Müsteşar: Hatay'daki Mozaiklere Biri Taş Attı, 40 Akıllı Çıkarmaya Çalışıyoruz
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Atatürk Üniversitesi'nin düzenlediği sempozyumda yaptığı konuşmada, Hatay Mozaik Müzesi'nde restorasyonu yapılan İsis Mozaiği konusunda, "Hatay Mozaik Müzesi'nde son derece önemli bir üzüntü yaşadık.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Atatürk Üniversitesi'nin düzenlediği sempozyumda yaptığı konuşmada, Hatay Mozaik Müzesi'nde restorasyonu yapılan İsis Mozaiği konusunda, "Hatay Mozaik Müzesi'nde son derece önemli bir üzüntü yaşadık. Birisi o mozaiklere bir taş attı, biz 40 akıllı o taşı çıkarmaya çalışıyoruz. Yani bir bilimsel çalışma, bir bilimsel merkez, bu kadar çabuk, bu kadar politik ve bu kadar ön yargılı yıpratılmamalı. Şu anda dünyanın en önemli mozaik müzelerinden biri olan Hatay müzesini göz bebeğimiz gibi koruyoruz" dedi.
"Hatay Mozaik Müzesi'nde son dönemde son derece önemli bir üzüntü yaşadık. Birisi o mozaiklere bir taş attı, kuyu yerine. Bir taş attı biz 40 akıllı kişi o taşı çıkarmaya çalışıyoruz. Bir bilimsel çalışma, bir bilimsel merkez bu kadar çabuk bu kadar politik ve bu kadar ön yargılı yıpratılmamalı. Şu anda dünyanın en önemli mozaik müzesinden biri Hatay müzesi. Bizim göz bebeğimiz gibi koruduğumuz müzedir. Şu grup kaç günden beri oradayız. Mozaiklerin restorasyonu konusunda elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Türkiye'de bazı şeyleri görmezlikten gelmek yahut politik eğilimlerle küçümsemek bizim bilimsel buradaki platformumuza büyük bir zarardır. Antakya Hatay müzesi de bu bakımdan özenle, ihtimamla, bilimsel hususiyetini ve oradaki zenginliğini korumaktadır. Hiçbir şekilde bir zarar görmemiştir, bundan sonra da görmeyecek. Bütün bu Anadolu coğrafyasını, bizim geçmişten emanet aldığımız ve geleceğe aktarmak zorunda olduğumuz bir potansiyel olarak görüyoruz. Aidiyetiyle ilgili herhangi bir ön yargımız, herhangi bir kompleksimiz yoktur. Biz büyük bir milletiz, büyük bir medeniyet kuran devletiz. Bu açıdan bu şekilde değerlendiriyoruz. O kadar ki geçmiş yıllardan beri en büyük ödeneklerimiz Ani (Kars) araştırmalarına verildi. ve Ani'den çıkacak olan kazılarda Selçuklu'ymuş yani Türk kökenliymiş yahut Ermeni asıllıymış bu bizi hiçbir şekilde gocundurmadı ve ilgilendirmedi. Bunlar bize emanettir ve aynı şekilde biz bunlara sahip çıktık."
- Erzurum