Haberler

Muğla Ümit Kocasakal'dan Yeni Anayasa Değerlendirmesi

Abone Ol

Ümit Kocasakal'dan yeni anayasa değerlendirmesiMUĞLA'nın Dalaman ilçesinde düzenlenen 'Halk oylamasında neye evet, neye hayır diyeceğiz' konulu panelde konuşan İstanbul Barosu eski Başkanı Ümit Kocasakal, "Milli egemenlik 5 yılda bir oy kullanmak değildir.

Ümit Kocasakal'dan yeni anayasa değerlendirmesi

MUĞLA'nın Dalaman ilçesinde düzenlenen 'Halk oylamasında neye evet, neye hayır diyeceğiz' konulu panelde konuşan İstanbul Barosu eski Başkanı Ümit Kocasakal, "Milli egemenlik 5 yılda bir oy kullanmak değildir. Görev süresince iktidarı da denetlemeyi gerektirir. Getirilmek istenen anayasada bu mümkün olmuyor" dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Dalaman Şubesi'nin düzenlediği, 'Halk oylamasında neye evet, neye hayır diyeceğiz' paneline CHP'li Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun, Dalaman ADD Şube Başkanı Seferiye Pişmiş, CHP Dalaman İlçe Başkanı Kamil Öner, Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz'den çok sayıda vatandaş katıldı. Dalaman Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan İstanbul Barosu eski Başkanı Ümit Kocasakal, 16 Nisan'daki referanduma milli bir refleks olarak bakılması gerektiğini savundu. Türkiye'nin bir yol ayrımında olduğunu öne süren Kocasakal, "Ülkenin ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin bekasıyla alakalı bir halk oylamasına gidiyoruz. Mevcut iktidar milli egemenlik üzerinden algı yönetimi yapıyor. Kendilerine oy vermeyen seçmen kitlesi millet değil mi? Mevcut iktidara oy veren kitle seçmendir. Egemenlik hilafetle, saltanatla başkaca herhangi bir güçle paylaşılamaz. Bugüne bu kadar bu coğrafyada yaşayıp ebediyete intikal etmiş olan, bugün yaşayanlar, ileride yaşayacak olanların tamamı milleti temsil eder. Halk milletin bir alt kategorisi. Seçmen onun da bir alt kategorisi. Onun da bir alt kategorisi iktidara oy veren seçmen. Türk milletinin egemenliğini, anayasanın koyduğu esaslara göre yetkili organlar aracılığıyla kullandığını ifade eder. Millete ait olan egemenlik hiçbir kişiye veya kuruma devredilmiyor, meclis de dahil. Bu olmazsa seçmen iradesi millet iradesinin üstüne çıkar. Milli egemenlik 5 yılda bir oy kullanmak değildir. Görev süresince iktidarı da denetlemeyi gerektirir. Getirilmek istenen anayasada bu mümkün olmuyor" dedi.

"BU ANAYASADAN SONRA MİLLET KENDİ KENDİNİ YÖNETEMEYECEK"

İktidarın referandum öncesi 'hata yapmayan insan modeli' algısı yarattığını iddia eden Kocasakal, "Ben böyle bir felakete 'evet' diyemem. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir söyleşisinde 'güçlü Türkiye'den eyaletlere bölünmüş bir ülke'yi açık açık söyledi. Bu anayasadan sonra millet kendi kendini yönetemeyecek. Bizi bir kişi yönetecek. Bu kadar yetkiyi ben evde anama babama vermiyorum. Başımız ağrıdığında doktora gitseniz doktor başımızı mı kesiyor, ilaç mı veriyor? Başınızı keserse de ağrınız gider ama baş da gider. Bu yaptıkları başı kesmek. Mesele, Tayyip Erdoğan meselesini aşmış durumda, mesele AKP meselesini aşmış durumda. Çünkü bunlar emperyalizmin bugünkü aktörleri, onlar gider başkaları gelir" diye konuştu. 16 Nisan'da bir genel seçim yapılmayacağının altını çizen Ümit Kocasakal, siyasi iktidarın yönetiminden memnun olan seçmenin genel seçimlerde tercihini yapacağını kaydetti. Kocasakal, "Bu olaya bir partiye bağlılıkla veya karşıtlıkla, bir kişiye duyduğumuz sevgi yada nefret ile bakamayız. Tamamen meseleye milli bir refleks ve şuurla bakmak zorundayız" dedi.

Panel sonrasında Ümit Kocasakal'a plaket ve çiçek takdim edildi. Kocasakal'ın konuşmasını dinleyen vatandaşlar kuyruğa girerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Barosu Ümit Kocasakal Dalaman Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title