Mısır'da Ermeni Soykırımını Tanıma Girişimi İddiası
Mısırlı bir avukat, Kahire Adliyesi'ne suç duyurusunda bulunarak, ülkesinin söz de 'Ermeni soykırımı'nı tanımasını talep etti.
Mısırlı bir avukat, Kahire Adliyesi'ne suç duyurusunda bulunarak, ülkesinin söz de 'Ermeni soykırımı'nı tanımasını talep etti. Buna ilişkin duruşmanın ise 5 Kasım'da görüleceği belirtildi. Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adil Mansur'un da bir süre önce Twitter hesabından, ülkesinin bu olayları soykırım olarak tanıyacağını yazdığı iddia edilmiş, ancak bu doğrulanmamıştı.
İtalyan La Stampa gazetesinin Vatikan ağırlıklı gelişmeleri ele aldığı 'vatican.insider' adlı internet sitesinde yer verilen habere göre, Mısır Halk Cephesi Enstitüsü Direktörü avukat Muhammed Saad Khairallah, artık ülkesinin de 1915 yılında yaşanan olayları Ermeni soykırımı olarak kabul etmesi gerektiği talebiyle Kahire Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Marco Tosati imzasını taşıyan haber, Avukat Khairallah'ın, Lilian Daoud'un sunduğu ve ülkenin en yüksek reytingli programlarından As-Sura al Kamiila'da yaptığı açıklamalara dayandırıldı.
Avukat Khairallah'ın, Mısır'ın çok zaman önce bu soykırımı kabul etmesi gerekirken, şimdiye kadar hiçbir siyasi girişimde bulunmamasının da bir eksiklik olduğunu söylediği aktarıldı.
Avukatın amacının ise, Ortadoğu'nun en büyük Sünni ülkesi olan Mısır'ın bu soykırımı tanıyarak, bölgedeki diğer Arap ülkelerine de örnek teşkil etmesi olduğu belirtildi. Haberde, savcılığın suç duyurusunu kabul ettiği ve Kahire Adliyesi'nde 5 Kasım 2013 tarihinde buna ilişkin bir duruşma yapılacağı bildirildi.
KAHİRE'YE ERMENİ ANITI
Öte yandan, ülkede yaşayan Ermenilerden de, soykırıma maruz kaldığı öne sürülen 1,5 milyon kişi için Kahire'ye bir anıt inşa edilmesi konusunda çok sayıda başvuru geldiği iddia edildi.
Söz konusu Ermenilerin, Türkiye'yi söz konusu kurbanların torunlarına tazminat ödemeye ikna etmek için diplomatik girişimlerde bulunması adına Mısır hükümetinden talepte bulunduğu belirtildi.
BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN TAVRI ETKİLİ OLDU
Haberde bu başvurunun, Müslüman Kardeşler'in lideri Muhammed Mursi'nin bir darbeyle devrilmesinin ardından, Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ordu tarafından atanmış yeni Mısır Hükümeti'ne takındığı tavırdan kaynaklandığı belirtildi.
Darbe sonrası Başbakan Erdoğan'ın yaptığı açıklamaların çok sayıda Mısır halkı tarafından iyi karşılanmadığı öne sürülürken, ülke gazetelerinde de Türk başbakan karşıtı çok sayıda haber ve yoruma yer verildiği, Mısır'ın yeni hükümetinden de Ermeni soykırımını tanıması istendiğine değinildi.
Lübnan, 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan tek Müslüman ve Arap ülke olarak kayda geçmişti.
EÇ(SS) - Roma