Mücevher İhracatı Ekim Ayını Düşüşle Kapattı
Mücevher İhracatçıları Birliği verilerine göre mücevher sektörü Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,27 düşüş gösterdi.
Geleneksel pazarlardaki konumunu sürdüren Türkiye, İran'a uluslararası ambargonun kalkmasıyla birlikte bu pazara dönük çalışmalarını da yoğunlaştıracak. MİB Başkanı Ayhan Güner, ihracat verilerinin Ekim fuarının satışlara yansımasıyla yılsonu hedeflerinin tutabileceğini belirtti.
Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan Ekim ayı verilerine göre 2014 Ekim ayında 187 bin 757 kilo ürün ihraç eden sektör 2015 Ekim ayında yüzde 81,25 artış göstererek 271 bin 877 kilo ihracata imza attı. Değer bazında ise 2014 Ekim ayına göre yüzde 17,27 oranında gerileyen mücevher ihracatı 271 milyon 877 bin 101 Dolara düştü.
Mücevher İhracatçıları Birliği'nin, Ocak-Ekim 2015 dönemine ait 10 aylık ihracat sonuçlarına göre bu dönemde 2014 yılına göre miktar bazında yüzde 23,57 artış ile 2 milyon 420 bin 780 kg olan ihracat 2 milyon 991 bin 434 kg'a yükseldi. 2014 yılı Ocak-Ekim döneminde 2 milyar 194 milyon 703 bin 792 Dolar olan mücevher ihracatı 2015 yılı aynı döneminde yüzde 1,86 artış göstererek 2 milyar 235 milyon 532 bin 812 Dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye'nin mücevher pazarı olan ülkelerde küresel daralmanın da etkisiyle ihracatın gerilediğini gözlemlediklerini belirten Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, sektörün Ekim ayında başarılı bir fuara imza attığını belirtti. Sürekli ihracat için çalışan sektörün 700'ün üzerinde VIP alıcıyı ağırladığı Ekim fuarını ziyaret eden sektör profesyonellerinin yüzde 45'inin yabancı olduğunu söyleyen Güner; "Uluslararası fuarlardaki durgunluğu görünce çekinmiştik; özellikle terör olayları biraz etkili oldu ama Ekim ayında gerçekten çok başarılı bir fuar gerçekleştirildi. Fuara katılan firmalarımızın geri dönüşleri gerçekten olumlu oldu. Önümüzdeki aylarda bu iş hacmi ihracatımıza olumlu yansıyacaktır." diye konuştu. Geçen yılın Ekim ayına göre ihracatın miktar bazındaki yüzde 81 artmasına rağmen değer bazında yüzde 17 azalmasını daha ucuz ürün ihraç edilmesine bağladı.
İran'a dönük uluslararası ambargonun resmen kalkmasıyla birlikte İran ile ticaretin daha da gelişeceğine inandığını söyleyen Güner, pek çok sektörde olduğu gibi mücevher sektöründe de İran pazarının heyecan yarattığının altını çizdi. ABD, Uzakdoğu ve Ortadoğu pazarlarının heyecan verici olduğunu söyleyen Güner, önümüzdeki dönemde bu pazarlara dönük olarak daha aktif bir politika izleyeceklerini söyledi.
2015 Ocak-Ekim döneminde en çok ihracat yapılan 10 ülkeden ABD, Belçika ve Almanya dışındaki ülkelerin Asya ve Ortadoğu ülkesi olduğunu belirten Güner, Avrupa ülkeleri ve Rusya pazarlarındaki koşulların düzelmesini beklemek yerine alternatif pazarlara yöneldiklerini söyledi.
Ocak-Ekim döneminde de ihracatın aslan payı altından mamül mücevher olmaya devam etti. Farklı altın ayarları kullanılarak üretilen mücevherci eşyasının ihracattaki aslan payı artarken, pırlantalı altın ve gümüşten mamül mücevherci eşyası ihracatında kısmen gerileme gözlendi. Katma değeri yüksek değerli taşlar kullanılarak üretilen mücevher ihracatının artmasıyla beraber bunun ihracata yansıması da yükselecek.