Muğla Datça Dünyanın Sanata ve Barışa İhtiyacı Var
"Dünyanın sanata ve barışa ihtiyacı var"Muğla'nın Datça İlçesi'nde, Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi (UKKSA) tarafından düzenlenen, 6. Knidos'un Sır'ı Sanat Festivali, Türkiye'nin önde gelen resim, heykel, seramik ve cam sanatçılarından oluşan karma serginin yer aldığı görkemli bir açılış töreni ile başladı.
"Dünyanın sanata ve barışa ihtiyacı var"
Muğla'nın Datça İlçesi'nde, Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi (UKKSA) tarafından düzenlenen, 6. Knidos'un Sır'ı Sanat Festivali, Türkiye'nin önde gelen resim, heykel, seramik ve cam sanatçılarından oluşan karma serginin yer aldığı görkemli bir açılış töreni ile başladı.
Bu yıl 'barış ve sanat' teması ile gerçekleştirilen festivalin açılış törenine, kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. Sergide, Emel Vardar, Funda Tarakçıoğlu, İhsan Kendir, Jamil Cacha, Mehmet Emin Erdoğdu, Ayşen Savcı, Tülin Yiğit Akgül, Gürbüz Doğan Ekşioğlu ve Kenan Aydemir gibi sanatçıların kişisel eserlerinin yanı sıra, UKKSA'da düzenlenen sempozyumlara katılan 40 sanatçının karma eserleri yer aldı.
15 ÜLKEDEN ŞAİRLER GELECEK
UKKSA Başkanı Nevzat Metin açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu yıl festivalin ana temasının, 'barış ve sanat' olduğunu belirterek, " Sanatın olduğu yerde insanlık tarihi, barışın olduğu yerde insanlık vardır. Can Yücel'i anma etkinliklerimize, bu yıl 15 farklı ülkeden şairler buraya gelecek. Yemen, İsrail, Filistin, Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Ermenistan, Kıbrıs Rum kesimi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden şairler burada olacaklar. Çoğu kendi ülkelerinde uzakta sürgünde yaşamak zorunda kalan bu şairleri, barış ve sanat festivalinde ağırlayacağız. Dünyamızın birçok bölgesinde kan ve gözyaşı yaşanırken, sanat ve barışa olan ihtiyacımız katlanarak artmaktadır" dedi.
UZUN ÖMÜR GÜZEL BİR ESERDİR
Datça Kaymakamı Vehbi Bakır ise konuşmasında, sanatçıların toplumun yüreği ve aklı olduğunu söyledi. Bakır, "Onlar bizim duyamadığımız sesleri duyar, bizim göremediğimiz renkleri görür, bizim hissedemediğimiz duyguları hisseder ve kendilerine mahsus sesler, ifadeler ve renklerle bize anlatırlar. Bugüne kadar insanlık tarihi boyunca insanlığa hizmet eden, bundan sonra hizmet edecek olan tüm sanatçılarımıza şükran ve minnetlerimi sunuyorum" diye konuştu.
Sanatçıların yaptıkları eserlerle ölümsüzleştiklerinin ifade eden Bakır, şunları söyledi: "Geçtiğimiz günlerde saygıdeğer hanımefendi sanatçımız İdil Biret, Datça'daki bir konserden sonra, zamanın çok önemli olmadığını, insanlara ait bir mevhum olduğunu söylemişti. Uzun ömür nedir derseniz, bugün bu atmosferin de etkisiyle, 'uzun ömür güzel bir eserdir' diyebiliriz. Güzel bir eser bırakan bütün sanatçılara buradan selam olsun"
YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLLERİ
Canlı müzik eşliğinde gerçekleştirilen açılış töreninde, UKKSA Yönetim Kurulu Üyesi Gazeteci Osman Saffet Arolat ve Heykeltraş Emel Vardar, ressamlar Teoman Sürdor, Ertuğrul Ateş, Muzaffer Akyol ile Gazi Üniversitesi Tasarım ve Sanat Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Nuran Bilgin'e, UKKSA tarafından yaşam boyu onur ödülü verildi.