Haberler

Murat Ülker: 184 Yıllık Şirketi 70 Yıllık Tecrübemiz Aldı

Abone Ol

Dünyanın 6'ıncı büyük bisküvi üreticisi United Biscuits'i satın alan Yıldız Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, "Bu 184 yıllık şirketi 70 yıllık tecrübemiz aldı.

Dünyanın 6'ıncı büyük bisküvi üreticisi United Biscuits'i satın alan Yıldız Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, "Bu 184 yıllık şirketi 70 yıllık tecrübemiz aldı. Bu yatırımı yaparken, ölçtük, biçtik, rakamları kuyumcu titizliği ile inceledik" dedi.

RAKAMLARI KUYUMCU TİTİZLİĞİ İLE İNCELEDİK

Çamlıca'daki Yıldız Holding'in Üst Binası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Ülker, United Biscuits'in ilk pastane olarak başka bir isimle kurulduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu 184 yıllık şirketi 70 yıllık tecrübemiz aldı. Bu yatırımı yaparken, ölçtük, biçtik, rakamları kuyumcu titizliği ile inceledik. Fabrikaları gezdik, Afrikaya'ya Nijerya'ya gittik, Hindistan'a baktık. Londra filan, günler, geceler toplantılar yaptık, araştırdık. Niye? Çünkü  en doğruyu yapalım istedik. Kraliçe'nin doğum günü, evlilik pastasını yapan meşhur bir pastacı. En son prens William evlenirken pasta istiyor kraliyet ailesi ve pötibör bisküvilerini kırarak bir pasta oluşturuyorlar. Belki yakın bir zamanda bizim  birçok markamızı McVitie's soyadı ile ve ya McVitie's in bir çok markasını soyadı Ülker olarak piyasada görebilirsiniz. Karşılıklı birçok sinerji olacağına inanıyorum. Türkiye'de birinci olduk. Şimdi dünyada 3. olduğumuz söyleniyor. Devam edersek 3. Olmaya devam edeceğiz. Yerimizi muhafaza etmek en büyük arzumuz. Ama niye olmasın belki başka basamaklara da çıkabiliriz. Birkaç yüz bin satış noktasına mal veriyoruz. Faaliyette olduğumuz pazarlarda 4 milyar kişi yaşıyor. İlk hedefimiz bu 4 milyar tüketicimizi mutlu etmek ondan sonra da geriye kalan 3 milyar tüketicimize mutluluk götürmek."

10 GÜNDE PARAYI ÖDEYECEĞİZ

Murat Ülker konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ülker, "Ne kadara aldınız?" ve "Ödeme planınız nasıl?" yolundaki sorulara, "Parayı ödedikçe belli olacak. Bu işin adeti böyle ama gazetelerde yazanlar üç aşağı beş yukarı doğru" dedi. Ülker, "10 günde parayı ödeyeceğiz; peşin vereceğiz, yoksa malı vermezler" diye konuştu. Ülker, "Kraliyet ailesinin çok sevdiği markalar var. Bu satın almadan sonra bir jest planlıyor musunuz onlar için?" sorusuna  "Aklınıza gelenleri teklif edin, içinden seçelim. Bizim işimiz reklam, bunu yapmamız lazım" yanıtını verdi.

ORADA BÜYÜMEK BİZİM İÇİN ÇOK FAYDALI OLACAK.

Ülker, yabancı bir basın mensubunun, "Turkcell ve United Biscuits'in yapıları ile ilgili bir sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Unidet Biscuits ile Ülker'in coğrafyaları farklı bu bizim için büyük bir avantaj. Mesela onlar Afrika'nın bir kıyısındayken biz öbür kıyısındayız. Burada onların tesislerini baz olarak kullanıp orada büyümek bizim için çok faydalı olacak. Hatta bunun planlarını şimdiden yapıyoruz. Bizim mallarımız Hindistan ve Afrika pazarlarında tüketiciyi daha fazla memnun edecek nitelikte, daha uygun mallar. Unidet Biscuits'in malları ise belki bizim olduğumuz piyasalarda bize daha fazla imkan ve burs verecek nitelikte. Onun için markaların yerleri ve imkanların birbiriyle sinerji oluşturması mümkün. Zaten burada ayrıca hesap ettik. 'Unidet Biscuits'e bu kadar para veriyoruz, bu kadar para kazanıyor, ne oluyor' dediğimizde bakkal hesabı 'aslında bu kadar paraya bu iş yapılmaz' yani. Onun için diyoruz ki, biz buradan daha fazlasını çıkarırız gayretimiz o. Turkcell'in sanırsam finansmanı yapıldı, devam ediyor. Yani şu an finansmana ihtiyacı yok. Çukurova finanse edildi. Turkcell'in ben önümüzdeki günlerde çözüleceğini sanıyorum problemlerinin. Turkcell'in borsada durumu ne olur? Borsadaki yatırımcısıyla durumu ne olur? Ona benim buradan bir şey söylemem mümkün değil."

