Haberler

Mısır'da Anayasaya "Darbe Düzenlemesi"

Abone Ol

Anayasa taslağında yapılan "son dakika" değişikliği tartışmalara neden oldu Taslakta yapılan değişiklikle savunma bakanının atanması ve azli, "Yüksek Askeri Konseyi"nin onayına bağlandı

Mısır'da yeni anayasa çalışmalarında sona yaklaşılırken, anayasa taslağında yapılan ve "savunma bakanının atama ve azlini" ordunun onayına bağlayan "son dakika" değişikliği tartışmalara neden oldu.

Alınan bilgiye göre, geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından görevlendirilen 10 kişilik hukuk uzmanları heyeti, ilk halinde, "savunma bakanının atanmasında" Yüksek Askeri Konseyi'nin (YAK), azlinde ise cumhurbaşkanının onayının alınması şartını getiren maddede "son dakika" değişikliğine gitti. Maddenin son halinde, "gelecek iki cumhubaşkanlığı döneminde savunma bakanının tayin ve azlinde, YAK'ın onayının alınması" şartı getirildi.

Anayasa Hazırlık Komisyonu üyesi Muhammed Abdülaziz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, daha önce üzerine anlaşılan maddenin değiştirilmesinin Hazırlık Komisyonu'nda şaşkınlıkla karşılandığını ve tartışmalara yol açtığını belirtti.

Anayasa taslağının bugünden itibaren "50 kişilik Anayasa Hazırlık Komisyonu" tarafından oylanmaya başlaması bekleniyor. Taslağın kabulü için komisyonun yüzde 75'inin onayı gerekiyor. Komisyon tarafından kabul edilecek taslak daha sonra referanduma sunulacak.

Mısır ordusu, 3 Temmuz tarihinde ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi görevden uzaklaştırarak, aralık ayında referandumla kabul edilen anayasayı askıya almıştı. Ordunun uygulamaya koyduğu geçiş dönemi "yol haritası" çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı görevine getirilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur, anayasa taslağı hazırlaması için "50 kişilik Anayasa Hazırlık Komisyonu" oluşturulması talimatı vermişti. - Kahire

Kaynak: AA / Güncel

Adli Mansur Politika Güncel Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title