Muğla?Da Yörük Eşyaları Sergisi
Muğla'nın Köyceğiz İlçesi Çandır Köyü'nde Yaşayan 70 Yaşındaki Mehmet Varol, 10 Yılda Topladığı ve Aralarında Tarihi 400 Yıla Kadar Varanların da Yer Aldığı Yörük Eşyalarını Evinin Bahçesine Kurduğu Çadırda Sergilemeye Başladı. Varol, 2 Bine Yakın Eşyanın Yeraldığı Serginin Sürekli Açık Kalacağını ve Parasız Gezilebileceğini Söyledi.
MUĞLA'nın Köyceğiz İlçesi Çandır Köyü'nde yaşayan 70 yaşındaki Mehmet Varol, 10 yılda topladığı ve aralarında tarihi 400 yıla kadar varanların da yer aldığı Yörük eşyalarını evinin bahçesine kurduğu çadırda sergilemeye başladı. Varol, 2 bine yakın eşyanın yeraldığı serginin sürekli açık kalacağını ve parasız gezilebileceğini söyledi.
Çadırlarda doğan atalarının günlük yaşantılarında kullandıkları eşyaları sergileyerek bir kültürün tanıtılmasına yardımcı olmak amacıyla yola çıktığını belirten Varol, gelirinin büyük bölümünü Yörük eşyalarının temini için kullandığını söyledi. Varol, aralarında tarihi 400 yıla kadar varan eşyalar arasında deve hamuru yapılan tahtalar, çeşit çeşit giysiler, gelinlikler, kıldan yapılma çadır, kilimler, halıları, ağırlık kullanılmadan üzerindeki çentiklere göre alışveriş yapılan teraziler, gelin taçları, süs eşyaları, ahşap ve bakır eşyalar, ateş çubukları, ibriklar, idare ve gaz lambaları gelinlikler, ahşap aynalıklar, yazmalar, yemeniler, yelekler, çocuk beşikleri, yün eğirmekte kullanılan teşe denilen aletler, kilimler ve daha bir çok eşyanın bulunduğu sergiyi gezenlerden herhangi bir para talep etmeyeceğini söyledi.
Babası 97 yaşındaki Ali Rıza Varol ve eşi eşi Hatice Varol'la (65) Mehmet Varol izinsiz tarihi eser topladığı iddiasıyla hakkında açılan davadan aklandığını belirtirken, jandarma tarafından el konulan dededen kalma bazı tarihi eserlerin kendisine iade edileceği günü sabırsızlıkla beklediğini de belirtti.