Mısır'daki "Sabah 7 Hareketi"
"Sabah 7 Hareketi"ne mensup 14 genç kıza verilen 11'er yıl hapis cezası İhvan karşıtı gruplar tarafından da tepkiyle karşılandı Darbe sürecinin önemli aktörlerinden Sabbahi, geçici Cumhurbaş...
Mısır'da "Sabah 7 Hareketi"ne mensup 14 genç kıza verilen 11'er yıl hapis cezası ülkede büyük infiale yol açarken, karar İhvan karşıtı siyasiler tarafından da tepkiyle karşılandı.
Mısır Halk Akımı Paltformu Başkanı ve darbe sürecinde aktif rol alan Ulusal Kurtuluş (UKC) Cephesi liderlerinden Hamdin Sabbahi, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Adli Mansur'dan 11 yıl hapis cezasına çarptırılan genç kızların affı için yetkilerini kullanmasını istedi.
Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin iktidardan uzaklaştırılmayla sonuçlanan 30 Haziran'daki gösterilerin baş aktörü Temerrüd (İsyan) Hareketi Sözcüsü Hasan Şahin, darbe karşıtı 14 genç kız hakkında çıkarılan hapis kararını "üzücü" olarak nitelendirdi. Şahin, "Açıkça diyoruz ki, İhvan'dan olsun ya da olmasın gösterilere müdahale etmek ve gösteriye katılanları tutuklamak doğru değil" dedi.
Güçlü Mısır Partisi de sözkonusu hapis kararını "Mısır devleti için tehlike" şeklinde yorumladı. Parti Sözcüsü Ahmed İmam, "Karar Mısır devleti için bir tehlike oluşturuyor. Partimiz kızlar için bir cumhurbaşkanlığı affı istemiyor. Çünkü bu krizi çözmez. Bu kızların serbest bırakılmasını istiyor" diye konuştu.
Ülkedeki hukukçular da yaptıkları açıklamalarla verilen kararı "hukuk devletinde olmaması gereken bir durum" olarak nitelendirdi.
İnsan Hakları Grubu Örgütü Başkanı Necad el-Beri, sözkonusu kızların gösteri hakkını kullandıklarını ve verilen cezanın bütün Mısır için bir utanç meselesi olduğunu belirtti.
Verilen kararı alaycı bir uslupla eleştiren İnsan Hakları Arap Bilgi Ağı yöneticisi Cemal Iyd ise "Cam çizen kızlara 11 yıl hapis verildi. Sonunda hukuk ve adalet devletimiz oldu!" dedi.
Öte yandan 13 insan hakları örgütü yayımladıkları ortak bildiriyle 14 genç kız için verilen 11'er yıl hapis kararını kınadı. Bildiride, Mısır yönetimine, halkın taleplerini yerine getirme ve toplumsal adaletin gözetilmesi için hak ve hürriyetlerin koruyucusu olma çağrısında bulunuldu.
Kendilerini Sabah 7 Hareketi şeklinde isimlendiren ve her gün 07.00'da yaptıkları eylemlerle darbeyi protesto eden kız öğrenciler, 31 Ekim'de darbe karşıtı gösteri düzenlerken gözaltına alınmıştı. Kızlara verilen ağır hapis cezaları insan hakları kuruluşları tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştı. Öğrencilerden 14'ü, çıkarıldıkları mahkeme tarafından, "terör, izinsiz gösteri yapmak ve kargaşa çıkarmak, yasadışı örgütlere üye olmak ve örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla, 11'er yıl 1'er ay hapis cezasına çarptırılmış, yaşları 18'den küçük 7 kız öğrencinin ise ıslah evine gönderilmesi kararlaştırılmıştı. - Kahire