Haberler

Mısır'daki Kanlı Müdahale

Abone Ol

Rabia ve Nahda meydanlarının kanlı şekilde tahliye edilmesinin üzerinden bir ay geçti Katliamlara rağmen gösterilerin yoğun katılımla devam etmesi, darbe karşıtlarının ger adım atmadığının göstergesi olarak değerlendiriliyor Ekonomik krizden bunalan bazı halk kesimlerinin, yönetime başka bir açıdan muhalif olarak Ulusal İttifak Hareketi'ne katılması da ihtimal dahilinde görülüyor

HAZIM BEDR - Mısır'da Rabia ve Nahda meydanlarının kanlı şekilde tahliye edilmesinin üzerinden bir ay geçmesine rağmen gösterilerin yoğun katılımla devam etmesi, darbe karşıtlarının ger adım atmadığının göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Kanlı müdahalenin ardından Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) başını çektiği Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi tarafından kesintisiz olarak her gün düzenlenen gösterilerin, İhvan'ın sahneden çekilmediğinin ispatı niteliğinde olduğu ifade ediliyor.

Katliama rağmen darbe karşıtları sokaklarda

Mısır ordusu, 14 Ağustos'ta, askeri darbeyi ve ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanının görevinden uzaklaştırılmasını protesto için Kahire'nin Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında toplanan göstericileri, arkasında yüzlerce ölü, binlerce yaralı bırakarak tahliye etti.

Meydanların kanlı  şekilde tahliye edilmesinin üzerinden bir ay geçmesine rağmen gösterilerin yoğun katılımla devam etmesi, darbe karşıtlarının, Muhammed Mursi'nin görevine iadesi talebinde ısrarcı olduklarını da gösteriyor. Mısır'daki mevcut yönetimin, göstericilerin bir kez daha tek bir meydanda toplanarak, dışarıdan bakıldığında Suriye'dekine benzer şekilde ülkede çatışan iki kesim olduğu izlenimi verecek gösteriler düzenlemesini istemediği şeklinde yorumlar yapılıyor.

Mısır'daki geçici yönetim, 3 Temmuz'daki darbenin ardından açıklanan "yol haritası"nın uygulanmasındaki başarıya odaklanırken, Ulusal İttifak Hareketi yandaşları ise ülkenin çeşitli bölgelerinde devam eden gösterilerin söz konusu yol haritasının uygulanmasına engel olacağını düşünüyor.

Sina'daki şiddet olayları ve ekonomik kriz

Ülkenin farklı bölgelerinde düzenlenen gösterilerin yol açtığı gerilimler devam ederken, Sina Yarımadası'ndaki şiddet olayları ve ekonomik kriz de yeni yönetimin önündeki başlıca sorunlar olarak öne çıkıyor. Bu çerçevede Körfez ülkelerinin 12 milyar dolarlık yardımı söz konusu krizin aşılması için yeterli olmayabileceği konuşuluyor. Ekonomik krizden bunalan bazı halk kesimlerinin, yönetime başka bir açıdan muhalif olarak Ulusal İttifak Hareketi'ne katılması da ihtimal dahilinde görülüyor.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden kurtulmanın temel çözümlerinden birinin turizmin yeniden canlandırılması olabileceği belirtilirken, uzmanlar, Mısır turizminin en canlı sezonu olan kış mevsiminde, eğer hareketlilik olmazsa büyük bir kayıp yaşanacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

-Uluslararası camiada Mısır'ın durumu

Mısır'da geçici yönetim, uluslararsı platformda elde ettiği bazı kazanımlardan memnun görünüyor. Buna karşın uluslararası camiada önemli bir kesim de ordunun yönetime el koymasına karşı çıkan tutumlarında ısrar ediyor. Küresel aktörler ise diyalog ve uzlaşının önemini vurgulayarak denge politikası gütmeye, "sopayı ortasından tutmaya" özen gösteriyor.

Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarının tahliyesinin üzerinden geçen bir aya rağmen Mısırlılar hala şu soruya cevap arıyor:

"Ülkedeki mevcut yönetim, her gün düzenlenen gösteriler, şiddet olayları, ekonomik kriz, ağır darbe alan turizm sorunlarını aşabilecek mi? Mevcut yönetim, "geçici kazancını" "daimi kazanca" çevirebilecek mi?" - Kahire

Kaynak: AA / Güncel

Rabiatül Adeviyye Kahire Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title