Mustafa Kemal Üniversitesi'nde İnternet Hızı Arttırıldı
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde, internet servislerinin hizmet kalitesini ve çeşitliğini artırarak, kullanıcı memnuniyetini yükseltmek amacıyla BAUM tarafından yürütülen internet altyapısı iyileştirme çalışmaları neticesinde internet bağlantı hızımız arttı.
Mustafa Kemal Üniversitesi, internet servislerinin hizmet kalitesini ve çeşitliğini artırarak, kullanıcı memnuniyetini yükseltmek amacıyla üniversitemiz Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAUM) tarafından yürütülen internet altyapısı iyileştirme çalışmaları ara verilmeden sürdürülmektedir.
İnternet omurga hız artırımı, yeni hat tesisi / hat taşıma vb. her türlü altyapı probleminin çözümü için Tübitak-Ulakbim tarafından öncelikli şart olarak koşulan -üniversitemizin Tayfur Sökmen Kampüsü ile diğer yerleşkelerimizin sistem odalarında eksik durumda bulunan- anlık istatistik ve ağ trafiklerinin üretilmesi ile uç bilgilerinin girilmesi işlemleri yaz döneminde tamamlanarak bant genişliği / hız artırım başvurusu yapılmıştır.
BAUM tarafından üretilen ağ omurga istatistikleri Tübitak-Ulakbim tarafından değerlendirilerek üniversitemiz internet bant genişliklerinde Tayfur Sökmen Kampüsü çıkışının 80 Mbps'den 200 Mbps'e; "Metro Ethernet Toplama Merkezi" kapasitesinin ise 150 Mbps'den 400 Mbps'e (200 Mbps şehir içi, 200 Mbps şehirler arası) yükseltilmesi uygun görülmüştür.
BAUM tarafından yapılan diğer internet altyapı iyileştirmeleri özetle aşağıdaki gibidir:
1. MKU-NET içindeki tüm aktif cihaz ve yerleşke internet kullanım istatistikleri üretilmeye başlanmıştır.
2. Ana omurga internet çıkışında %20 düzeyine kadar varan paket kayıp probleminin kaynağı tespit edilerek çözüme kavuşturulmuş; veri paket kayıpları sıfıra kadar indirilmiştir.
3. Üniversitemizin daha önce Antakya köprübaşında sonlandırılmış olan fiber optik hattı Türk Telekom ile ortak yürütülen çalışmayla iptal edilmiş; aynı hat üniversitemiz kampüsüne daha yakın bulunan fiber optik istasyonunda sonlandırılarak, kilometrelerce fiber optik hat tasarrufu sağlanmış ve veri iletim hızına performans kazandırılmıştır.
4. Kampüs ve diğer yerleşkelerin sistem odalarında, fiber-bakır kablo dönüşümü için kullanılan tüm ara bağlantı cihazları kaldırılmış; fiber uçlar doğrudan devreye alınarak daha verimli bir ağ yapısı inşa edilmiştir.
5. Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi ile Mühendislik Fakültesi; Antakya MYO, Dörtyol MYO, İskenderun MYO, Kırıkhan MYO ile Turizm ve Otelcilik MYO internet bant genişlikleri %100 artırılmıştır. (Diğer birimlerin internet kullanım istatistiklerine göre gerektiğinde yeniden hız artırım başvuruları yapılacaktır.)
6. Eski yapılanmada toplam 17 yerleşkeden kampüs ana sistem odasına kadar gelen gereksiz ağ trafiği (broadcast paketleri), birimlerin sistem odalarında teknik düzenlemeler yapılarak sonlandırılmış; diğer yerleşkelerin ve ana omurganın internet hızının olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmiştir.
7. Tıp Fakültesi'ne internet bağlantısı sağlayan ve aktarmalı gelen utp-bakır kablolar iptal edilerek doğrudan ana omurgadan bağlantı sağlayacak fiber hat bağlantısı yapılmış ve kenar anahtar konfigürasyonu tanımlanmıştır.