200 MİLYON DOLARLIK YILLIK YATIRIM PLANIMIZ VAR

Murat Ülker, "Dünya'da 3. Sırada görünüyorsunuz? Bir üst basamağa çıkma durumu planınız yol haritanız nedir?" sorusuna, "Öncelikle bu finansmanı geri ödemek, ondan sonra yatırımcıya temettü ödemek. Nereden baksanız 200 milyon dolarlık bizim yıllık yatırım planımız var. Yurt içi ve yurt dışında Unidet Biscuits fabrikaları dahil. Bu yatırdığınız para hemen ertesi gün geri gelmez. Üçüncü olursunuz, ikinci olursunuz, birinci olursunuz tabiki üçüncü olmayı hesap ederek almadık. Birinci ile ikinci arasında çok büyük farklar var herhalde epey zamanımızı alır" karşılığını verdi.

YÜZDE 60'INI KENDİ CEBİMİZDEN KOYUYORUZ YÜZDE 40'INI BORÇ ALIYORUZ

Murat Ülker, "Satın almanın nasıl finanse edileceği" ve "Türkiye'de 2.5 milyar dolarla 3. Köprü en büyük ihaleydi bu satış onun da üzerinde. Türkiye'de kurdaki dalgalanma sizi etkiledi mi? Bütçenizde revizyonlara gidecek misiniz?" sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Bankalara bir kere teşekkür ediyorum. Bankalar olsun ve finans kuruluşları olsun hepsi bu konuda istekliler bizim için çok avantajlı. Bunlar ticari işler öncesinde ne söylemek mümkün ne bilmek mümkün. Şunu söyleyebilirim; biz yüzde 60'ını kendi cebimizden koyuyoruz yüzde 40'ını borç alıyoruz. Unidet Biscuits için 3 yıllık, Ülker için daha uzun süreli bir planımız var zaten. Bu planlara bakarak teklifler verdik. Kurları sorduğunuzda iki tarafta da karşılıklı bir şey var iniyor da çıkıyor da. Ama piyasa şartları uygulanırsa biz piyasa şartlarını analiz edip tahminlerde bulunuyoruz. Bir endişemiz yok. Ama tabiki piyasaya müdahale her şey değişir."

GODİVA'NIN FİNANSMANINI BİR SENE ZARFINDA KAPATTIK

Ülker, "Satın almadan önce Yıldız Holding kaçıncı sıradaydı. Şu an kaçıncı sıradasınız? Rusya'ya yatırım planınız" sorusu üzerine de şunları söyledi:

"Rusya'da yatırım yapma imkanını hep araştırdık. Ortaklarım vardı, orada fabrikaları vardı. Gittik, baktık alalım dedik sonra olmadı bir sebepten. Sonra alalım, dedim fabrika yandı. İlla bir şey oldu sonra bir yabancıyla anlaştık o da başka bir sebepten olmadı. Belki bir gün olur."

"Godiva'nın finansmanını kapattınız mı? Unidet Biscuits, Ülker Bisküvi altında mı entegre edilecek, yoksa bağımsız bir şirket olarak mı faaliyetine devam mı edecek?" sorusu üzerine Murat Ülker, "Godiva'nın finansmanını bir sene zarfında kapattık. Çünkü daha iyi şartlarda bir finans imkanı doğru. Godiva'yı nasıl yaptıysak bunu da aynı yapacağız. Öyle devam edeceğiz diye düşünüyorum. Çünkü zaten birebir bir şirket, bu ikisini birleştirip bir şey yapmak şu an için gerekli değil" dedi.

KRALİÇE SİPARİŞ VERİRSE YAPARIZ

Ülker, "İki şirketin fiyat aralığı nedir? Bu büyüklük ne zaman olur. Türkiye'deki sanayileşmedeki sıkıntı nedir?" sorusuna, "Yurt dışında bilhassa İngiltere'de ABD'de bisküviler, çikolatalar daha pahalı satılıyor. Ama maliyetler de daha yüksek. Onlar da verimlilik çalışmaları yapıyorlar. Fiyatları pazar ve piyasa dahil eder. Sanayinin durumuna gelince. Tabi her yerde sorunlarımız var. Türkiye'deki en büyük sorun nedir? derseniz. Biz her bakanlığa bağlı iş yapıyoruz. Tarım bakanlığına bağlıyız. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlıyız. Dış işler bakımından Ekonomi Bakanlığı'na bağlıyız. Bir de Sağlık Bakanlığı'na bağlıyız. Bir işin bir sahibi olsa iyi olacak bizim açımızdan. Birisi 'şöyle yapman lazım derkin öbürü öyle yap ama böyle de yap' diyor. Biz zorlanan bir balerin gibi ikisini birden yapamıyoruz" yanıtın verdi.

