Mozaik Sanatıyla Tarih Yolculuğu
Turgutreis Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi Konferanslar serisinin ikinci konuğu Öğr.Gör.Dr Sema Çakalgöz oldu.
Turgutreis Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi Konferanslar serisinin ikinci konuğu "Yöntem ve Uygulamalarıyla Geçmişten Günümüze Mozaik" konulu konferansıyla Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek okulundan Öğr.Gör.Dr Sema Çakalgöz oldu.
Mavi Galeride halkın katılımıyla gerçekleşen konferansa yaklaşık otuz kişi katıldı. "Yöntem ve Uygulamalarıyla Geçmişten Günümüze Mozaik" konulu başlığıyla konferansına başlayan Dr.Sema Çakalgöz, mozaik sanatının tıpkı günümüzde bir halının ilmek ilmek dokunduğu gibi günümüzden 5000 yıl önce küçük küçük çakıl taşlarının harçların içine batırılmasıyla oluştuğunu söyledi. İlk önceleri büyük taşlarla, sadece geometrik desenlerle ve mimariyle bütünleşen mozaik sanatının günümüze yaklaştıkça sınırsız motiflerle ve değişik objelere uygulandığını anlattı.
İlk olarak Mozaik terimi, tessaraların (mozaik taşlarının) özelliklerini, tavan ve taban mozaiklerinde mozaik tabakalarının hangi malzemelerden ve ne şekilde yapıldığıyla sunumuna başlayan Dr.Çakalgöz mozaik çalışmalarını slayt gösterileri eşliğinde anlattı.
Mozaik sanatı ilk olarak MÖ 3.bin den itibaren uygulanmıştır. Bugünkü Irak sınırı içerisinde yer alan antik Uruk kentindeki mozaikler ilk mozaik örneklerinden sayılmaktadır. İlk mozaikler çakıl taşlarından yapıldığı için renklerin ve malzemenin sınırlı olduğu görülmektedir. Anadolu da Dünya üzerinde en eski çakıl taşlarından yapılan mozaik örnekleri Gordion'da rastlanmıştır. Mozaik sanatı en parlak dönemi yağlı boya tablolarını aratmayacak muazzam eserlerini Roma döneminde ortaya çıkartıyor. En güzel örnekleri de İtalya'nın Pompei kentinde görülmektedir. Roma döneminde yine en ihtişamlı dönemini yaşayan Zeugma kentindeki mozaiklerdir.
Dr. Çakalgöz konferansını son olarak mozaik sanatının yapım teknikleri ve kazılarda çıkarılan mozaik eserlerin müzelere nasıl taşındığı ve taşıma tekniklerini de katılımcılarla paylaştıktan sonra katılımcıların sorularını yanıtladı.
Mozaik sanatının a dan z ye anlatıldığı konferans sonunda Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi personeli aynı zamanda Dr. Sema Çakalgöz'ün öğrencisi olan Yeliz Batmaz teşekkür plaketini takdim etti. Yıllar sonra öğrencisinden plaket almanın mutluluğunu yaşayan Dr. Sema Çakalgöz öğrencisine ve konferansında birlikte olan sanatseverlere teşekkürlerini iletmesinin ardından konferans sona erdi.