Ms Hastaları İçin Gülümseten Turne Bursa'da
Bursa'da, Multiple Skleroz (MS) hastalığına dikkat çekmek ve MS hastalarına morel vermek için ünlü oyuncular Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur'un yer aldığı 'GülüMSeten Turne' 19 Nisan'da ücretsiz sahnelenecek.
Bursa'da, Multiple Skleroz (MS) hastalığına dikkat çekmek ve MS hastalarına morel vermek için ünlü oyuncular Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur'un yer aldığı 'GülüMSeten Turne' 19 Nisan'da ücretsiz sahnelenecek.
Bursa MS Derneği, merkezi sinir sistemi hastalığı MS'e yakalananlar için Novartis ilaç firması işbirliği ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı MS Birimi desteği ile 'GülüMSeten Turne'yi kente getirecek. Türkiye'nin 12 farklı şehrinde MS hastalarına yol arkadaşlığı yapmak için başlatılan proje kapsamında sanatçılar; Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur skeçlerle hastalık konusunda önemli bilgileri izleyenlere eğlendirerek aktaracak. Psikolog Serap Duygulu, Sosyal Güvenlik uzmanı Prof.Dr. Cem Kılıç ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli'nin de merak edilen soruları yanıtlayacağı projenin Bursa ayağı 19 Nisan saat 19.00'da Merinos Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bursa MS Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Turan, halka açık ve ücretsiz gerçekleştirilecek bu gösterinin ev sahipliğini yapmaktan gurur duyduklarını belirtti.
MS hastalığı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ömer Faruk Turan, merkezi sinir sistemini oluşturan beyin, omurilik ve görme sinirlerinin etkilenmesi sonucu duyusal, görme, yürüme, konuşma ve denge gibi işlevlerde bozulmalar oluştuğunu kaydetti. Kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla görülen bu hastalığın 20-40 yaş arasında başladığını ifade eden Prof. Dr. Turan, MS hastalığının kişiye göre değişiklik gösterdiğini belirtti.
"ATAKLAR 24 SAAT DEVAM ETMELİ"
Nedeni tam olarak belirlenemeyen hastalığın görme kaybı, çift görme, dengesizlik, güçsüzlük şeklinde ataklara neden olduğunu belirten Prof.Dr. Turan, şöyle konuştu:
"Atak sıklığı her kişide farklı olmakta ve bazı MS'lilerde ataklar özürlülük bırakabiliyor. Viral enfeksiyonların, D Vitamini eksikliğinin ve ruhsal travma, stresin atakları tetiklemede rolünün olduğu düşünülüyor. MS'in ortaya çıkmasında bazı genetik faktörlerin olduğu kesin. MS'li hastaların yakınlarında MS görülme olasılığı daha fazladır. MS'in ortaya çıkmasında çevresel etkilerin de varlığı söz konusu. Yorgunluk, ağrılar, unutkanlık, baş dönmesi gibi belirtiler ilk görüldüklerinde direk olarak MS ile ilişkilendirmek güçtür. MS belirtilerinin 'MS atağı' olması için en az 24 saat devam etmesi gerekir. MS ile ilişkili nörolojik belirtiler bulanık görme, çift görme, kuvvetsizlik, beceriksizlik, denge bozulması ve idrar sorunlarıdır."
KUZEY YARIM KÜREDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR
Dünya'da yaklaşık 2.5 milyon MS hastası bulunduğunu dile getiren Prof.Dr. Ömer Faruk Turan, Türkiye'de 40 bin MS hastasının olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Prof.Dr. Turan, şöyle devam etti:
"Bölgemizde yapılan araştırmalarda her 100 bin kişide yaklaşık 60- 80 kişinin MS hastası olduğu görüldü. Hastalık bütün dünyada görülmekle birlikte özellikle kuzey yarım kürede ve güneş ışığının daha az olduğu Kanada, Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa ülkelerinde daha sıktır." - Bursa