Mobil Pazarlama ve Reklam Stratejilerini Masaya Yatırdı
24 – 26 Eylül tarihlerinde "Daha Hiçbir Şey Görmediniz" temasıyla Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Bilişim Zirvesi'nin "Mobil Pazarlama ve Reklam Stratejileri" panelinde MMA Türkiye ağırlandı.
MMA Türkiye, Bilişim Zirvesi'nde Mobil Pazarlama ve Reklam Stratejilerini Masaya Yatırdı.
Moderatörlüğünü Maxus Ceo'su Neslihan Olcay'ın gerçekleştirdiği oturum da MMA Türkiye Başkan'ı Zehra Öney, Akbank Pazarlama ve Kanal Yönetimi Müdürü Bilgen Aldan, 1V1Y.COM Kurucu Genel Müdürü & CMO Gizem Burçetin, Hürriyet İnternet Grubu Dijital Pazarlama Çözümleri Kordinatörü Haymi Behar, Vodafone Türkiye Marka ve Pazarlama Stratejisi Direktörü Bilge Çiftçi, OMD Dijital Bölüm Direktörü Tuncay Yavuz ve Medyanet'in Genel Müdürü Rima Erdemir yer aldı.
Oturum MMA Tükiye Başkan'ı Zehra Öney'in açılış konuşmasıyla başladı. Öney : " Artık hepimiz mobilize olduk ve telefonları sadece sms ya da mms için kullanmıyoruz. Mobil, 3G'nin Türkiye'ye gelmesiyle daha da gelişti. Operatörler, yayıncılar ve mecralar bu konuda hummalı çalışmalar yapıyor ve mobilin daha çok üstüne düşüyorlar." dedi. Gelişmiş pazarlarda mobilitenin gündemde olmasından yola çıkan MMA Global bir dernek kurdu. Yaptığı araştırmalarda ihtiyaçların küresel boyutta olduğunu farkedip 40'a yakın ülkede ofisler açtığını ve bu ofislerden birinin Türkiye'de yer aldığını belirten MMA Türkiye Başkanı Zehra Öney, 2009 yılında kurulan MMA Türkiye'nin hedeflerinin Türkiye'yi mobil pazarlamada dünyaya öncülük eden ve yönlendiren bir ülke haline getirmek olduğunu belirtti.
Bankacılık için mobil vazgeçilmez olmalı.
Bilgen Aldan, mobil bankacılığın durumuyla ilgili yaptığı konuşmasında "Mobil, insanların artık yanından ayırmadığı bir şey haline geldi; para da insanların ihtiyaç duyduğu bir şey olduğu için mobilde bankaların olmaması mümkün değil. Türkiye'deki tüm bankalar mobile odaklandı ve bir çok uygulamalar oluşturdu." dedi.
Mobil, tüketici davranışlarına göre şekil alıyor.
Mobil tüketici davranışlarını yayıncı olarak değerlendiren Haymi Behar, Hürriyet olarak günde 2 milyondan fazla insanın tıkladığı bir online mecraları olduğunu ve sosyal platformların artmasıyla bu sayının daha da yükseldiğini belirtti. Behar : "İnsanlar webte gördükleri ekranı mobilde de arıyor bizde bunun için yeni bir format gerçekleştirdik. m.hurriyet.com olarak oluşturduğumuz mobil sayfa webte yer alan görüntünün aynısını mobile aktarıyor. İlk izlenimler çok iyi burayı günlük 400.000 kişi ziyaret etti." dedi.
Hayatımızı artık cepte taşıyoruz.
Mobilin artık hayatımızın entegre parçası haline geldiğini söyleyen Bilge Çiftçi yapılan bir araştırmada insanların telefonlarını kaybetmektense cüzdanlarını ya da alyanslarını kaybetmeyi yeğlediklerini belirtti. "Hayatımızı artık cepte taşıyoruz" diyen Çiftçi, "Bu kadar kişiye bağlı, bu kadar kişinin yanındaki bir mecranın pazarlama faliyetleri için çok önemli bir hale geldiğini söylemek mümkün." dedi. Eskiden mobil pazarlamanın sadece sms'den ibaret olduğunu ama artık gelişen akıllı telefonlarla birlikte kişiye özel mesajlar ve uygulamalarla yeni satın alma opsiyonları üretildiği de belirtti.
Mobil, hayatımıza hükmeder hale geldi.
İletişimin sürekli bir dönüşüm halinde olduğunu belirten Tuncay Yavuz, insanların ilk iletişimini dumanla yaptıklarını sonrasında gazete, radyo ve televizyon derken bugün mobile kadar gelip, bu durumun mobilde de kalmayacağını, daha da ilerleyeceğini belirtti. Her şeyin mobile sıkışır bir hale geldiğini ve mobilin artık her şeye hükmeder bir kalıba büründüğünü dile getiren Yavuz, eskiden saatlerden alarm kurarken şimdi artık alarmlarımızı cep telefonlarımıza kuruyoruz sözleriyle katılımcıları bilgilendirdi. Eskiden görmeden bir şey alamazken şimdi mobil ekranda gördüğümüz beğendiğimiz bir sürü ürünü satın alabiliyoruz. Bu durumun her şeyin mobile doğru kaydığının bir göstergesi haline geldiğini söyledi.
Doğru hedef kitlesi markaya olumlu geri dönüşler getirir.
Rima Erdemir ise firmaların nasıl reklam modellerini tercih ettiği hakkında bilgiler verdi. Her markanın yeteri kadar bilinçli olmadığını, mobil reklamcılıkla ürün satabilmek için öncelikle markaların buna hazır olması gerektiğini söyledi. Doğru kişiye ulaşmak için dijitalde dijital izleri takip ederken mobilde gerçek hayatı takip ettilerini belirten Erdemir, kendisine reklam gönderilmesine izin veren kişiye doğru stratejiyle reklam göndermenin önemli olduğunu ve bunun marka için çok iyi geri dönüşlerle sonuçlanacağını belirtti.