Haberler

Mühendislik- Sağlık Bilimleri AR-GE Arayış Toplantısı

Güncelleme:
Abone Ol

Nano teknoloji 21. yüzyılda ülkelerin performanslarını etkileyecek.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Fen alanındaki Mühendislik-Mimarlık ve Su Ürünleri Fakülteleri ile Sağlık alanındaki Diş Hekimliği, Sağlık Bilimleri ve Tıp Fakülteleri Mühendislik Sağlık Bilimleri AR-GE arayış toplantısının ikincisi Tıp Fakültesi bünyesinde gerçekleştirildi.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıyı; Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, Rektör Yardımcısı Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Tancan Uysal, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İbrahim Kocabaş, Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof.Dr. Mustafa Demirci, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Malas, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Salih Okur, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Akar, ile Su Ürünleri Fakültesi adına Prof. Dr. Mustafa Alparslan ve ilgili fakültelerden gelen akademisyenler izledi.

"Sağlık-Mühendislikte ortak adım"

Tıp fakültesi adına kısa bir açılış konuşması yapan Dekan Prof. Dr. Mehmet Ali Malas, sağlık alanında yapılacak gelişmelerin mühendislik alanında yapılacak ortak adımlarla daha önemli bir boyut kazanacağını söyledi.

"Nano teknoloji 21. yüzyılda ülkelerin performanslarını etkileyecek"

Teknoloji ve üretime yönelik karşılıklı önerilerin sunulduğu toplantıda, nanoteknoloji başlığında bir sunum yapan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Salih Okur, Nanoteknoloji alanının gelecekte büyük önem kazanacağını vurguladı. Nano teknolojinin 21. yüzyılda ülkelerin performanslarını etkileyecek stratejik bir üretim sistemi olmaya aday olduğunu vurgulayan Dekan Prof. Dr. Okur, " Nano bir fiziksel büyüklüğün milyarda biri anlamına gelir. Örneğin, bir nanometre bir metrenin milyarda biri kadar bir uzunluğu bir nanosaniye bir saniyenin milyarda biri kadar bir zaman aralığını ifade eder. Bir nanometre insan saçının elli binde biri kadardır ve bu uzunluğa ancak 10-15 tane atom yerleştirilebilir.

Bu teknoloji ile sağlık alanında kanserden, bakteriyel kökenli ve vürütik hastalıklara kadar tedavisi mümkün olmayan pek çok hastalığın tedavisi mümkün hale gelecektir. Beyin, kalp, böbrek gibi kritik organların zaman içinde kayıp olan dokularını yeniden üretebilecek; yapay organ üreten organ fabrikaları oluşacak ve ameliyatlarda nano-robotlar devreye girecektir. İnsanlık sağlıklı yaşlanma ve uzun yaşam imkânlarına kavuşacaktır. İlaçları sadece sorunlu bölgelere taşıyabilen nano-robotları kullanır hale gelecektir. Moleküler boyutta üretilen tranzistörler tüm elektronik ve iletişim teknolojisine hız ve inanılmaz boyutlarda bilgi depolama olanağı sunacaktır. Mühendislik, tıp ve askeri alanlardaki uygulamalar, nano-teknolojiyi vazgeçilmez kılacaktır" diye konuştu.

"Deniz Akvaryumlarının psikolojik problemlere olumlu etkisi"

Su Ürünleri Fakültesi adına bir sunum yapan Prof. Dr. Mustafa Alparslan ise Deniz Akvaryumlarının ruh ve psikolojik problemlerin tedavisinde kullanılabileceğini ifade etti.

"Alanlararası birliktelik kurumsallaşıyor"

Sunumları değerlendiren Rektör Prof. Dr. Galip Akhan da alanlararası birlikteliğin kurumsallaşması adına ortak çalışma gruplarının oluşturulması planlandığını ifade etti. Rektör Prof. Dr Akhan," Bu ortak akıl ar-ge arayış toplantılarımız neticesinde, oluşturacağımız bilgi işlem altyapısı sayesinde mühendislik-sağlık buluşmalarımızı web sitesine dönüştürmeyi hedeflemekteyiz. Ortak web sitesi sayesinde oluşturulan çalışma gruplarının hedef ve ortak projeleri kurumsal verilerle duyurulmuş olacak. Ortaya çıkan projelerimizi de sanayi ile buluşturarak geleceğin teknolojilerine akademik katkı sağlayarak önemli bir misyonu da yerine getirmiş olacağız" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Galip Akhan Çelebi İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title