Haberler

Mobil Hastane Kurum Eğitimi Konya'da Başladı

Abone Ol

Sağlık Bakanlığının desteğiyle Türkiye’de 17 ilde yurt içinde veya yurt dışında meydana gelebilecek her türlü afet ve olağanüstü durumlarda tıbbi müdahalede bulunmak üzere oluşturulan mobil hastanesi ve sahra çadırları kontrol ve eğitim amaçlı olarak Konya’da konuşlandırıldı.

Sağlık Bakanlığının desteğiyle Türkiye'de 17 ilde yurt içinde veya yurt dışında meydana gelebilecek her türlü afet ve olağanüstü durumlarda tıbbi müdahalede bulunmak üzere oluşturulan mobil hastanesi ve sahra çadırları kontrol ve eğitim amaçlı olarak Konya'da konuşlandırıldı.

Eski İl Özel İdaresi bölgesinde kurulan mobil hastane kurum eğitimlerine Konya, Aksaray, Karaman, Yalova, Balıkesir, Bingöl ve Denizli'den 120 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personeli yer aldı. 3 gün sürecek eğitim çalışmalarına Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Lojistik Daire Başkanı Dr. Hüseyin Uludağ ve Konya İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci de katıldı.

YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA HER TÜRLÜ TIBBI MÜDAHALEYE HAZIR

Türkiye'de 17 tane yeni tip mobil şişme çadır hastanesinin bulunduğunu ifade eden Dr. Hüseyin Uludağ, "15 tane donanımımız var. Aynı zamanda 15 tane de ağır iklim tipi çadır hastanemiz var. Bunlarla yurt içinde veya yurt dışında meydana gelebilecek her türlü afet ve olağan üstü durumlarda tıbbı müdahalede bulunabilecek, ameliyat yapıp hasta yatırabilecek şekilde bir kapasite oluşturduk. Bu amaçla Konya'ya tahsis etmiş olduğumuz bu mobil şişme çadır hastaneyi de bugün burada kurduk. UMKE personelimizle beraber donanımlarını yerleştirdik. Yüklenici firmanın teknik personellerini de buraya çağırdık. Onlar hastanelerimizdeki anestezi teknisyeni, ameliyathane, yoğun bakım, laboratuar, röntgen teknisyeni arkadaşlarımıza eğitim verdiler. Dolayısıyla buradaki mevcut kapasitemizi en üst sınırda tutmak için, hem çadırın kurulumu hem de hastane donanımlarının çalışması açısından bir eğitim icra etmiş olduk" dedi.

MOBİL HASTANE 8 ÜNİTEDEN OLUŞUYOR

Mobil şişme çadır hastanesinin 8 üniteden oluştuğunu belirten Dr. Uludağ, "Her bir çadırımızın 6 tanesi 70 metrekarelik bir kapalı alana sahip birbirleriyle direk bağlanabilmekte. 1 tane ara bağlantı çadırımız var 20 metrekare. Bir tane dekontaminasyon çadırımız var 45 metre kare. Dekontaminasyon çadırında herhangi bir kimyasal bulguyla gelen hastalarımızın vücutlarındaki kimyasalın uzaklaştırılması için ilaçlı suyla yıkanması ve müdahale edilecek alana alınması ile ilgili bir çadırımız. Bu kapasiteyi de kurduk çalıştırdık bugün. Dolayısıyla şu anda hastanemiz kullanıma hazır halde. İnşallah kullanacak bir durum olmaz ama öyle bir durumla karşı karşıya kalırsak da UMKE personelimiz tıbbi personelimizle beraber her türlü müdahaleye hazır haldeyiz" diye konuştu.

TAM DONANIMLI MOBİL HASTANE 8 SAATTE HAZIR

Mobil hastane çadırlarının en önemli özelliğinin oldukça sağlam bir kolon yapısına sahip olduğunu vurgulayan Dr. Uludağ, "Bir çadırı komple söküp bağladığımız takdirde tek pompayla 8 dakikada ayağa kalkar. Aşağı yukarı 22 dakikada da tam basınçlı halde sağlam vaziyette kurulmuş olur. Komple hastanemizin kurulmasını zamansal olarak da hesapladık. 8 saatte hastanemize donanımlarıyla beraber çalışır vaziyete getirebiliriz" dedi.

UMKE DÜNYANIN YARDIMINA HAZIR

Konya İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci de, Türkiye'de 17 tane olan çadırın birisinin Konya'da lojistik olarak konuşlandırılmasından memnuniyet duyduğunu ifade ederek, " Türkiye'de afet bölgesi olarak Konya en az afetle mücadele kapsamında olan bir il. Bundan dolayı aslında Konya'da bu tarz eğitimlerin olması gerçekten önemli. Sadece bu standarttaki yani uluslararası standarttaki böyle bir mobil hastane Türkiye için değil dünyada herhangi bir yerde olabilecek afetler için de her an hazır hale getirilebilir, oraya intikal ettirilip oradaki insanlarımıza insani yardım olarak da kullanım amacına uygun olarak kurulabilir ve orada hizmet edebilir. Mobil hastanemiz 50 yataklı bir hastanede ne bulunuyorsa radyolojisinden, anestezisine kadar laboratuarından, ameliyathanesine kadar yoğun bakımından hasta yakınlarına kadar birçok şeyi bir anda barındırabiliyor. Temennimiz böyle bir afetin olmaması yönünde. Ama afet olduğu takdirde de hazırlıklı olduğumuzu ifade etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

TEMSİLİ VAKALARA MÜDAHALE

Yapılan açıklamaların ardından Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Lojistik Daire Başkanı Dr. Hüseyin Uladağ ve Konya İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, kurulan mobil hastanesindeki üniteleri gezerek donanımlar hakkında gazetecilere bilgi verdi. Eğitimler kapsamında UMKE personeli senaryo gereği kimyasal bulguya rastlanan ve yaralı bir kişiye nasıl müdahale edilmesi gerektiğini temsili olarak canlandırdı. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Türkiye Uludağ Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title