Muğla Zeytinyağına Güney Afrika İlgisi
Muğla zeytinyağına Güney Afrika ilgisiGÜNEY Afrika'dan Muğla'ya gelen 3 kişilik bir heyet, Türk zeytinyağı sektörünün geldiği noktayı yerinde inceledi.
Muğla zeytinyağına Güney Afrika ilgisi
GÜNEY Afrika'dan Muğla'ya gelen 3 kişilik bir heyet, Türk zeytinyağı sektörünün geldiği noktayı yerinde inceledi. Heyeti karşılayan Türk üreticiler, Güney Afrika'yla iyi ilişkiler kurarak Türk zeytinyağlarını ihraç etmeyi hedefliyor.
Güney Afrika'daki zeytinyağı üreticileri ve tadımcılarından oluşan 3 kişilik heyet, Zeytindostu Derneği'nin daveti üzerine Muğla'ya geldi. Heyet, Menteşe ilçesindeki Duyusal Analiz Laboratuvarı'na gelerek, Muğla'daki zeytincilik ve zeytinyağı sektörü hakkında bilgi aldı. Daha sonra laboratuvarda bölgede yetişen zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarını tadan heyet, ayrıca yanlarında getirdikleri zeytinyağları da Türk tadımcılara tattırdı.
Alman asıllı Güney Afrikalı zeytinyağı üreticisi ve tadımcısı Reni Hildenbrand, Türkiye'de zeytinyağı üreten Ayşe Aktül Schafer'in Güney Afrika'ya gelmesiyle Türk zeytinyağcılığıyla tanıştıklarını belirtti. Türkiye'deki zeytinlerin kalitesini bu tanışmanın ardından öğrendiklerini söyledi. Beraberindeki zeytinyağı üreticileri ve tadımcılarıyla yaptıkları araştırmanın neticesinde Türkiye'yle zeytinyağı ilişkilerini geliştirme kararı aldıklarını kaydeden Hildenbrand, Zeytindostu Derneği'nin daveti üzerine Türk zeytin ağaçlarını yerinde incelemek, yağlarını da yerinde tatmak için Muğla'ya geldik. Zeytinyağının kadim üreticisi ile yeni üreticisi arasındaki ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Buradaki zeytin çeşitlerini ve sıkım tekniklerini öğrenmek istiyoruz dedi.
Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Butik Zeytin ve Zeytinyağcılar Derneği Başkanı Atilla Totoş ise Türk zeytinyağcılığının gelişmekte olduğunu ve dünyada fark edilir bir noktaya geldiğini söyledi. Özellikle Muğla yöresinde yetiştirilen memecik türü zeytinlerden elde edilen yağların uluslararası yarışmalarda ödül alması, birçok üreticiyi Muğla'ya çektiğinin altını çizen Totoş, Memecik türü, yüksek kaliteli zeytinyağı veren bir çeşit olarak dikkat çekiyor. Güney Afrikalı heyet bu çerçevede geldi. Hem kadim bir kültürü yerinde görmek hem de kendi ülkelerinde yaptıklarıyla Türkiye'de yapılanları karşılaştırmak istiyorlar diye konuştu. Totoş, ziyaretin ardından Türkiye'nin zeytinyağı sektöründe Güney Afrika'ya açılabileceğini belirterek, Kendi ülkelerinin ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayabiliyorlar. Nitelikli ve iyi para eden yağlarını başka ülkelere satıyorlar. Özellikle Yunanistan gibi büyük üreticilerden daha hesaplı zeytinyağlarını ülkelerine getirerek kendi zeytinyağı pazarını yönlendiriyorlar. Biz sempatik ilişkiler kurarak, kendi yeteneklerimizi onlara göstermek ve o ülkede bir Türk pazarı oluşturmak istiyoruz dedi.