Haberler

Moğolistan'ın Yöneticileri Türkiye'de Yetişecek - Ulan

Abone Ol

Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) ile Moğolistan Yönetim Akademisi arasında, Moğolistan'ın başkenti Ulan Bator'da çeşitli araştırma ve eğitim programlarını kapsayan mutabakat zaptı imzalandı.

Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) ile Moğolistan Yönetim Akademisi arasında, Moğolistan'ın başkenti Ulan Bator'da çeşitli araştırma ve eğitim programlarını kapsayan mutabakat zaptı imzalandı.

TODAİE Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Ender Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki kurum arasında imzalanan mutabakat zaptı ile Moğol kamu yöneticilerine yönelik eğitim, araştırma ve yayın faaliyetlerinde bulunacaklarını bildirdi.

Yakın zamanda Moğolistan'dan Türkiye'ye gelecek belediye başkanları ve çalışanlarına yönelik eğtim programı başlatacaklarını dile getiren Aslan, "Bunun dışında özellikle Moğol kamu yöneticilerine yönelik bu yıl 2 kişi olmak üzere yüksek lisans ve doktora bursu vereceğiz. Önümüzdeki yıllarda bu burs yeni öğrenciler ile devam edecek." dedi.

Moğolistan ve Türkiye'nin, kadim yönetim kültürüne sahip ülkeler olduğuna dikkati çeken Aslan, iki ülkenin yönetim geleneklerini inceleyen ortak araştırma projesi başlatacaklarını belirtti.

Aslan, Moğolistan'ın Türkiye için önemli bir coğrafya olduğuna işaret ederek, "Bilge Tonyukuk Anıtı ve Orhun Yazıtları, Türklerin ilk temel yazılı belgeleridir. Bu yazıtlar, devlet yönetimi geleneğimizin ilk defa ifade edildiği bin 500 yıllık belgelerdir. Bu kapsamda, TODAİE'nin Moğolistan'da kamu yönetimine yönelik araştırma faaliyetleri genişleyecektir." diye konuştu.

Moğolistan Yönetim Akademisi Rektörü Prof. Dr. Zülfikar Sarkit de Göktürk Devleti'nin bu topraklarda kurulduğunu anımsatarak, "Burada çok güçlü bir Türk devlet geleneği vardı. Onun etkisi halen bu coğrafyada devam etmektedir. Göktürklerden sonra Uygurlar, Kırgızlar ve Moğollar, Türklerin o kadim devlet geleneğine bağlı olarak bu topraklarda kendi devletlerini kurmuşlardır. Bu nedenlerden dolayı Türkiye ile Moğolistan arsında sıcak ve yakın ilişkilerin kurulması mümkündür." ifadelerini kullandı.

İki kurum arasında yapılan anlaşma ile öğretim görevlisi ve öğrenci değişim programı gerçekleşeceğini bildiren Sarkit, buna ilave olarak kısa dönemli eğitim programları düzenleneceğini söyledi.

Başlangıç olarak Moğolistan'daki belediye yöneticilerinin Türkiye'de eğitimi alacaklarını, bu eğitimde Türkiye'nin belediyecilik ve kentleşme tecrübelerinin aktarılacağını anlatan Sarkit, "İki ülkede kısa dönemli ortak seminerler ve araştırma programları olacak. Tüm bu çalışmalar, Türkiye için Moğolistan'ı tanımak, bizim için de Türkiye'yi tanımak ve tecrübelerini öğrenmek için önemli bir fırsat." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Onur Ender Aslan Moğolistan Orta Doğu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title