Mısır'da Anayasa Referandumu
Referandum için oy verme işleminin sabah saatlerinde başladığı Mısır'da, seçim merkezleri önünde kadınların yoğunlukta olduğu görüldü Nur Partisi üyelerinin ülkenin çeşitli kentlerinde vatandaşlara oy vermek için yardımcı olmaya çalıştığı, Dekahliye'de de yaşlı ve hastalara seçim merkezlerine gitmeleri için özel araçlar tahsis ettiği belirtildi.
Referandum için oy verme işleminin sabah saatlerinde başladığı Mısır'da, seçim merkezleri önünde kadınların yoğunlukta olduğu gözlendi.
İki gün sürecek refarandum için ülkenin çeşitli kentlerindeki seçim merkezleri önünde alınan güvenlik önlemleri dikkati çekiyor. Merkezlerin önünde toplanan seçmenlerde kadınların daha çok olduğu görüldü. Oy kullanmak için bekleyen kimi Mısırlılar, ordu yanlısı şarkılar söylerken Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin pankartlarının yanı sıra Mısır bayrağı taşıdı. Bazı Mısırlılar ise tatlı dağıttı.
Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim merkezlerinin yakınında "reklam ve duyuru yapılması"nı yasaklamasına rağmen, bazı Mısırlılar motosikletlerle cadde ve sokaklarda ordu yanlısı şarkılar çalarak, mahalle sakinlerini oy kullanmaya çağırdı. Bazı işyeri sahipleri ise mikrofonlarla "evet" oyu kullanılması için anonslar yaptı.
Bir grup genç de ev ev dolaşarak, vatandaşları anayasa referandumuna katılmaya çağırdı.
Nur Partisi'nden referanduma destek
Selefi eğilimli Nur Partisi üyelerinin ülkenin çeşitli kentlerinde vatandaşlara oy vermek için yardımcı olmaya çalıştığı, Dekahliye bölgesinde seçime katılımı artırmak amacıyla yaşlı, hasta, özel durumlarından dolayı oy kullanmak için seçim merkezlerine gidemeyenlere yönelik özel araçlar tahsis etti. Nur Partisi'nin pankartlarının yanı sıra "Anayasaya evet" pankartlarını taşıyan araçların, Mısır sokaklarında tur attığı görüldü.
Seçim merkezlerinin yakını ve uzağında yoğun güvenlik önlemleri alan emniyet güçleri, caddelerin giriş-çıkışlarında kontrol noktaları kurdu. Pek çok polis arabası ile zırhlı araç, olası eylemleri engellemek için çeşitli bölgelerde konuşlandı.
Protesto gösterileri
Anayasa referandumunu boykot eden göstericiler ise seçim merkezlerinin uzağında protesto gösterileri düzenledi. Referanduma boykot çağrısı yapan kimi eylemciler, güvenlik güçleri tarafından dağıtıldı.
Askeri darbeyle askıya alınan 2012 anayasası üzerinde, "Hazırlık Komisyonu" tarafından yapılan düzenlemelerin ardından 247 maddelik yeni anayasa taslağı hazırlanmıştı. İki gün sürecek referandumun güvenliği için 160 bin askerin görev yapacağı açıklanmıştı. - Kahire