Haberler

Mısır'da "Tartışmalı" Gösteri Yasası

Güncelleme:
Abone Ol

Siyasi parti ve gruplar, geçici Cumhurbaşkanı Mansur'un onayladığı gösteri yasasına tepki gösterdi.

Mısır'da geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından onaylanan "gösteri yasası" bir çok siyasi parti ve grup tarafından, "özgürlükleri kısıtlayıcı" olarak yorumlandı.

Eski Cumhurbaşkanı adayı Abdulmunim Ebu'l Futuh'un başkanlık ettiği "Güçlü Mısır Partisi"nden yapılan yazılı açıklamada, "Mevcut yönetim seçimle iş başına gelmediği ve hükümet de asker menşeli kişilerden oluştuğu için bu yasanın kabul edilmesi bizi şaşırtmadı" ifadesine yer verilirken, partinin demokratik ve modern devlete inanan tüm siyasi güçlerle birleşerek, bu kanunun iptali için çalışacağı belirtildi.

Seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevden alınmasını destekleyen liberal Hür Mısırlılar Partisi sözcüsü Şihab Vecih de daha önce çıkarılan, bireylere ve kurumlara yönelik şiddetin önüne geçilmesini öngören kanunun uygulanamadığını hatırlatarak, "Hükümetin önceki kanunları uygulamada başarısız olması bu kanunu da uygulamayacağını gösteriyor" dedi.

Cemaat-i İslami'nin siyasi kanadı Bina ve Kalkınma Partisi ise kararı, "ülkedeki siyasi krizin derinleştirilmesi, dikta rejiminin kökleştirilmesi ve insan hakları ihlalinin kanunlaştırılması" olarak yorumladı.

Darbeye zemin hazırlayan "30 Haziran gösterileri"nin baş aktörü Temerrud Hareketi sözcüsü Hasan Şahin de hareketin "özel toplantılara katılma ve içişleri bakanlığına güvenlik ve toplumsal barışı tehdit etmesi halinde gösterileri engelleme hakkı veren" maddelerin değiştirilmesi talebini dile getirerek, "Gösteriler ancak düzenlendikten ve barışçıl olmadığı anlaşıldıktan sonra yasaklanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Darbe Karşıtı Gazeteciler Hareketi'nin açıklamasında da kararın, Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi'nin ülkedeki krizin çözümü için diyalog çağrısı yapmasının ardından kabul edilmesine atıfta bulunularak, "Mevcut yönetim bu kararı kabul ederek, baskı siyasetinden yana olduğunu ve diyalog dilinden anlamadığını göstermiştir" ifadelerine yer verildi.

İçişleri Bakanlığı'na, "güvenlik ve toplumsal barışı tehdit etmesi halinde", gösteri ve yürüyüşleri engelleme hakkı veren, güvenlik güçlerine de "gösterilerin güç kullanılarak dağıtılması" konusunda geniş yetkiler tanıyan onaylanan yasaya göre, bunu ihlal edenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve yüklü miktarda para cezasına çarptırılabilecek. - Kahire

Kaynak: AA / Güncel

Muhammed Mursi Adli Mansur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title