Haberler

"Muğla Çam Balının Sahtesi Olmaz"

Güncelleme:
Abone Ol

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Marmaris Temsilcisi Hüseyin Aydın, "Muğla çam balını gönül rahatlığıyla tüketin."

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Marmaris Temsilcisi Hasan Hüseyin Aydın, ülke genelinde üreticilerin 'sahte balö kontrolüne tabi tutulduğunu ve piyasadaki çok sayıda sahte balın toplanmaya başlandığı hatırlatarak, ' Muğla çam balını gönül rahatlığıyla tüketin. Ne mutlu ki çam balı merdiven altında üretilemiyorö dedi. Son günlerde bazı firmaların ürünlerini televizyon ve internet üzerinden pazarlamaya başlamaları, hatta '3 kavanoz alana biri bedava, 4 kilo bal sadece 100 liraö gibi ifadelerin kullanılması ve vatandaş şikayetleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Yapılan incelemeler sonucunda glikozdan yapılan sahte ballar ortaya çıktı. Çok sayıda bal üreticisi hakkında yasal takip başlatılırken yine bazı firmaların balları da laboratuvarlarda inceleme altına alındı. Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Marmaris temsilcisi ve Osmaniye Köyü Muhtarı Hasan Hüseyin Aydın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2008 yılından itibaren verdiği teşviklerle yıllık bal üretiminin 83 bin tonu bulduğunu ve Türkiye'nin dünya ikinciliğine oturduğunu söyledi. Ülke genelinde çiçek, kestane, kekik, geven, narenciye, pamuk ve ayçiçeği balları üretildiğini kaydeden Aydın, Batı Akdeniz ve Güney Ege'de ise çam balı üretim alanları bulunduğunu hatırlattı. Aydın, 'Dünya çam balının yüzde 92'sini karşılayan Türkiye'de, Muğla üretimde yüzde 75 ile çok önemli bir yer tutuyor. 2007 yılından itibaren en yoğun organik arıcılıkta Muğla'nın ardından Artvin ile Van geliyor. Muğla'nın yüzde 75'lik üretiminin yüzde 30'u ise Marmaris'ten karşılanıyor. Sadece Osmaniye, 250 ton çam balı üretimiyle çok önemli bir yer tutuyorö dedi.

YILLAR ÖNCESİNDEN SÖYLEMİŞTİK

Köylünün tek geçim kaynağının çam balı üretimi olduğuna dikkat çeken Aydın, çam balında sahteciliğin çok zor olduğunu söyledi. Aydın, 'Muğla çam balını gönül rahatlığıyla tüketin. Ne mutlu ki çam balı merdiven altında üretilemiyorö dedi. Türkiye'de 'arı görmeden üretilen ballarıö duyduklarında çok üzüldüklerini ifade eden Aydın, 'Piyasada buna merdiven altı balı diyoruz. Bir takım sahtekarların olduğunu yıllar öncesinden söylemiş ve devletimiz bu sahtekarları sıkı denetime tabi tutsunlar demiştik. Bu sayede bu tür üretimlerin önüne geçilerek arıcılarımızın belinin doğrulması da sağlanmış olacaktı. Son günlerde istediğimiz bu kontroller sıklaşınca gerçekler de ortaya çıkmaya başladı. Son dönemlerde sahte bal yapılırken kullanılan madde glikoz. Artık biz şekere de razı olmaya başladıkö dedi.

ÖZEL BİR TADI VAR

Çam balı açısından sevindirici durumun sahtesinin yapılamaması olduğunu dile getiren Hasan Hüseyin Aydın, 'Çam balında arının özel olarak ürettiği ağızda çam tadı bırakan bir tad var. Sahte yapımlarda bu tadı alamazsınız. Eğer daha önceden çam balı tadını biliyorsanız sahte balı tattığınız zaman bu hemen ortaya çıkar ve bu balı almaktan vazgeçersiniz. Gönül rahatlığıyla Muğla çam balını yiyebilirsinizö dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hüseyin Aydın Hasan Çam Marmaris Politika Güncel Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title