Haberler

Mursi'nin İdam Kararının Bozulması

Abone Ol

Uluslararası Rabia Platformu Genel Koordinatörü Cihangir İşbilir, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verilen idam cezasının, Temyiz Mahkemesi tarafından bozulmasına ilişkin, "Tüm siyasi tutukluluların yeniden yargılama değil de...

Uluslararası Rabia Platformu Genel Koordinatörü Cihangir İşbilir, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verilen idam cezasının, Temyiz Mahkemesi tarafından bozulmasına ilişkin, "Tüm siyasi tutukluluların yeniden yargılama değil de derhal salıverilmeleri lazım. Bu davalar tamamen siyasi davalar, karşılığı yok." dedi.

Cihangir İşbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'da, 3 Temmuz 2013 darbesinin ardından, mahkemelerin hukuki yargılama yaparak kararlar vermediğini söyledi.

Mahkeme kararlarının şaibeli olduğunu dile getiren İşbilir, "Mısır'daki mahkemeler, darbe mahkemesi nasıl çalışırsa öyle çalıştı. Mursi hakkındaki bu davalar da siyasi davalar olduğu için verilen kararları hukuk çerçevesinde değerlendirmek doğru olmaz." dedi.

İşbilir, söz konusu ülkede kısa sürede verilen idam kararlarının, bilinen anlamda hukuki muhakemelerin yapılmamasından dolayı şaibeli olduğunu vurgulayarak, darbe sürecinde hukukun adeta "paçavraya" döndüğünü ifade etti.

Darbecilerin seçilmiş cumhurbaşkanı ve destekçilerinden intikam alır gibi kararlar aldığını vurgulayan İşbilir, "Bir tür korku salmak, darbe karşıtlığını sindirmek adına bu kararları aldılar. Mursi ve arkadaşları hakkındaki idam kararları da darbe karşıtlarını sindirmek için bir koz olarak tutuluyordu. Şimdi mahkeme kendi verdiği kararı iptal ediyor. Yeniden yargılama kararı alıyor. Bu mahkeme darbe yönetiminin kontrolünde. Çok hukuki, bağımsız kararlar aldığını düşünmek imkansız. Darbenin üzerinden 3,5 yıl geçmesine rağmen, Sisi yönetimi maalesef ne ekonomik anlamda bir başarı kazanabildi ne de uluslararası anlamda bir meşruiyet elde edebildi." diye konuştu.

İşbilir şunları kaydetti:

"Mursi'ye verilen idam cezasının iptali kararıyla, toplumun gazını almayı amaçlıyorlar, toplumun hararetini düşürmek istiyorlar. Çünkü geçtiğimiz cuma günü gösteri çağrısı vardı. Fakat istendiği ölçüde gösteri olmadı, çok ciddi tepkiler alındı. 25 Ocak 2017'ye giden süreçte yeniden toplumda bu ekonomik sıkıntılar nedeniyle bir hareketlenme olur korkusu var. Bundan dolayı bu kararların alındığını düşünüyorum. Bölgesel konjonktür Sisi yönetiminin elini çok zayıflattı. Darbeye destek veren Suudi Arabistan mevcut yönetimden desteğini çekti. Uluslararası Para Fonu (IMF) destek verdi ama bu desteğe rağmen ekonomi çöküş seyrinde. Tüm siyasi tutukluluların yeniden yargılama değil de derhal salıverilmeleri lazım. Bu davalar tamamen siyasi davalar, karşılığı yok. Bugünkü Sisi yönetimi, Mursi'yi neyle suçluyorsa aslında hepsini kendisi işlemiş durumda."

Mısır'da, darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin "Hapishaneler Baskını" davasında aldığı idam cezası, Temyiz Mahkemesi tarafından bozulmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Uluslararası Rabia Platformu Muhammed Mursi Cihangir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title