Haberler

Muhalifler İki Cephede Savaşıyor

Abone Ol

Esed rejimine karşı yaklaşık 3 yıldır mücadele eden Suriyeli muhalifler, son günlerde özellikle sınıra yakın bölgelerde IŞİD grubuyla da çatışıyor Halep'in Cerablus, Tel Abyad, Azez ilçeleri ile İdlib'te sınır kapılarına yakın bölgeleri ele geçirmeye çalışan IŞİD'le çatışan muhalifler, Halep'in Güney bölgelerinde de rejim güçlerine karşı mücadele ediyor Özellikle son haftalarda yoğun şekilde "varil bombalı" saldırılara maruz kalan muhalifler, Türkiye sınırına yakın bölgelerde devam eden çatışmalar nedeniyle arada sıkışırken, yardımların iç kesimlere ulaştırılamaması nedeniyle halkın yaşamı daha da zorlaştı.

HALİT SÜLEYMAN-VELİ GÜRGAH - Son haftalarda yoğun şekilde "varil bombalı" saldırılara maruz kalan muhalifler, Türkiye sınırına yakın bölgelerde devam eden çatışmalar nedeniyle arada sıkışırken, yardımların iç kesimlere ulaştırılamaması nedeniyle halkın yaşamı daha da zorlaşıyor.

Esed rejimine karşı yaklaşık 3 yıldır mücadele eden muhalifler, son günlerde özellikle sınıra yakın bölgelerde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) grubuyla da çatışıyor. Halep'in Cerablus, Tel Abyad, Azez ilçeleri ile İdlib'te sınır kapılarına yakın bölgeleri ele geçirmeye çalışan muhalifler, Halep'in güneyinde de rejime bağlı güçlerle mücadele ediyor.

Son günlerde özellikle Gaziantep'in Karkamış ilçesinin sınır kapısının karşısındaki Cerablus'ta, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Tel Abyad'da, Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki Azez ile Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı karşısındaki İdlib kentinde yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle zor günler geçiren halkın yaşamını daha da güçleştirdi.

Çatışmalardan kaçan Suriyeliler, sınıra yakın bölgelerde beklerken, Türkiye'ye sığınanlar ise gerek hükumetin gerekse hayırseverlerin desteğiyle hayatta kalmaya çalışıyor. Sınıra yakın bölgelerde süren çatışmalar nedeniyle Suriye'nin iç kesimlerine gönderilen yardımlar da azaldı.

Yerel kaynaklar, yardımların azalması nedeniyle iç kesimlerde gıda sıkıntısının arttığını, buna bağlı olarak da fiyatların yükseldiğini belirtiyor. Halkın kış şartlarının yanı sıra artan gıda sıkıntısıyla mücadele ettiğini ifade eden yerel kaynaklar, yoğunlaşan "varil bombalı" saldırıların da halkı iyice zor duruma soktuğuna dikkati çekiyor.

IŞİD'in kuzeydeki operasyonları

IŞİD, son dönemde yaşanan çatışmaların ardından Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin denetimindeki bölgelerde kontrolü ele geçirerek, Halep ve çevresine giden yardım yollarını kapattı.

Esed güçleriyle çatışmak yerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve İslami Cephe ile Halep, İdlib ve Rakka'da  çatışan IŞİD'in en büyük hedefinin, Türkiye ile Suriye arasındaki sınırındaki kapıları ele geçirerek, yardım yollarının denetimi sağlamak olduğun ifade eden yerel kaynaklar, böylelikle IŞİD'in Rakka kentinde "Emirliğini ilan etmeyi" amaçladığını vurguluyor.

ÖSO ve İslami Cephe'nin bazı birliklerdeki silahlı muhaliflerini ülkenin kuzeye kaydırmasını fırsat bilen Esed rejimi de saldırılarını artırdı. Kuzeyde IŞİD, güney de ise rejimle savaşan muhalifler, Halep'te sıkışmış durumda.

Ürün fiyatları katlandı

Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi Medya Sorumlusu Ahmet Muhammed Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD'i pirinç içindeki beyaz taşa benzeterek, "Faaliyetleri ve halka yaptıklarıyla kendilerini dışa vurdular" dedi.

IŞİD'in yaptıklarıyla rejim güçlerinden hiçbir farklarının olmadığını ifade eden Ali, "Rejim adına bölgede çalışan bir örgüttür. İslam adı altında faaliyetlerini yürütüyorlar ama gerçek böyle değil" diye konuştu.

Yaşanan gelişmelerin ardından Halep ve kırsal kesimlerinde ürün fiyatlarının üç katına kadar çıktığına işaret eden Ali, şöyle devam etti:

"Halk bazı temel gıda ihtiyaçlarına ulaşmakta sıkıntı çekiyor. Yardım tırları güvenlik nedeniyle sınır kapılarına gitmiyor. Eğer yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaşmazsa insani durum daha da kötüye gidecek."

ÖSO komutanlarından Ebu Akil de IŞİD'in rejimle çatışmak yerine, muhaliflere saldırarak rejimi rahatlattığını kaydetti.

IŞİD'in karanlık bir örgüt olduğunu ve üst komutanını hala kimse tarafından bilinmediğini ifade eden Akil, şunları kaydetti:

"IŞİD'i rejimin kurduğu yönünde iddialar var. Bu olabilir, çünkü rejim hapishanelerindeki radikalleri serbest bırakarak, bu yönde önemli insan kaynağı sağladılar. Ayrıca IŞİD'e ait tutuklu merkezlerinde rejimin hapishanelerinde sivillere uygulanan yöntemlere de rastlıyoruz." - Gaziantep

Kaynak: AA / Güncel

Cerablus Türkiye İdlib Işid Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title