Haberler

Mülteci-Der Başkanı Kılıç: İltica Prosedürlerine Erişimdeki Zorluk Devam Ettikçe Ölümler Devam Eder

Abone Ol

Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der) Başkanı Taner Kılıç, bir ülkeye iltica amacıyla gelen insanların o ülkedeki iltica koruma mekanizmalarına kolaylıkla erişebilmeleri gerektiğini söyledi.

Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der) Başkanı Taner Kılıç, bir ülkeye iltica amacıyla gelen insanların o ülkedeki iltica koruma mekanizmalarına kolaylıkla erişebilmeleri gerektiğini söyledi.

Başta Türkiye'nin batı kıyısı olmak üzere mülteci, göçmen ve sığınmacı sorunlarıyla ilgili çalışmalar yürüten İzmir merkezli Mülteci-Der'in yöneticileri, yasadışı yollarla sınır geçişi sırasında birçok kaçağın yaşamını yitirdiği Edirne'ye geldi. Derneğin çalışmalarına katılmak isteyen hukukçular ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüşen Başkan Taner Kılıç, Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Pala ve İdari Koordinatör Pırıl Erçoban, derneğin bir şubesini de Edirne'ye açmak istediklerini belirtti.

İltica etmek isteyen insanların araçlar içerisinde, teknelerde ya da nehir kıyısında son derece trajik şekilde öldüğünü söyleyen Başkan Taner Kılıç, bir ülkeye iltica amacıyla gelen insanların o ülkedeki iltica koruma mekanizmalarına kolaylıkla erişebilmeleri gerektiğini belirtti. İnsanların neden hayatlarını riske ederek ölümcül yolculuklara çıktığının düşünülmesi gerektiğini ifade eden Kılıç, "Eğer bir ülkede sığınmacıların iltica prosedürlerine erişimlerini çok zorlaştırırsanız, çoğu zaman onları insan kaçakçılarının inisiyatifine teslim etmiş olursunuz" dedi.

Sınırı geçmedeki şartlar zorlaşınca insanların kaçakçılarla anlaşmak zorunda kaldığını ve üstüne para verip kendilerini sömürtmek zorunda kaldıklarını dile getiren Kılıç, "Meriç Nehri'nin mevsimsel olarak debisinin artmasıyla buradaki geçişler her zaman yaşamsal bir risk taşıyor. Bu durum Ege Denizi için de geçerli. Sakız Adası ile Çeşme arası belki 45 dakika ama o alanda öyle fırtınalar kopuyor ki insanlar ölümü göze alıyor. Bunun turistik bir gezi olmadığını bilmemiz gerekiyor. Bu durumdaki insanların insani koruma mekanizmalarına güvenle girebilmelerine imkan tanınması gerekiyor. İnsanlar, bir ülkeye iltica amaçlı geldiğinde o ülkedeki iltica koruma mekanizmalarına kolaylıkla erişebilmeleri gerekiyor. Bu olmadıkça Meriç Nehri'nde ve Ege Denizi'nde ölümler devam edecektir" diye konuştu.

MERİÇ NEHRİ'NDE 2011 YILINDA 47 KAÇAK ÖLDÜ

Türkiye ile Yunanistan arasında doğal sınır oluşturan Edirne'deki Meriç Nehri'nden her yıl binlerce kaçak yasadışı yollarla Avrupa ülkelerine gitmek istiyor. Bu kaçaklardan bazıları sınır devriyeleri ve jandarma tarafından yakalanırken, bazıları da nehirde boğularak yaşamını yitiriyor. Edirne İl Jandarma Komutanlığı verilerine göre Ocak 2011'den bu yana Meriç Nehri'nde 47 kaçağın cesedine ulaşıldı. - Edirne

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Taner Kılıç Politika Türkiye Güncel Meriç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title