Multipl Skleroz Hastalığının Türkiye'de Görülme Oranı Yüz Binde 50 İla 60 Arası Değişiyor
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Yahya Çelik, MS olarak bilinen 'Multipl Skleroz' hastalığının kuzey ülkelerinde daha çok görüldüğünü belirtti.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yahya Çelik, MS olarak bilinen 'Multipl Skleroz' hastalığının kuzey ülkelerinde daha çok görüldüğünü belirtti. Türkiye'de MS hasalığının görülme oranının yüz binde 50 ila 60 arası değiştiğini kaydeden Çelik, "MS hastalığına yakalanan kişi sayısı her ülkenin kuzeyinde daha fazladır" dedi.
Çelik, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimlik Toplantı Salonu'nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. MS olarak bilinen 'Multipl Skleroz' hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Çelik, MS hastalığının en çok 18-45 yaş arası kişilerde görüldüğünü belirtti. Bu hastalığın gençlerde ve özellikle kadınlarda daha sıkça görüldüğünü kaydeden Çelik, "Şehirde yaşayan insanlarda ve hijyene önem veren kişilerde de bu hastalığın görülme oranı yüksek" dedi.
MS hastalığının dünyada en çok Kuzey Amerika ve Avrupa'nın kuzeyinde görüldüğünü ifade eden Çelik, soğuk iklimlerde yaşayan insanların MS hastalığına yakalanma riskinin daha fazla olduğunu belirtti. Güneşin az görüldüğü iklimlerde yaşayan insanlarda D vitamini eksikliği görüldüğünü ve bunun da MS hastalığının D vitamini ile ilgisi olduğu anlamına gelebileceğini kaydeden Çelik, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"MS tedavisi olmayan bir hastalık değil ancak cerrahi bir yöntemi yok. Bulanık görme, çift görme, dengesizlik, sakarlık, MS hastalığının belirtileri olabilir. MS teşhisi konulan hasta mutlaka çürük dişi varsa tedavi ettirmeli. Grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanmamalı. Yazın sıcakta durmamalı. MS'in genetik faktörü de var. Ailesinde MS hastalığı olan insanların bu hastalığa yakalanma oranı 10-20 kat daha fazla." - EDİRNE