Haberler

MİT, Casusluk Operasyonunu Başlattı

Güncelleme:
Abone Ol

Başbakan'ın haftalardır sözünü ettiği casusluk operasyonu için harekete geçen MİT, yurtdışıyla yapılan telefon görüşmelerini dinlemeye almış

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından Türkiye'nin gündeminden düşmeyen "telekulak" skandallarına bir yenisi daha eklendi. Buna göre, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Türkiye'de ikamet eden yüzlerce vatandaşın yurtdışı ile yaptığı görüşmelerini de dinlemeye aldı. Dinleme kararı ise, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 6 Eylül 2013 tarihli kararı ile gerçekleştirildi. Hâlen devam eden dinlemelerin, hükümet üyelerinin sık sık gündeme getirdiği "casusluk operasyonu"nun temelini oluşturacağı öğrenildi. Karar kapsamında telefonları dinlenilen isimler, mahkemeden de gizlendi.

MİT ANKARA BÖLGE BAŞKANLIĞI İSTEDİ

Taraf gazetesinin haberine göre, Başbakan başta olmak üzere hükümet üyelerinin son dönemde sık sık gündeme getirdiği, "casusluk soruşturmasına" dayanak teşkil edeceği öne sürülen, "dinleme kararının" belgesi ortaya çıktı. MİT Ankara Bölge Başkanlığı'nın 6 Eylül 2013 tarih ve 2013/354 sayılı yazıları üzerine TMK'nın 10. maddesi ile yetkili Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, yüzlerce kişi hakkında "teknik takip kararı" verdi. Kararda, "Talebe konu evrakın incelemesinden, ülkemiz aleyhine yürütülen casusluk ve terör faaliyetlerinin önlenmesinin amaçlandığı başka bir yol ile ülkemiz aleyhine söz konusu faaliyetleri önlemenin mümkün olmadığı, talebin yukarıda açıklanan bilgilere göre çıkarılan milli yasalara uygun olduğu anlaşıldığından talebin kabulüne karar vermek gerekmiştir" dendi.

"İSİMLER SAHTE" TELEFON NUMARASI YOK

Mahkeme kararının ekinde ise teknik takip yapılması öngörülen isimler ve ülkeleri yer aldı. Ancak listede isimlerin kodlanarak sıralanması dikkat çekti. Telefon numaralarına ise listede yer verilmedi. Yüzlerce kişiden oluşan dinlenecekler listesinde, isimler örneğin TIFVUSMA United States, TIFVUSMB United States, TEFVSEWA Sweden, TIFVJPKA Japan şeklinde yer aldı. Listede, dünya genelinde bulunan her ülke ile ilgili isim bulunuyor. Mahkemenin verdiği dinleme kararı, Türkiye'de ikamet eden yerli veya yabancı kişilerin, "yurtiçi-yurtdışı" görüşmelerini kapsıyor. Dinleme kararı üç ay süreyle alındı. Ancak daha sonra alınan ek kararlarla birlikte bu süre uzatıldı. Listede isimler "sahte olduğu" için, karar kapsamında kimlerin telefonlarının dinlendiği bilinmiyor. Uzmanlar, söz konusu karar doğrultusunda Türkiye'de bulunan tüm yerli ve yabancı vatandaşların yurtdışı ile yaptıkları görüşmelerin dinlenmesinin mümkün olduğunu kaydettiler. Listede, büyükelçilik personelinin de olup olmadığı ise bilinmiyor. Kararla yurtdışı ile yapılan tüm görüşmelerin "dinlendiği" tahmin ediliyor. Ve bu karar, binlerce kişinin de telefonunun teknik takip altında olabileceği endişesinin gündeme gelmesine yol açtı.

MİT, TARAF YAZARLARINI DA DİNLEMİŞTİ

MİT, geçmişte Taraf gazetesi yönetimini ve bazı yazarların telefonlarını da dinlemeye almıştı. MİT'in 2008-2009'da "terörle mücadele" gerekçesiyle dönemin Taraf gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar, Yayın Koordinatörü ve yazarı Markar Esayan, Taraf yazarları Amberin Zaman ile dönemin Star gazetesi başyazarı Prof. Dr. Mehmet Altan'ı dinlediğine ilişkin mahkeme kararı iki yıl önce Taraf'ta yayımlanmıştı. İstanbul 11. ve 14. Ağır Ceza mahkemelerince farklı tarihlerde verilen kararlarla, "iletişimin dinlenmesi, tespiti, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınması" talebi doğrultusunda gazetecilerin kimlikleri gizlenerek ve "hakkında tedbir uygulanacak kişinin kimliği" bölümü çeşitli yabancı kod isimlerle doldurularak MİT İstanbul Bölge Başkanlığı'na teknik takip yapmasına izin verildi. Dinleme süresince Mehmet Altan için "Pastör" ve "Quaramaddin Fatimi" gibi sahte isimler kullanıldı.

DİPLOMASİDE SIKINTIYA YOL AÇTI

MİT'İN, yaklaşık altı ay önce casusluk suçu kapsamında aldığı yurtdışı dinleme kararı, telekulak tartışmalarına yeni bir boyut kazandırdı. Bugüne kadar MİT'in daha çok yurtiçi dinlemeler için aldığı kararlar gün yüzüne çıkmıştı. Casusluk kapsamında yüzlerce kişinin yurtdışı ile yaptığı görüşmeler için dinleme kararı alınması bu açıdan, yeni bir tartışmanın başlamasına neden oldu. Ankara'da, konunun uluslararası boyutu olduğu ifade edilerek, birçok ülkenin kendi ülkelerindeki kişilerin dinlenmesinden rahatsız oldukları öğrenildi. Türk makamları da uyarıldı.

GÜLEN DE BU KARARLA DİNLENDİ İDDİASI

BU arada MİT'in yaklaşık altı ay önce aldığı yurtdışı telefonları dinleme kararı, hâlen ABD'de yaşayan Fetullah Gülen'in bir süre önce internette yayınlanan telefon görüşmelerinin gündeme gelmesine yol açtı. Söz konusu görüşmelerin de bu karar kapsamında gerçekleştirilmiş olduğu tahmin ediliyor. Başbakan Erdoğan da, söz konusu görüşmelerde elde edilen bilgileri seçim mitinglerinde de gündeme getirmişti. (Kaynak: Taraf Gazetesi)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Türkiye Eylül Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (2)

FERHATprens06@gmail.com:

M.İ.T Herkesi dinleme yetkisine sahiptir.. Neden dinledin bile diyemezsiniz çünkü M.İ.T. ülkenin esas güvenliğinden sorumlu gizli teşkilattır...Allah yardımcıları olsun...Obama yı bile dinleyin affetmeyin.

Yanıtla216
Mehmet Dağlıkacar@gmail.com:

MİT yapıyorsa sorun yok. Bu kabiliyetsizler hiç bir şeyi düzgün yapamazlar...

Yanıtla03
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title