"Moda Dünyasını Sarsan Olaylar"
Bellomarco, bu kez moda dünyasında taşları yerinden oynatan tarihi olayları yazdı.
MODA DÜNYASI TARİHİ BÖLÜM BEŞ:
"MODA DÜNYASINI SARSAN OLAYLAR"
Eğer üniversitede "Moda Dünyası Tarihi 101" isimli bir ders olsaydı ve bu derste, adından da belli olduğu gibi "moda dünyasını sarsan tarihi olaylar işlenseydi final soruları kesin buralardan gelirdi" dediğimiz olaylarla ilgili şöyle notlar çıkardık size…
Maurizio Gucci
Moda dünyasının saygın moda evlerinden Gucci'nin kurucusu Guccio Gucci'nin torunu ve moda evinin tek patronu Maurizio Gucci, hisselerini Bahreyn kökenli yatırım grubu Investcorp'a sattıktan 2 yıl sonra 1995 senesinin 25 martında uğradığı suikast sonucunda öldürüldü. Ölümünden 3 yıl sonra eski eşi Patrizia Reggiani cinayete azmettirme suçuyla 26 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Gianni Versace
1997 Temmuz 15, moda dünyasının en acı kayıplardan birinin yaşandığı gün olarak tarihe geçti. Gianni Versace Miami'deki evinin merdivenlerinde ağır yaralı halde bulundu. 'Bebek yüz' Andrew Cunanan'ın önce yüzüne sonra da boynuna ateş ettiği tasarımcı, ilginç bir şekilde o an ölmemiş ve hastaneye kaldırılmış fakat ne yazık ki kurtarılamamıştı. Gianni'nin ölümünün arkasındaki giz perdesi hala aralanamadı. Moda imparatorluğunun başına kardeşleri Santo ve Jorge, kreatif direktörlüğüne ise bir diğer kardeşi Donatella Versace geçti.
Kate Moss
15 Eylül 2005 sabahı İngiliz The Daily Mirror ön sayfasında, kokain olduğu iddia edilen beyaz tozu burnuna çekmekte olan Kate Moss'un fotoğraflarını yayınladı. Bu fotoğraf, o dönemki sevgilisi Pete Doherty'nin menajeri James Mullord tarafından çekilmiş ve basına satılmıştı. Mullord'ın bu 'satış' karşılığında aldığı 150.000£'u yine eroine harcaması da ayrı bir skandal... Ertesi gün H&M, Chanel ve Burberry Kate Mosslu kampanya fotoğraflarını kaldırma kararı aldı. Bu olay moda dünyasını Kate'i destekleyenler ve desteklemeyenler olarak ikiye ayırdı. Kendi defilesinin sonunda podyuma 'We love you Kate' yazılı t-shirtle çıkan Alexander McQueen de Kate'i destekleyenlerdendi. Bu olay, ekim ayında W Magazine'e kapak olan Kate'in kariyerini bitiremeyen bir skandal olarak kayıtlara geçti.
John Galliano
Şubat 2011 'modanın dahi çocuğu' yakıştırmasını sonuna kadar hak eden John Galliano'nun kendi repütasyonunu gölgede bırakan bir skandala imza attığı tarihtir. Paris'te bir kafede sarhoş bir halde anti-semitik ve ırkçı hakaretler savuran 'çocuk', Fransız mahkemelerince 6.000€ para cezasına çarptırıldı. Hatta Hitler'i sevdiğini beyan eden Galliano, bu skandalın hemen ardından Dior'daki kreatif direktörlüğü görevinden kovuldu.
Sırada skandaldan ziyade 'revolutionary' olarak adlandırılacak bir 'olay' var. Kronolojik olarak en başta olması gereken bu 'olayı' tarihi öneminden dolayı sona bıraktık.
1971'de hayvan hakları savunucularını ve moda eleştirmenlerini şoke eden '1940's' koleksiyonunu çıkardığı yıl, aynı zamanda ilk erkek parfümü YSL Pour Homme'u çıkaran Yves Saint Laurent, parfümün kampanya çekimleri için, o dönemde moda fotoğrafçılığı kariyerinin zirvesinde olan arkadaşı Jean Loup Sieff'in objektifinin karşısına geçti. Erkek çıplaklığı tabusunu yıkan bu 14 kare fotoğraf aynı zamanda reklam dünyası için yeni bir çağın da başlangıcı oldu. Y.S.Laurent'in İsa benzeri pozlar vermesine rağmen bu fotoğraflar, eşcinsel özgürlüğün ikonu haline geldi. İnsanoğlunun deseksüelize (eşeysiz) ve androjen yanını ortaya çıkaran bu fotoğraflar, daha sonra Paris galerilerinde pek de hatırı sayılır olmayan rakamlara satılmıştır.