Haberler

Misili Kadınlar "Yerli İpek Şal ve Fular"Lara Can Verdi

Abone Ol

Atölye çalışmalarından detaylar- Nagihan Dülger röportaj- Ürünlerden detaylar HALUK YÜKSEL - Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes işbirliğiyle yerel kalkınmaya destek vermek üzere hayata geçirilen "Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu"nun ilk dönem projelerinden "Yüzde 100 Misia", meyvelerini vermeye başladı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ- Atölye çalışmalarından detaylar- Nagihan Dülger röportaj- Ürünlerden detaylar HALUK YÜKSEL - Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes işbirliğiyle yerel kalkınmaya destek vermek üzere hayata geçirilen "Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu"nun ilk dönem projelerinden "Yüzde 100 Misia", meyvelerini vermeye başladı.Proje kapsamında, 2 bin yıllık geçmişiyle "Misi köyü" olarak bilinen Gümüştepe Mahallesi'ndeMi bir yıl önce kurulan, içinde ipek böcekçiliği atölyeleri ve mağazalarının bulunduğu "Misi İpek ve Koza Evleri"nde, ipek fular ve şal dokuyan tezgahların sesleri yankılanıyor.Misili kadınlar, yörenin tarihsel geçim kaynağı olan ipek böcekçiliğinin yeniden canlandırıldığı ve kadın emeğinin değerlendirildiği örnek bir turizm modeli oluşturmayı amaçlayan proje sayesinde, dokuma ve el sanatları atölyelerinde ipek ürünler geliştirip satmaya başladılar. Atölyelerde ipek böceği kozası ve iğne oyası gibi materyallerle takılar ve dekoratif eşyalar üreterek işe başlayan, "Misi İpek ve Koza Evleri"ne kurulan 4 tezgahta önce pamuklu kumaşlar dokuyan 17 kadının, son aylarda dokudukları ipek fular ve şallar ile ipek böceği kozasından üretilen takı ve dekoratif eşyalara yurtiçi ve yurtdışından siparişler geliyor. - "İsmimizi duyurduk şehir dışına, hatta dünyaya"Nilüfer Misi Köyü Kadınları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nagihan Dülger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında 77 bin liralık hibe aldıklarını, ancak hibeden daha çok proje sayesinde seslerini duyurmaları ve tanıtımlarının önemli olduğunu söyledi. Dülger, derneklerinin 44 üyesinin bulunduğunu, 17 kadının ise aktif olarak çalıştığını belirterek, "Misi İpek ve Koza Evleri"ne kurulan tezgahlarda önce pamuklu iplerle kumaşlar dokuduklarını, ipek dokumaya daha sonra başladıklarını vurguladı. Tezgahlarda şal ve fularlar dokuduklarını kaydeden Dülger, "Çok kurslar, eğitimler aldık, bilmediğimiz çok şey öğrendik, hepsi tabii proje sayesinde oldu. Daha çok kendimizi tanıttık, ismimizi duyurduk şehir dışına, hatta dünyaya. Çok güzel, bizi televizyonda, internet aracılığıyla izleyen, ismimizi duyanlar geliyor. Biz de tabii çok memnun oluyoruz, alışveriş yapıyorlar buraya geldiklerinde takılar alıyorlar, ev ürünlerimizi, reçellerimizi, tarhanalarımızı ayrıca tabii. İpekli takılar alıyorlar" diye konuştu. Dülger, kendisi dahil çalışanların hepsinin ev kadını olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Bizim için tabii ki olumlu oldu. Bütçemize katkı sağladı. Zaten bizim amacımız ev kadınlarına katkı sağlamaktı, evde oturan, eşinin eline bakan, hiçbir geliri olmayan bayanlara yardımcı olmak bizim derneğimizin amacı. Derneğimizi zaten onun için kurduk, bu projeye onun için başlardık, daha fazla para kazanmak için. Dernek üyelerimizin hepsinin okuyan çocukları var, liseye, üniversiteye giden, onlara yardımcı olmak daha fazla para kazandırmak amacıyla girdik projeye. Tabii yararı da oldu."

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Anadolu Efes Koza Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title