Haberler

Muş Surp Garabet Manastırı İçin TBMM Harekete Geçti

Abone Ol

Muş’ta Yukarıyongalı köyünde yer alan Muş Surp Garabet Ermeni Manastırı’ndaki evlerin tahliye edilmesi ve restorasyon çalışması yapılabilmesi için yapılan başvurulara cevaplar gelmeye başlandı.

Muş'ta Yukarıyongalı köyünde yer alan Muş Surp Garabet Ermeni Manastırı'ndaki evlerin tahliye edilmesi ve restorasyon çalışması yapılabilmesi için yapılan başvurulara cevaplar gelmeye başlandı. TBMM'den gelen cevapta, sorumlular hakkında soruşturma açılması istendi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Sason, Bitlis, Batman, Muş, Van, İstanbul ve Diğer Tüm İller ve İlçeleri, Köyleri Ermenileri ve Sason İlçesi Köyleri Ermenilerinin Sosyal Yardımlaşma ve Kültürel Dayanışma (Ermeni Azınlıkları) Derneği Başkanı Aziz Dağcı, manastırın çok önemli ve tarihi bir yer olduğunu ifade etti. Surp Garabet Ermeni Manastırı içinde 48 hane ve 6 samanlık olduğuna dair raporlar tutulduğunu dile getiren Ermeni Azınlıkları Derneği Başkanı Aziz Dağcı, Ermeni cemaatinin kilisesi ve dini ibadet yerinde evlerin bulunması ve içerisinde insanlarının yaşamasının kiliselerine ve dini ibadet yerlerine hakaret olduğunu vurguladı. Yaptıkları başvurulara cevapların gelmeye başladığını vurgulayan Aziz Dağcı, ilk cevabın TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığı tarafından verildiğini ve gelen cevapta soruşturma açılmasına karar verildiğini kaydetti. Dağcı dilekçelerine; "Söz konusu taşınmazla ilgili olarak Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce hazırlanan yenileme projelerinin yaklaşık maliyetlerinin hazırlanarak Muş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne gönderildiği, Muş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün de kaçak yapılaşmanın tahliyesi amacıyla talep ettikleri enkaz bedelinin ödenip ödenmemesi konusunda İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'nden görüş istediği, ancak konunun gelişimi hakkında bir bilgi iletilmediğinden manastırın boşaltılmasıyla ilgili talebin İçişleri Bakanlığı'nın İlgili birimine iletilmesi gerektiği, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun yetki yönetim başlıklı 10'uncu maddesinde diğer kamu ve kurum ve kuruluşlarının mülkiyetinde bulunan taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının koruma ve değerlendirilmesi, bu kanun hükümlerine uygun olarak kendileri tarafından sağlanır. Hükmünü amir olduğundan, kiliseyi korumadığı iddia edilenler hakkında yasal işlem yapılması ve manastırın rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmaları için izin verilmesi talebinin ise manastırın mülkiyetinin ait olduğu Muş Valiliği İl Özel İdaresi'ne iletilmesi gerektiği, karar verildi" şeklinde cevap geldiğini belirtti.

Muş Surp Garabet Ermeni Manastırı içeresinde bulunan 48 hanenin ve 6 samanlığın boşaltılmasını, söz konusu kilisenin rölöve, restitüsyon ve restorasyonun yapılabilmesi için gereken tüm yasal işlemlerinin Ermeni Azınlıkları Derneği olarak gerek hukuki ve gerekse cezai tüm işlemlerinin devam edeceklerini dile getiren Dağcı, "Muş Çengili mezrasında Bulunan Muş Surp Garabet Ermeni Manastırı içerisinde bulunan 48 hanenin ve 6 samanlığın olması Ermeni cemaatinin dini ibadet yerine kilisemize hakarettir. Hiçbir insan olan bunu hakareti kabul etmez" dedi. - MUŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yukarıyongalı Bitlis Batman Sason Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title