Mudurnu'da Baskılı Boya Çalışması
Bolu'nun Mudurnu ilçesinde basma boyama çalışması yapan vatandaş hem ekmek paralarını kazanıyor, hem de ilçe tanıtımına katkı sağlıyor.
Bolu'nun Mudurnu ilçesinde basma boyama çalışması yapan vatandaş hem ekmek paralarını kazanıyor, hem de ilçe tanıtımına katkı sağlıyor.
İlçede bulunan Metin ve eşi Nurdan Topaloğlu'nun işlettiği atölyede kalıplarla giyim, çanta, yastık, tişört ve masa örtüsü gibi hediyelik eşyalara hazırlanan kök boyaları ile çeşitli renklerde pamuklu ve keten olan dokuma bezlere hazırlanan çeşitli logolarla ilçe tanıtımı yapıyorlar. Yapılan ürünlerin satışından aile para kazanırken aynı zamanda da ilçe tanıtımına katkı sağlanıyor.
Atölyeyi ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'nden onaylı ahşap oyma ve yakma sanatçısı Mustafa Çetinkaya, Metin ve eşi Nurdan Topaloğlu'na baskı çalışması yapılırken nelere dikkat etmeleri gerektiği, nasıl bir çalışma ile daha başarılı sonuçlar alabilecekleri konusunda bilgi verdi.
Mudurnu'da baskı çalışmasının yaklaşık 200 yıl önce başladığını belirten Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Basma boyama kalıpçılığını yeniden canlandırmak amacıyla denemeler yapıyoruz. İlçe turizm açısından ilerleme göstermekte olup daha neler yapabiliriz, ilçeye gelen yerli ve yabancılara ne gibi hediyelik eşyalar sunabiliriz, burasını tanıtan değerler verebiliriz çalışması yapıyoruz. Baskı çalışmamızı herkes gelip görebilir Bu çalışmanın Mudurnu'ya özgü olsun istedik."dedi.
Atölye sahibi Metin ve Nurdan Topaloğlu ise ilçeye gelen müşterilerin özellikle Mudurnu amblemli eşyalar istediğini kaydederek, "Biz de logo yaparak, baskılı tişört, çanta, yastık, masa örtüsü ve şal gibi bezlere kök boya ile atölyemizde baskılı çalışma başlattık. Gelen müşteri isterse kendi baskı yapabilecek. Merak edenlere açığız, gelip uygulama yapabilirler." dedi.