Haberler

Museviliğin en Büyük Sırrı Aydınlanıyor

Güncelleme:
Abone Ol

"Ölü Deniz Parşömenleri"nin yazarlarının bugüne dek bilinenden farklı olabileceğini gösteriyor.

Museviliğin en büyük sırlarından biri aydınlanıyor

Gizemli kupanın üzerindeki yazının deşifre edilmesi ve Kudüs tünellerinde yapılan kazılar en büyük gizemlerden biri olarak gösterilen Ölü Deniz Parşömenlerini kimin yazdığını tartışmaya açtı

Kudüs kenti yakınlarında yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkan bulgular, İncil'in bilinen en eski belgeleri olarak gösterilen "Ölü Deniz Parşömenleri"nin yazarlarının bugüne dek bilinenden farklı olabileceğini gösteriyor.

Hatta bu parşömenlerin, İncil'e göre Kudüs Tapınağı'nın en önemli hazinesi olabilecekleri ve Kutsal Ahit Sandığı'nda yer aldıkları konuşuluyor.

Şimdiye dek, 60 yıl kadar önce, Kumran'da keşfedilen Ölü Deniz Parşömenlerinin, Kumran'da yaşayan Yahudi Mezhebi Essenilerce yazıldığı düşünülüyordu.

Ancak bu çalışmaların ışığında, parşömenlerin MS 70'lerde Kudüs Tapınağı'nı yok eden Romalıların saldırısına dek bölgede yaşayan Yahudi toplumlarınca yazılmış olabileceği ihtimali gündeme geldi.

Arkeolog Robert Cargill, süregelen inanışın tersine, parşömenlerin tek bir Yahudi toplumundan ziyade, farklı Yahudi toplumlarınca yazılmış olabileceğini söylüyor.

İki bin yıllık kupanın sırrı

Fransız arkeolog Roland de Vaux, 1947'de keşfedilen parşömenlerin bulunduğu mağaralara olan yakınlığı sebebiyle, antik belgelerin Kumran'da yazıldığını savundu. Vaux, Esseni toplumuna ait olduğunu düşündüğü bazı kalıntılara da rastladı. Parşömenlerde Essenilere ait geleneklerden de bahsedilmesi, Vaux'un teorisini güçlendirdi. Cargill, parşömenlerde Essenilerin topluca yemek yeme ve banyo ritüellerinin anlatıldığını doğruladı.

Ancak Kumran'da 16 yıldan bu yana kazı çalışmaları yapan arkeolog Yuval Peleg'in en son elde ettiği bulgular, yerleşim yerinin aslında bir zamanlar çömlek imalathanesi olarak kullanıldığını ve banyoların da balçık çıkarılan alanlar olduğunu öne sürdü.

Son dönemde en fazla dikkat çeken gelişmelerden biri ise, bir süre önce Siyon Dağı'nda keşfedilen ve üzerinde "Rab (Hz. İsa), geri döndüm" yazan iki bin yıllık bir kupanın bulunması oldu. Arkeologları şaşırtan şey, bu sözün Ölü Deniz Parşömenleri'ndekine benzer bir kod ile yazılmış olmasıydı.

Araştırmacılar Kudüs'te yaşamış toplumların da parşömenlerle bağlantısı olabileceğini belirtiyor. Savunulan yeni teoriye göre, Esseniler M.Ö ikinci yüzyılda kralların haksızca başrahip rolünü üstlenmesinin ardından kendi sürgünlerini başlatan Kudüs Tapınağı rahipleriydi.

Bu düşünceye göre, isyancı rahipler Kumran'a kaçtı ve kendilerine özgü Tanrı inanışlarını burada devam ettirdi. Ayrıca, bugün Ölü Deniz Parşömenleri olarak bilinen antik belgeleri yazdılar.

Parşömenlerin yazarı kim?

Esseniler'in Kumran'daki geleneklerinden kopmadığı belirtilirken, hiçbir zaman değişmeyen yazı kodları korudukları geleneklerden biri olarak gösteriliyor.

Cargill, rahiplerin güvenlik sebebiyle parşömenleri Tapınak'tan ayrı bir yerde yazmayı da düşünmüş olabileceklerini ifade etti.

Son günlerde öne sürülen bir diğer teori de Romalıların Kudüs'ü kuşattığı M.S 70'li yıllarda birçok toplumun Kumran'dan geçtiği ve parşömenlere katkıda bulundukları.

Arkeolog Ronni Reich'in başında bulunduğu arkeolog ekibi, yakın zaman önce Kudüs'ün antik kanalizasyonunu ortaya çıkardı. Kanalizasyonlarda kuşatmanın dönemine rastlayan çanak-çömlek ve madeni paralar buldu. Bulgular, kanalizasyonların Yahudiler tarafından kaçış yolu olarak kullanılmış olabileceğini ve Yahudilerin kaçarken parşömenleri de kurtarmaya çalışmış olabileceği düşüncesini doğurdu.

En önemli bulgu ise, kanalizasyonla

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title