmi, tarihi, kültürel ve coğrafik konularda eğitim verilirdi. Şimdiki medreselerde sadece dini eğitim verilmektedir. Bölgemizde çok önemli şahsiyetler yaşamıştır. Bunlardan biri de Botan Müderrislerinin Piri olarak anılan Molla Muhammed Zıvıngi'dir. Şahsiyetiyle çok sayıda insana örnek olan Molla Muhammed Zıvıngi, bir müderris, bir çiftçi ve aynı zamanda bölgede kendisine davaların getirildiği tek merci idi. O, halk ile iç içe yaşar, onlardan biriydi. Misafirperver, mert, yiğit, nükteci ve aynı zamanda heybetli biri idi. Giyimi kuşamı gayet sade, yaşantısı da çok basit idi. Fakat buna rağmen bütün bölge ona muhtaçtı. Ağzından çıkan her kelime bölge halkı arasında bir kanun gibiydi. Fetvalarına itiraz edilmezdi. Gün gelirdi bölgede tüm maddi gücü ellerinde bulunduran ağalar dahi kimi sorunlarının çözümü için kendisine müracaat ederlerdi. Böylesine halkı için çaba sarfeden ve yol gösteren şahsiyetlerin yer aldığı Medreseler halk nezdinde itibar görürler. Bu nitelikleri taşımayan medreselerdeki eğitim eksik kalır ve halk nazarında yer edinmezler." şeklinde konuştu.
Araştırmacı-Yazar Yrd. Doç. Dr. AbdulhadiTİMURTAŞ'ın Medreseler üzerine yaptığı söyleşiden sonra söz alan Siirt Belediye başkanı Selim Sadak: "Değerli seydamızAbdulhadi Timurtaş'ın dile getirdiği konular çok önemlidir. Tespitlerini gayet yerinde ve makul buluyorum. Böylesine önemli konuların şehrimizde konuşulup tartışılmasını sağlayan MIŞAR-DER yöneticilerini yürekten kutluyorum. Bizler tarihi gerçeklerimizi öğrenip ona göre yaşadıkça daha çabuk özgürleşeceğiz." biçiminde bir değerlendirmede bulundu.
MIŞAR-DER (Mişar Eğitim Kültür Sanat Kalkınma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği) yönetimi adına kısa bir konuşma yapan Yönetim Kurulu üyesi İzzettin Oktay, bu tarz etkinliklerin devam edeceğini, sunumu yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Araştırmacı-Yazar Yrd. Doç. Dr. AbdulhadiTİMURTAŞ'a ve katılım sağlayan tüm konuklara katkılarından dolayı teşekkür etti.
Söyleşi Programı, Araştırmacı-Yazar Yrd. Doç. Dr. AbdulhadiTİMURTAŞ'ın yazdığı eserlerini imzalamasıyla sona erdi.