Mısır'da 183 Kişinin İdamının Onanması
"Özgür Mısırlılar Partisi Sözcüsü Vecih: "İdam kararlarında herhangi bir siyasi boyut göremiyorum.
Mısır'da siyasiler, aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de bulunduğu 183 kişi hakkında verilen idam cezasının onanmasına, farklı bakış açılarıyla yaklaştı.
Mısır'da mevcut yönetimi destekleyenlerin "yargının üstünlüğünün kökleşmesi" şeklinde değerlendirdiği idam cezasının onanma kararını, darbe karşıtları ise "yargının siyasallaşması" olarak yorumluyor.
AA muhabirine konuşan Özgür Mısırlılar Partisi Sözcüsü Şihab Vecih, "İdam kararlarında herhangi bir siyasi boyut göremiyorum. Karar tamamen yargının gerektirdiği şekilde alındı" iddiasında bulundu.
Kararın itiraza açık olduğunu da vurgulayan Vecih, aynı zamanda sanıkların kendilerini aklama fırsatlarının olduğunu belirtti.
Vecih, kanunların uygulanmamasının ülkede kaosa sebep olacağını savunarak, "Devletin karakollara saldıranlara yaptığı, hukukun üstünlüğünün uygulanmasıdır" diye konuştu.
Devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in 2011 yılında devrilmesinde etkin rol oynayan 6 Nisan Hareketi'nin Siyasi Büro Üyesi Muhammed Kemal de Mısır yargısının son zamanlarda siyasi kararlara imza attığını belirterek, "Mısır yargısı uzun süreden beri yapısında değişikliğe gidilmesi gerektiğinin sinyallerini veriyordu. Bugün alınan kararlar da bunu tekrar gözler önüne serdi" dedi.
"25 Ocak devrimi zülme karşı yapılmıştı" diyen Kemal, darbe yönetimine karşı olan herkesin hapis cezası ve idama maruz kaldığını belirterek, yeni bir devrimin kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.
Güçlü Mısır Partisi Sözcüsü Ahmed İmam da, "Ardı ardına verilen idam kararları yargının siyasallaştığının açık delilidir. Bu kararlar Mısır sokaklarındaki öfkeyi daha da artıracaktır" ifadelerini kullandı.
Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Yüksek Kurul üyelerinden Ahmed Rami, idam kararlarının gerek ülke içinde gerekse uluslararası camiada beklenen tepkiyle karşılanmadığını dile getirdi.
Rami, idam cezalarının onanmasında yönetimin rolü olduğunu ifade ederek "Rejim, medyanın kışkırtması ve kendi ürettiği nefret savaşı aracılığıyla bu zamana kadar binlerce darbe karşıtını öldürdü. Dolayısıyla bu kararlar da tahmin ediliyordu" şeklinde konuştu.
Minya Ceza Mahkemesi, bugün "şiddete teşvik ve karakollara saldırı" iddiasıyla yargılanan İhvan yanlısı darbe karşıtı 681 kişiden 180 kişiye idam, 3 kişiye hem idam hem müebbet kararı vermişti. Aynı davadan 2 kadına sadece müebbet hapis kararı verilirken 496 kişinin de beraatine hükmedilmişti.
Kararın bir üst mahkemeye taşınabilme yolu ise açık bulunuyor. - Kahire