Muğla Gökova Kavşağı'na Viyadük Tepkisi
Muğla'nın marmaris ve Fethiye'ye ulaşımının kesintisiz sağlanabilmesi için dogal ve arkeolojik SİT alanındaki Gökova Kavşağı'na yapılması düşünülen viyadük, çevrenin doğal dokusunu bozacağı gerekçesiyle tepkilere neden oldu.
Muğla'nın marmaris ve Fethiye'ye ulaşımının kesintisiz sağlanabilmesi için dogal ve arkeolojik SİT alanındaki Gökova Kavşağı'na yapılması düşünülen viyadük, çevrenin doğal dokusunu bozacağı gerekçesiyle tepkilere neden oldu. Projenin sakin şehir unvanlı Akyaka Beldesi'ne de darbe vuracağı öne sürüldü.
Karayolları Genel Müdürlüğü, Marmaris'i Fethiye ve Muğla'ya bağlayan karayolunda trafik ışıklarına takılmadan ulaşımın kesintisiz sürmesi için Gökova Kavşağı'na viyadük yapmak için harekete geçti. Muğla'ya 26, Marmaris'e 29 kilometre mesafedeki kavaşağa yapılacak viyadük için iddiaya göre, Gökova Belediye Başkanlığı ile bölge halkının düşüncesi sorulmadan proje hazırlanıp, onaylandı. Gökova Belediyesi'ne de viyadüğün yapılacağı bilgisi verildi. Altında kaya mezarları olan doğal ve arkeolojik SİT alanındaki mevcut yolun 3 ile 4 metre arasında doldurulup, Marmaris giriş ve çıkışına tünel yapılacak olması tepkileri de beraberinde getirdi.
"MİLLİ MENFAATLERİMİZE AYKIRI BİR PROJE"
Projeye sınır komşu olan Akyaka Beldesi'nin CHP'li Belediye Başkanı Ahmet Çalca, trafiği rahatlatmak için bile düşünülmüş olsa bunun yanlış olduğunu öne sürdü. Aynı bölgenin 550-600 metre yukarısında 6-7 ölümlü kazanın yaşandığı Akyaka girişine daha önce alt geçitli yol istediklerini hatırlatan Başkan Çalca, "O zaman bize şimdiki haliyle yeterli raporu veren Karayolları, hiçbir ölümlü kazanın yaşanmadığı kavşağa ne akla viyadük yapıyor anlamış değilim. Belli kesimlere ihale ile yaptırılıp rant sağlama düşüncesi olduğu kanaatindeyim" dedi. Akyaka ve Gökova bölgesinin 1989 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Özel Çevre Koruma Alanı ilan edildiğini hatırlatan Başkan Çalca "Bulunduğumuz bu coğrafi bölge birinci derece doğal ve arkeolojik SİT alanı. Bölgede kültür varlığı olarak tescillenmiş kaya mezarları var. Yolun yapılabilmesi için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nden izin alınma zorunluluğu var. Edindiğim bilgiye göre, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu, titiz bir çalışma yürütüyor. Çünkü yol altında bulunan kaya mezarları geçmişte yol çalışması yapılırken gerekli tedbirler alınmadığı için ciddi anlamda hasar görmüştü. Oradaki kültür varlığı bu bölgeye vizyon kazandırmak için çok önemli ve korunması gerekiyor. Teknik kadroların hazırladığı bu plan, belediye ilanıyla halkın görüşü alınmadan yapılmıştır. Bizler ancak uygulamaya girdiği zaman bundan haberdar olduk. Bölgede sürdürebilirlik turizm düşüncesiyle Akyaka halkı olarak birlikte bir vizyon belirledik. Üst geçişli bir viyadük türü yol düzenlemesinin milli menfaatlerimize aykırı bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca viyadüğün yanında kalan tarihi tescilli okaliptüs ağaçları da bundan zarar görecektir. Bu ağaçların korunması için gerekli çalışmalara kaynak aktarılmazken böyle bir çalışmanın düşünülmesi yanlıştır" dedi.
"AKYAKA, SAKİN ŞEHİR OLMAKTAN ÇIKAR"
3 yıldır Akyaka'da yaşayan Sümer Saraç ise viyadük kararını duyduğu anda beyninden vurulmuşa döndüğünü belirtip, "Buranın doğal güzelliği beni o kadar kendisine bağladı ki eş ve dostlarıma doğal yapı habitatının muhteşem olduğunu anlatıyorum. Buranın doğal güzelliğini bozacak her şeye karşıyım. Oraya böyle bir yolun yapılmasının nedenini, niçin ve nasılını, ne sebepten yapılacağını hiç duymadım. Bu proje çok önceden hazırlanmış. Buranın yerleşkesindeki insanlara hiç sorulmamış. O kadar yüksek duvarlardan köylü ve hayvanları nasıl geçecek? Buna gerek yok çünkü trafik o kadar yoğun değil. En başta Akyaka sakin şehirlikten çok uzaklaşır" dedi.
"BİR DAKİKA BİLE BEKLEMEDİK"
28 yıldır seyahat acentesi işletmeciliği yapan Marmaris Kent Konseyi üyesi olan Nurcan Dağ da 7 yıldır Gökova'da yaşadığını ve hergün Marmaris'e gidip geldiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Hayatım neredeyse bu yolda geçiyor. Şimdiye kadar ışıkta bir dakika bile beklemedim. Zaten burada trafik yazın en fazla 4 ay yoğun oluyor. Bu yol 3-4 metre yükselecek. Merkezi de okaliptüs ağaçlarının olduğu göbek olacak. İstinat duvarları yapılacak. Alt ve üst geçişler olacak. Bizi rahatsız eden kısmı yolun bu kadar yükseltilmesi. Burada trafik yoğunluğu yok ve zaten ışık sistemiyle çözülmüş. Bu doğa güzelliğine yazık etmesinler. Gereği yoktur, israftır" diye konuştu.