Haberler

Afrika savanaları değil! Görüntüler dronla Türkiye'de kaydedildi

Güncelleme:
Abone Ol

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde mandalar, sıcak yaz aylarında serinlemek için çaya giriyor. Mandaların sürü halinde suya girip, Afrika savanalarındaki bufalo sürülerini andırdığı anlar, dronla saniye saniye kaydedildi.

Mustafakemalpaşa Çayı'nın Uluabat Gölü'ne döküldüğü havzada bulunan kırsal Karaoğlan Mahallesi'nde yüzyıllardır manda yetiştiriliyor. Meralarda beslenen mandaların günlük sağılanlarına çayın etrafında çobanlar tarafından bakılıyor. Erkek ve büyüme aşamasındaki hayvanlar ise göl kıyısındaki meralarda ilkbahardan sonbahara kadar otlatılıyor.

DRONLA KAYDETTİLER

Besin içeriği ve kalitesiyle tercih edilen manda eti, sütü ve yoğurdu, Karaoğlan'dan yurdun dört bir yanına gönderiliyor. Mustafakemalpaşa Çayı bölgesindeki meralarda otlayan mandalar, sıcak yaz günlerinde sulak alanlara girerek serinliyor. Mandaların sürü halinde suya girip, Afrika savanalarındaki (tropikal iklim bölgesine özgü bitki örtüsü, Ekvator kuşağındaki otsu bitkilerle kaplı çayırlar) bufalo sürülerini andırdığı anlar, dronla kaydedildi.

Afrika savanaları değil! Görüntüler dronla Türkiye'de kaydedildi

"SU OLMASA MANDA OLMAZ"

Karaoğlan sakinlerinden 60 yaşındaki Mehmet Kızıl, AA muhabirine, mandacılığı gelecek kuşaklara aktarmak için uğraştıklarını söyledi. Köyde 3'üncü, 5'inci kuşak mandacılık yapan ailelerin bulunduğunu belirten Kızıl, mandacılığı milli servet olarak gördüğünü dile getirdi. Mahallenin etrafından geçen akarsuların mandacılığı kolaylaştırdığını vurgulayan Kızıl, şunları söyledi; "Anadolu mandacılığını devam ettirmeye uğraşıyoruz. Mustafakemalpaşa Çayı'nın Uluabat Gölü'ne döküldüğü noktalar bizim için çok büyük bir avantaj. Mandalar burada yatar, kendini serinletir. Meradan suya koştuğu zaman Afrika'daki aslanların kovaladığı bufalo sürüsüne benzer. Burada belgesellerde izlediğimiz Afrika'yı görmüş gibi oluruz. Manda zaten su sığırıdır. Su olmasa manda olmaz. Mandanın olduğu yerde su vardır. İkisi birbirini tamamlar."

Afrika savanaları değil! Görüntüler dronla Türkiye'de kaydedildi

"DİĞER HAYVANLARA BENZEMİYOR"

59 yaşındaki Hüseyin Kırmızı ise dedesinden bu yana üç kuşaktır mandacılıkla uğraştıklarını, kendilerine miras kalan mesleği sürdürmeye çalıştıklarını ifade etti. "Kolay bir iş olan mandacılıkta hayvanın meraya gitmesinin yeterli olduğunu" belirten Kırmızı, "Diğer hayvanlara benzemiyor. Nesli artık tükeniyor. Bizim köyümüzde bile sayıları azaldı." dedi.

Afrika savanaları değil! Görüntüler dronla Türkiye'de kaydedildi

Afrika savanaları değil! Görüntüler dronla Türkiye'de kaydedildi

Afrika savanaları değil! Görüntüler dronla Türkiye'de kaydedildi

Kaynak: AA / Güncel

Mustafakemalpaşa Türkiye Afrika Güncel Çevre Yaşam bursa Tarım Tarım Çevre Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (8)

ARSLANOĞLU Hakan:

Çay harareti alır sözü işte bu mandaların girmiş olduğu çay..

Yanıtla480
Yavuz Kulluk:

Hayat bunlara güzel timsah yok yakalanma korkusu yok oooh

Yanıtla154
Dağıstan:

Sulama sıkıntılarının başladığı ülkemde , Mandalar su ve bataklık buluyorlarsa şanslılar

Yanıtla136
Metin Yalcin:

Özlenen tablo, bu manzara varsa et var süt var her türlü ürün var ..

Yanıtla135
Doğrucu:

Unutma akp de var onların olduğu yerde ete sadece camekandan bakarsın

00
CENGİZ HAN:

Manda sahibinden başkasını tanımaz, vurdu mu öldürür. Annemlerin köyünde manda çobanı varmış, anasız-babasız biri. Köylü severmiş, bu efendi genci. Evlendirmişler bi gün bunu. Düğün günü, damatlıklarla gidip; "Mandaları çevireyim de, öyle gideyim düğün evine" demiş. Mandalar, damatlıklar içindeki çobanı tanımamış, yabancılamışlar ve vura, vura öldürmüşler uzaktan bakanlar yetişene kadar. Annem anlattığında üzülmüştüm. Ne zaman bir manda sürüsü görsem aklıma gelir ve üzülürüm.

Yanıtla223
Caner Alp:

Yorumlar haberden daha eğlenceli.

Yanıtla020
Orhan Göksel:

Bu köyde çalıştım bi kac ay bu mandaların arasında kaldım bi kere kendimi zor attım bi yere pestilimi cikaracaklardi.serengeti derdim buraya :)

Yanıtla011
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title