Müdürlük Sınavını 'Yanlış Yanıtlarla' Test Etti
Adana'da müdür yardımcısı İbrahim Sezer, okul müdürlüğü sınavında, kasıtlı olarak tüm sorulara yanlış cevap verdiği halde 65 puan aldığını söyleyerek sonuca itiraz etti.
Adana'da ortaokulda müdür yardımcısı olarak görev yapan İbrahim Sezer, 19 Ekim'de yapılan okul müdürlüğü sözlü sınavında, protesto amacıyla kasıtlı olarak tüm sorulara yanlış cevap vermesine rağmen 65 puan aldığını öne sürüp, sonuca itiraz etti. Sezer, 6 yıl önce Danıştay'ın sözlü sınavlarla ilgili kararının uygulanmadığını ortaya koymak için böyle bir eylem yaptığını söyledi.
"SORULARIN TAMAMINA KASITLI OLARAK YANLIŞ CEVAP VERDİM"
Ülkücü Muallimler Birliği Adana Şubesi Başkanı da olan İbrahim Sezer, sözlü sınavlarla ilgili Danıştay İdare Dava Daireleri Genel Kurulu'nun 2008'deki kararını hatırlattı. Sezer, bu karara göre söz konusu sınavın sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınması, soru ve cevapların tutanağa geçirilmesi, takdir edilen notun gerekçelerinin ortaya konulması gerektiğini, ancak bunların yapılmadığını iddia etti. İbrahim Sezer şunları söyledi:
"İki aşamalı sınavın ilk bölümü bilgiyi ölçmeye yönelik değerlendirme testi, ikinci bölüm ise sicil amirleri tarafından verilen puanlamaydı. İlk bölümde soruların tamamına kasıtlı olarak yanlış cevap verdim. 50 puanlık testten sıfır almayı garantiledim. İkinci bölümde ise konuşma, davranış değerlendirmesi için komisyonun karşısına çıktım. Zaten özgeçmişimde de ülkücü kimliğimi açık açık yazmıştım. Sonuç olarak sınavdan 65 puan aldım. Müdür olmak için 75 puan gerektiği için atamam yapılmadı."
'DAHA İYİ NOT ALMASI GEREKENLERE, BENDEN DÜŞÜK VERİLDİ'
Bu sınava Adana'dan bin 700 meslektaşının girdiğini, değerlendirme kriterlerine göre daha iyi puan alması gereken meslektaşlarına, kendisinin aldığından daha düşük puan verildiğini öne süren İbrahim Sezer, şöyle konuştu:
"Ben de bu yanlışlığa dikkat çekmek istedim. Kendimi ihbar ediyorum. Kasıtlı olarak tüm sorulara yanlış cevaplar verdiğim okul müdürlüğü mülakat sınavında 65 puan aldım. Hak etmediğin puanın hangi kriterler göz önünde bulundurularak verildiği, benden daha iyi durumda olan arkadaşlarımın düşük puan almasının nedenlerini sormak için Milli Eğitim Müdürlüğü'ne de dilekçe verdim."
'DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ NELER?'
İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce yapılan değerlendirme kriterlerinde bilimsel ve akademik yayın, yayınlanmış eserinin olması, basılmış kitabının bulunması, yabancı dil, öğrenci velisinin puanlaması, öğretmenlerin puanlaması gibi maddelerin de yer aldığını belirten İbrahim Sezer şunları kaydetti:
"Bunlardan bazıları bende yok. Ama benim gibi bilimsel çalışma, yayınlanmış kitap gibi kriterlere uymayıp, 100 tam puan verilen meslektaşlarım olduğu gibi, basılmış kitapları bulunan meslektaşlarımdan bazıları puanlamada benden daha gerilerde. Bu değerlendirme kriterlerinin neler olduğu, neye göre yapıldığı belli değil."
SINAVIN İPTALİ İÇİN DAVALAR AÇILDI
Sınavın iptali için Türkiye genelinde idare mahkemelerine davalar açıldığını belirten İbrahim Sezer sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kayseri ve Nevşehir'deki meslektaşlarımızın idare mahkemelerine yaptığı itiraz kabul edildi. Yani bu sınavın iptali için karar çıktı. Adana'da da itiraz edildi. Kısa sürede iptal kararının çıkmasını bekliyoruz. Liyakati olmayan, müdürlük yapmaya yeterli olmayanların göreve getirilmesi nasıl yanlış ise, gerçekten bilgi ve birikimleri parmakla gösterilecek, yılların deneyimine sahip müdürlerimiz var. Onların da haklarının yenilmemesi gerekiyor." Adana Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar ise, İbrahim Sezer'in dilekçesinde öne sürdüğü iddialar hakkında açıklama yapmak istemedi.