Musul'dan Kaçan Sivillerin Kış Şartlarıyla Mücadelesi
Irak ordusu ve terör örgütü DEAŞ militanları arasında yaşanan şiddetli sokak çatışmalarından dolayı evlerini terk edip, Musul'un çevre bölgelerindeki sığınmacı kamplarına yerleşen sivillerin durumu kış mevsiminin gelmesiyle birlikte daha da kötü bir hal aldı.
Irak ordusu ve terör örgütü DEAŞ militanları arasında yaşanan şiddetli sokak çatışmalarından dolayı evlerini terk edip, Musul'un çevre bölgelerindeki sığınmacı kamplarına yerleşen sivillerin durumu kış mevsiminin gelmesiyle birlikte daha da kötü bir hal aldı.
Kentin güneydoğu bölgesinde yaklaşık iki ay önce kurulan Hazır Çadır Kampı artık sığınmacı alacak durumda değil. Kamp sakinleri, havanın ani bir şekilde soğumasından dolayı kışa hazırlıksız bir şekilde yakalandıklarını belirtiyor. Elektrik ve su sıkıntısı yaşayan sığınmacılar, çadırlarının ısıtılması için verilen gaz sobaları için yeterli yakıt bulamamaktan şikayet ediyor.
Musullu sığınmacılar, yaklaşık iki buçuk yıl boyunca DEAŞ'ın hakimiyetindeki bölgelerde yaşadıklarından dolayı paralarının kalmadığını, dışarı çıkıp kendi ihtiyaçlarını karşılayacak imkanlarının olmadığını da ifade ediyor.
Yardımın dağıtıldığı kamp içerisindeki bir malzeme deposu önünde bekleyen sığınmacı bir kadın, AA muhabirine battaniyeye sarılı yeni doğmuş çocuğunu işaret ederek, "Benim dışarıdan süt alabilecek param yok. Bir paket bebek maması için saatlerdir burada soğukta bekliyorum." dedi.
Ellerindeki erzak kartı ile bekleyen kadınlar, yardım kuruluşları tarafından dağıtılacak bir paket gıda için saatlerce kuyruğa girdiklerini bazı günler ise çadırlarına eli boş döndüklerini ifade ediyor. Görüntülenmek istemeyen kadınlar, DEAŞ'tan kurtulduklarını ancak şu anda açlık ve soğukla mücadele ettiklerini söylüyor.
Musullu sığınmacıların ellerindeki bidonlarla çadırların ısıtılması için dağıtılan yakıttan alabilmek için uzun kuyruklar oluşturduğu görülüyor. Aylık iki defaya mahsus verilen yakıttan almak isteyen sığınmacılar bazen iki veya üç saat boyunca kuyrukta beklemek zorunda kaldıklarını belirtiyor.
DEAŞ'ın elinde yaklaşık iki buçuk yıl yaşam mücadelesi verdiklerini belirten kamp sakinlerinden Abdullah Ahmed, "Evimizi terk edip buraya geldik. Yanımıza sadece üzerimizdeki eşyaları aldık. Cebimizde bir kuruş yok. Büyük sıkıntılar içerisindeyiz." diye konuştu.
Kamp içerisinde yardımların adil bir şekilde dağıtılmadığından şikayet eden Ahmed, "Elektriksiz bir şekilde kısıtlı yakıtla ben nasıl ısınayım. Bazı aileler daha çok yakıt ve gıda alırken bazıları ise alamıyor." dedi.
Çadırının önünde bekleyen bir başka kamp sakini Abdrurrahim Zeynel ise içerisinde oldukları durum hakkında şunları kaydetti:
"Tam olarak 35 gündür bu kamptayım. Kışla beraber soğuklar başladı. Ciddi bir şekilde yakıt ve elektrik sıkıntısı yaşıyoruz. Herkese birer battaniye verildi ancak battaniye altına girip ısınmak mümkün değil. Her çadır için temin edilen gıda yetersiz. Yaklaşık iki buçuk yıldır cebimizde para yok. Dışarı çıkıp sebze ve meyve alacak paramız yok. Genel olarak durumumuz kötü."
Irak merkezi hükümeti ve Birleşmiş Milletler tarafından idare edilen Hazır Kampı, Musul kent merkezinden yaklaşık 40 kilometre mesafede yer alıyor.
Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, Musul'u kurtarma operasyonunun başladığı 17 Ekim tarihinden bu yana kentten kaçıp sığınmacı kamplarına yerleştirilen sivillerin sayısının 80 bine ulaştığını açıklamıştı.