Mısır'da Anayasa Çalışmaları
Liberal ve İslami eğilimli gruplar, anayasa değişiklik komitesi oluşumundan memnun değil
Mısır'da 50 üyeli anayasa değişiklik komitesindeki siyasi temsilcilerin dağılımına İslami eğilimli Selefi Nur Partisi'nden sonra, bazı liberal ve laik gruplardan da eleştiri geldi.
Mısır'da anayasada değişiklik yapılmasına karar verecek komitede yer alan tek İslami eğilimli grup Selefi Nur Partisi, komitenin oluşumunda "tereddütlerinin olduğunu" ancak temsilcileri Bessam ez-Zerka'nın çekilmeyeceğini açıkladı.
Komitede çoğunluğun laik kesim tarafından temsil edilmesine rağmen, bazı liberal ve sol gruplar da dağılım konusundaki memnuniyetsizliklerini dile getirdi.
Demokratik Cephe Partisi Başkanı Amr Ali, üye atamalarının "dalkavukluk" üzerine yapıldığını ileri sürerek, "Gençlik hareketlerinin temsil edileceği dört koltuktan ikisinin Temerrüd (İsyan) Hareketi'nin kurucuları Muhammed Bedr ve Muhammed Abdulaziz'e verilmesini nasıl açıklarsınız?" eleştirisini getirdi.
Ali, Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevden alınmasıyla sonuçlanan kitlesel protestoların organizatörü Temerrüd Hareketi'nin "fazladan temsilini", "Bu, Temerrüd Hareketi'nin 30 Haziran Devrimi'ni tek başına gerçekleştirmiş gibi öne çıkarmaktır" diye yorumladı.
Komitenin gençlik hareketlerini temsil etmekten uzak olduğunu dile getiren Devrimci Güçler Koalisyonu üyesi Tarık el Huli de "Süreç, toplumun çeşitliliğini yansıtmayı başaramadı. İhvan'ın 2012'de oluşturduğu anayasa komisyonunun hatalarını tekrar etti" ifadesini kullandı.
İnsan Hakları Ulusal Konsey'i üyesi Şahinde Mekled ise komiteye sadece iki kadın ve iki çiftçi üyenin dahil edilmesini "yetersiz" bulduğunu belirtti.
Komitede temsil edilen kadınların anayasa değişiklikleri konusunda yeterli hukuk bilgisine sahip olmadığını aktaran Mekled, kadınların ve çiftçilerin temsilinin yetersizliğiyle ilgili cumhurbaşkanlığına dilekçe vereceğini söyledi.
Eski İhvan üyesi, Güçlü Mısır Partisi Başkanı Abdulmunim Ebulfutuh ise komite atamalarının "tamamiyle kusurlu" olduğunu iddia ederek, "Taslağı oluşturacak komite, kutuplaşmış kurumlar üzerine kurulu. 2012 anayasa komitesi 'İhvan ağırlıklı' diye eleştiriliyordu. Şimdiki yapıysa Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) hakimiyetinde. Kusurlu seçilmiş bir komite, kusurla atanmış bir komiteyle yer değiştirdi" değerlendirmesinde bulundu. - Kahire