Musul'dan Kaçan Sivillerin Durumu
Musul kent merkezinde ordu birlikleri ve terör örgütü DEAŞ militanları arasında devam eden şiddetli sokak çatışmalarından dolayı evlerini terk eden bazı siviller, güvenlik hendeğinden dolayı sığınmacı kamplarına sevk edilemiyor.
Musul kent merkezinde ordu birlikleri ve terör örgütü DEAŞ militanları arasında devam eden şiddetli sokak çatışmalarından dolayı evlerini terk eden bazı siviller, güvenlik hendeğinden dolayı sığınmacı kamplarına sevk edilemiyor.
Kent merkezine yakın bölgelerden, tek geçim kaynakları küçükbaş hayvanları ve araçlarıyla çatışma bölgelerinden kaçan Musullu siviller, güvenlik gerekçesiyle Peşmerge güçleri tarafından kazılan hendekleri yaklaşık 4 gündür geçemiyor.
Musul'un kuzeydoğusundaki Başika kasabasına bağlı Ömer Kamçı köyü yakınlarında bekleyen yaklaşık 80 aile, toz ve toprak içerisinde çaresiz şekilde güvenli bölgelerde kurulan sığınmacı kamplarına ulaştırılmayı istiyor.
Peşmerge tarafından kazılan derin ve geniş hendeklerden dolayı araçları ve küçükbaş hayvanlarıyla beklemek zorunda kalan aileler, kendi imkanlarıyla yaptıkları geçici çadırlar ve gölgeliklerin altında yaşam mücadelesi veriyor.
Eşi ve çocuklarıyla güvenlik hendeğinin önünde kamplara sevk edilmeyi bekleyen Necim Muhammed Yunus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DEAŞ'ın elinden zor kurtulduklarını belirterek, "Hayvanlarımız ve araçlarımızı alarak buraya geldik ancak hendekleri geçemiyoruz. Kamplara sevk edilmek için otobüs gönderileceğini söyledikler. Yaklaşık 4 gündür çıplak arazi üzerinde yardım edilmesini bekliyoruz." dedi.
Arazide temel insani ihtiyaçların karşılanacağı şartların mevcut olmadığını aktaran Yunus, "Temiz su sıkıntısı yaşıyoruz. Çocuklarımız çıplak ayakla arazide dolaşıyor. Halimiz perişan." diye konuştu.
Kampa sevk edilmeyi bekleyen Cemal Said Ali ise DEAŞ'ın birçok keyfi uygulamasına maruz kaldığını, oğlunun kaçarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) sığındığından dolayı militanlar tarafından alıkonulduğunu söyledi.
Ali, örgüt tarafından nasıl alıkonulup serbest bırakıldığını şu sözlerle anlattı:
"DEAŞ, oğlumun Kürdistan bölgesine kaçtığını öğrenmişti. Bunun üzerine beni çağırıp alıkoydular. Oğlumun kaçmasıyla ilgili herhangi bir bilgimin olmadığını ve ona söz geçirmediğimi söyledim. Militanlar yaklaşık 3 gün boyunca beni alıkoydu. Ameliyat olduğumu ve eğer serbest bırakılmamam halinde öleceğimi söyledim. Militanlar, aracımı kendilerine teslim etmem halinde serbest bırakılacağımı söylediler. Bunun üzerine köydeki tek aracımı getirip onlara verdim ve daha sonra serbest bırakıldım."
Peşmerge güçleri ellerinde tuttukları Musul'un kuzeydoğusu, doğu ve güneydoğusundaki bölgelerde, DEAŞ militanlarının güvenli bölgelere geçişini engellemek için hendekler kazdı. Musul'dan kaçan siviller, Irak ordusuna bağlı askerler ve Peşmerge'nin kontrolündeki Musul-Erbil karayolu üzerinden sığınmacı kamplarına sevk ediliyor ancak hayvanları ve araçlarıyla gelen köylüler için halihazırda herhangi bir çözüm üretilmiş değil.
Irak ordusu ve Peşmerge güçleri, DEAŞ'ın 10 Haziran 2014'den bu yana elinde tuttuğu Musul'u geri almak için 17 Ekim'de kapsamlı bir operasyon başlatmıştı. Irak ordusu, 3 Kasım'da doğudan kent merkezine girmişti.