Ülker, "Kraliçe Elizabeth'in de pastasını yapıyorsunuz. Bu devam edecek mi?" sorusuna da, "Buna Kraliçe karar verecek. Biliyorsunuz müşteri her zaman haklıdır, ne derse öyle olacak. Sipariş verirse yaparız. Hatta belki Türkiye'de seçenekleriyle daha güzel pastalar yaparız" diye cevapladı.

KOŞER İLE HELAL ARASINDA ÇOK AZ FARK OLUYOR

Ülker, "Unidet Biscuits'in yönetimi değişecek mi" ve ""Geniş bir Coğrafya'da, Nijerya'dan Hindistan'a Suudi Arabistan'dan İngiltere'ye kadar etkinlikte bulunurken bu ülkelerin hassasiyetlerini özellikle mesela Yahudi toplumunda Koşer sertifikası, belli İslami coğrafyalarda helal gıda gibi bu hassasiyetler konuşuldu mu?" soruları üzerine şunları söyledi:

"Yönetimle başından görüştük, tanıştık; ben onların yerinde kalmasını arzu ediyorum. Kendilerine o teklifi yaptım, onlar da kabul etti. Bunlar zaten bizim üretimimizin bir parçasıdır. Müşteri memnuniyeti diyoruz. Müşteri her zaman haklıdır diyoruz. Tüketiciyi memnun etmek istiyorsak ne istiyorsa onu yapmamız lazım. Mesela; Hindistan'da vejetaryen imalatı yaparsınız. Bizim yaptığımız mallar tamamıyla müslümanların yiyebilmesine uygun mallardır. Unidet Biscuits'i şimdi bilemem gidip bakacağım. Bunların üzerine ne zaman sertifika alır onu yazarsınız. Satış teşkilatı bunu arzu ederse veya o ülkedeki tüketiciler bunu görmek isterlerse bunu yazarsınız. Avrupa kıtasında sattığımız malları etnik marketlerde satıyoruz. Oradaki Türkler alıyor yiyorlar memnunlar. Aynı yere gelen Pakistan'lılar Ülker'i iyi tanımadıkları için bunun sertifikası yokmu diyorlar? O mallarımızda sertifikamız var. Bir de bunların çakışan tarafı yok. Zaten vejetaryen mal ise aynı zamanda Koşer ve Müslüman oluyor. Koşer ile Helal arasında çok az fark oluyor. Bunun için kendi içinde kurduğumuz Gıda Güvenliği Komitesi var. Yönetim Kurulu seviyesinde temsil edilir. Aynı zamanda laboratuarlarımız, her şeyimiz var. Hijyen gibi kalite gibi."

2008' DEN BERİ SABIRLA TAKİP EDİYORUZ

Basın toplantısında konuşan Yıldız Holding CFO'su Dr. Cem Karakaş ise 7 yıldır takip ettikleri Unidet Biscuits'i dün nihayet bünyelerine kattıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Çok mutluyuz Unidet Biscuits İngiltere pazarının birincisi. İngiltere pazarı bisküvinin çıktığı ve çok yoğun tüketildiği bir Pazar. Bugün birinci sırada olduğu İngiltere pazarının haricinde Belçika'da Hollanda'da ikinci sırada. Hindistan'da, Nijerya'da, Suudi Arabistan'da fabrikaları var. Bu sene 1.2 milyar sterlin ciro yaptı. 7000 çalışanı faaliyet gösterdiği ülkelerde çalışıyor. 2008'den beri sabırla takip ediyoruz. Hiçbir zaman biz bunu alalım, diye ortaya çıkmadık. Şartlar olgunlaşana kadar. Şartlar olgunlaştıktan sonra da süratle devir işlemlerine başladık. Pazar günü müzakereye oturduk ve kapıları kilitledik. ve dedik ki bu devir sözleşmesi imzalanana kadar kimse bu odadan dışarı çıkmayacak. ya almayacağız anlaşamayacağız ya da imzalayarak çıkacağız, dedik. ve 23 saat sonra Murat Bey imzayı atmasıyla hiç odadan çıkmadan kimseyi de çıkartmadan işlemi hallettik. ve 10 günde devir alacağımızın taahhüdünü verdik. Bunlarla hedefimizi vurduk ve sevgilimizle buluştuk."

DÜNYANIN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK BİSKÜVİ ŞİRKETİ OLDU

Yıldız Holding, dünyanın altıncı büyük bisküvi üreticisi United Biscuits'i satın aldı. Yıldız Holding bu işlemle, dünyanın üç numaralı bisküvi şirketi konumuna yükseldi. ABD'li Kellogg's Co. ve geçtiğimiz yıl İngiliz Burton's Biscuit'i alan Kanadalı emeklilik fonu Ontario Teachers Pension Plan ile yarışan Yıldız Holding, kökleri 184 yıl öncesine dayanan United Biscuits'i bünyesine kattı. United Biscuits'in Avrupa'da 11, Nijerya, Suudi Arabistan ve Hindistan'da da birer olmak üzere toplam 14 fabrikası bulunuyor. Şirketin 7.171 çalışanı var. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yıldız Holding Murat Ülker Hindistan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title