Mısır'da Anayasa Referandumuna Doğru
Mısır'da ordunun yönetime müdahalesinden sonra hazırlanan yeni anayasa taslağı 14-15 Ocak'ta referanduma sunulacak.
Mısır'da ordunun yönetime müdahalesinden sonraı hazırlanan yeni anayasa taslağının 14-15 Ocak'ta referanduma sunulacağının açıklanmasının ardından, taraflar seçim kampanyaları için çalışmalarını hızlandırdı.
Siyasi ve sivil hareketler, kampanyalarında halkı, "evet", "hayır" ya da "boykot" kararı almaları konusunda ikna çalışmaları yürütüyor.
Mısır'da darbe yönetimi tarafından belirlenen "yol haritasının" tamamlanması ve ülkenin demokratikleşmesi yönünde atılan adım olması sebebiyle yeni anayasa için "evet" oyu kullanılmasını savunanlar ile halkın özgürlüklerini baskı altına alarak askere geniş yetkiler tanıdığı için "hayır" oyu kullanılması gerektiğini savunan siyasi çevreler bulunuyor.
Üçüncü görüşü yani "boykot" kararınını savunanlara göre ise referanduma katılmak, darbe yönetimini tanımakla aynı manaya geliyor.
AA muhabirine yaklaşan referandumla ilgili değerlendirmede bulunan Nur Partisi Basın Sözcüsü Nadir Bekkar, parti olarak öncelikli gündem maddelerinin referandum olduğunu belirterek, "Seçim kampanyaları için çalışmalara başladık. Taraflar arasındaki çatışmalardan uzak durmaya çaba gösteriyoruz" dedi.
Parti faaliyetlerinin, "Mısır halkını referanduma katılması için ikna etme ve hakları konusunda bilinçlendirme" şeklinde açıklayan Bekkar, "Mısır'ın farklı birçok kentinde toplantılar düzenleyeceğiz. Yol haritasının tamamlanması için halk için en doğru tercih evet oyu kullanmasıdır" ifadesini kullandı.
Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak üyesi İslami Parti Genel Başkan Yardımcısı Mecdi Salim ise "boykot" kararının tek yol olduğunu savunarak, "Yeni anayasayı tanımak, darbe yönetimini ve yol haritasını tanımak demek" şeklinde konuştu.
Ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, darbe ile görevden alınmasıyla sonuçlanan protestoların en önemli aktörlerinden Temerrüd (İsyan) Hareketi de "evet" oyu kullanılması yönünde çalışmalara başladı.
Temerrüd Hareketi Sözcüsü Hasan Şahin, "Mısırlıları referanduma katılarak evet oyu kullanmaya ikna için insan zincirleri oluşturacağız. Geniş kitleleri bir araya getirecek toplantılar düzenleyeceğiz" diye konuştu.
Referanduma katılarak "evet" oyu kullanacaklarını açıklayanların başında Selefi eğilimli Nur Partisi, Temerrüd Hareketi, Ulusal Kurtuluş Cephesi ve devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in mensubu olduğu Ulusal Demokratik Parti'nin (UDP) eski milletvekilleri geliyor.
Mısır Ortodoks Kilisesi Patriği II.Tawadros da "Referanduma katılım, hiçbir şekilde mazeret kabul etmeyen bir vatandaşlık görevidir" diyerek, referandumda evet oyu kullanacaklarının sinyalini vermişti.
Darbe karşıtı birçok siyasi partiyi bünyesinde barındıran Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak, hazırlanan söz konusu anayasanın kabul edilemeyeceğini belirterek, halkın referandumu "boykot" etmesi gerektiği yönünde açıklama yapmıştı.
Güçlü Mısır Partisi (GMP) Genel Başkanı Abdulmunim Ebu'l-Futuh referandumda "hayır" oyu kullanacaklarını, şeffaf seçim çalışması yürütülmediği takdirde boykot kararı alabileceklerini ifade etmişti.
Yeni anayasa taslağındaki maddelerde "silahlı kuvvetlere geniş yetkiler tanınmasının ve dokunulmazlık konularının" çekincelerinin başında geldiğini duyuran taraflardan, "6 Nisan Hareketi", "Devrimin Yolu Cephesi", Askeri Mahkemelerde Yarglanmaya Hayır Hareketi" de referandumu boykot edeceklerini açıklamıştı.
Öte yandan, anayasa taslağını hazırlayan komisyonun başkanlığını yürüten Amr Musa, 2012 Aralık ayında oylamaya sunulan anayasa taslağının yüzde 63.8 oy oranına sahip olmasına karşın yeni anayasa taslağının yüzde 70 oyla kabul edileceği yönünde beklentiye sahip olduklarını dile getirmişti.
Mısır'da 3 Temmuz'daki askeri darbe sonrası askıya alınan 2012 Anayasası üzerinde yapılan düzenlemelerin ardından hazırlanan 247 maddelik yeni taslağı, 14-15 Ocak 2014'te referanduma sunulacak. - Kahire