Haberler

Mısır'ın Yeni Başbakanı Mihlib Açıklaması

Abone Ol

"Önümüzde biriken sıkıntıların dağlar kadar olduğunu biliyorum ancak bu sıkıntılarla, şeffaf ve net usuller kullanarak mücadele edeceğimize, ülkeyi güvenilir bir limana ulaştıracağımıza söz veriyorum" "Hükümet ülkede hoşgörünün hakim olması için her türlü katkıyı sağlayacak"

Mısır'ın yeni Başbakanı İbrahim Mihlib, "Önümüzde biriken sıkıntıların dağlar kadar olduğunu biliyorum. Ancak bu sıkıntılarla, şeffaf ve net usuller kullanarak mücadele edeceğimize, ülkeyi güvenilir bir limana ulaştıracağımıza söz veriyorum" dedi.

Mihlib, Mısır resmi televizyonundan yaptığı açıklamada, halkın beklentilerine karşılık vermek için çalışacaklarını ifade ederek, yeni hükümetin eylem planı hakkında bilgi verdi.

Öncelikleri arasında 'yol haritası'nın hayata geçirilmesi, ülkede güvenliğin sağlanması, vatandaşların canları ve haklarının korunması, demokrasinin kalıcı hale gelmesi, yatırımlar için gerekli ortamın sağlanması gibi maddelerin olduğu dile getiren Mihlib, "Önümüzde biriken sıkıntıların dağlar kadar olduğunu biliyorum. Ancak bu sıkıntılarla, şeffaf ve net usuller kullanarak mücadele edeceğimize, ülkeyi güvenilir bir limana ulaştıracağımıza söz veriyorum" diye konuştu.

Başbakan Mihlib, hükümetin, temel ekonomik sıkıntılarının giderilmesi ve ülkeye yatırımların çekilebilmesi için çalışacağını belirterek, "Daha iyi bir gelecek oluşturmak için büyük projelere yoğunlaşacağız. Bunların başında Süveyş Kanalı'nın kalkındırılması gibi yapılandırma projeleri yer alıyor" şeklinde konuştu.

Yeni hükümetin ülkede yaşanan temel ekonomik sıkıntılarının giderilmesi ve dış yatırımın çekilebilmesi için çaba sarf ettiğini kaydeden Mihlib, sözlerine şöyle devam etti:

"Ekonominin iyileştirilmesi, halkın isteklerinin karşılanması ve Afrika ile Arap ülkelerine yönelik açılım konularının hayata geçirilmesi konusunda söz veriyoruz. Her türlü yasal yolu kullanarak ülkede güvenliğin sağlanması ve terörle mücadelenin yanı sıra sokaklarda istikrarın sağlanması, Mısırlıların canları ve haklarının korunması ve demokrasinin sabitlenmesi önceliklerimiz arasında yer alıyor."

-Gösteri ve işçi grevleri-

"Hükümet olarak, 25 Ocak 2011 ve 30 Haziran 2013 devrimlerinin hedeflerini gerçekleştirmeye çabalayacağız" diyen Mihlib, güvenlik konusunda teminat vererek, vatanın inşası için eylem ve grevlere son verilmesi çağrısında bulundu.

Mihlib, ekonomideki sıkıntıların giderilmesi, yatırımların çekilmesi, iş imkanlarının yaratılması, gençlerin istihdam edilmesi, eğitim seviyesinin yükseltimesinin yanı sıra ülkede şeffaf demokratik siyasi bir atmosferin oluşturulması, anayasa ve kanunlara uyulması için çalışacaklarının altını çizerek, Afrika-Arap ülkeleri konusuna özel olarak eğileceklerini söyledi.

Mihlib, ayrıca "kurumsal ve idari reform, devlet organlarının ve kamu sektörünün varlıklarının korunması, yolsuzluğa son verilmesi" gibi konuların da öncelikleri arasında yer aldığını kaydetti.

Mısır Başbakanı, terörle mücadelede Ezher kurumu ile kiliselerin rolünü hatırlatarak, "hükümet ülkede hoşgörünün hakim olması için her türlü katkıyı sağlayacak" ifadesini kullandı.

Mısır'ın ülke içindeki terörle mücadele görevini tüm bölge adına sürdürdüğünü kaydeden Mihlib, şunları kaydetti:

"Terörle mücadeleyi kazanacağız. Ancak Mısır ve insanlığı tehdit eden terör karşısında gerçek bir tutum sergilemeliyiz. Halihazırda hükümetin öncelikleri arasında özgürlükler, ulusal kararların onaylanması, 'yol haritası'nın uygulanması yer alıyor. Halkımızı, vatanın inşasına katkı sağlamaya ve üretim aşamasında gerekli rollerini üstlenme ciddiyetine çağırıyoruz."

Darbenin ardından Hazım Biblavi başbakanlığında kurulan hükümetin istifasının ardından geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen

Darbenin ardından Hazım Biblavi başbakanlığında kurulan hükümetin istifasının ardından Cumhurbaşkanı Mansur tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Mihlib'in kabinesi, dün Mansur'un huzurunda yemin ederek, göreve başlamıştı.

-İbrahim Mihlib kimdir?-

Darbenin ardından Hazım Biblavi başbakanlığında kurulan hükümetin istifasının ardından geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen eski İskan Bakanı İbrahim Mihlib (65), Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Ortadoğu'nun önde gelen inşaat şirketlerinden birinde çeşitli pozisyonlarda görev yapan Mihlib, söz konusu şirketteki yönetim kurulu başkanlığından istifa ederek Suudi Arabistan'a gitti. Mihlib, burada müteahhitlik alanında çalıştı. Bunun yanı sıra önde gelen firmalarda iskan alanında görev yapan Mihlib, Mısır'daki ABD Ticaret Odası ve Süveyş Kanalı Bankası'nda da görev aldı.

Mihlib, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek döneminde iktidar partisi "Ulusal Demokratik Parti"de siyasi komite üyeliği görevine atandı. ?Ayrıca 2010'dan 25 Ocak 2011'deki halk devrimine kadar Şura Meclisi'nde üyelik görevini yerine getirdi. Mihlib, 3 Temmuz 2013'de gerçekleşen askeri darbeden sonra kurulan Biblavi hükümetinde İskan Bakanı olarak atandı. - Kahire

Kaynak: AA / Güncel

Adli Mansur Afrika Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title