Haberler

Müzeyyen Şevkin'den "TARSİM, mayıstan önceki donlar için ödeme yapmıyor" iddiası

Güncelleme:
Abone Ol

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Tarım Sigortaları Havuzu'nun (TARSİM) Adana ve çevresinde zirai dondan mağdur olan üreticilerin zararını bir ay geçmesine karşın ödemediğine dikkat çekti. Şevkin, "Çiftçinin parasıyla ayakta duran, devlet kurumu olan TARSİM, don olayında çiftçinin yanında olmamıştır. Oradan aldıkları primleri çiftçiye geri ödemesi gerekirken ne yazık ki adeta çiftçinin aklıyla alay edercesine mayıs ayında Adana'da 'dondan' bahsetmiştir" diye tepki gösterdi.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Tarım Sigortaları Havuzu'nun (TARSİM) Adana ve çevresinde zirai dondan mağdur olan üreticilerin zararını bir ay geçmesine karşın ödemediğine dikkat çekti. Şevkin, "Çiftçinin parasıyla ayakta duran, devlet kurumu olan TARSİM, don olayında çiftçinin yanında olmamıştır. Oradan aldıkları primleri çiftçiye geri ödemesi gerekirken ne yazık ki adeta çiftçinin aklıyla alay edercesine mayıs ayında Adana'da 'dondan' bahsetmiştir" diye tepki gösterdi.
CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Akdeniz Bölgesi'nde 20 Mart'ta yaşanan zirai don nedeniyle narenciye, karpuz, şeftali, domates ve buğday ve sert çekirdekli meyve üreticilerinin zarar gördüğünü anımsatarak, don nedeniyle ağaçları kurumuş bir bahçede açıklama yaptı. Kurumuş ağaçları gösteren Şevkin, ürünlerin sigortalı olmasına karşın üreticinin zararının bugüne kadar karşılanmadığına dikkat çekti.
TARSİM'in mayıs ayından önce gerçekleşen don olaylarını dikkate almadığını kaydeden Şevkin, "Çiftçiler, zarar gören bahçe ve tarlalarını kurtarmak amacıyla sulama yaptı. Ancak bir ayın sonunda çiftçinin umduğu olmadı. Narenciye ağaçlarının yaprakları sarardı, dalları kurudu. Üreticiler mısır, domates, karpuz ekili alanlardaki ürünleri söküp yenisini dikti" diye konuştu.

"ÇİFTÇİNİN PARASIYLA AYAKTA DURAN, DEVLET KURUMU OLAN TARSİM, DON OLAYINDA ÇİFTÇİNİN YANINDA OLMAMIŞTIR"

Adana'da 20 Mart'ta meydana gelen don olayından dolayı narenciye ürünlerinin büyük çoğunluğu kuruduğuna dikkat çeken Şevkin, şunları söyledi:
"Narenciye ağaçlarının dalları kurumuş vaziyette, çiçeğe durmadı. Pek çok çiftçi don nedeniyle ağaçlarını sökmek zorunda kaldı. Aynı şekilde domates, karpuz ve turfanda yetişecek üründe don nedeniyle hasar gördü. Çoğunu çekmek zorunda kaldı çiftçi. TARSİM'e de başvurduklarında ne yazık ki karşılığını alamadılar. TARSİM, mayıs ayından sonraki teminatları ödeyeceğini söyledi. Çiftçinin parasıyla ayakta duran, devlet kurumu olan TARSİM, don olayında çiftçinin yanında olmamıştır. Oradan aldıkları primleri çiftçiye geri ödemesi gerekirken ne yazık ki adeta çiftçinin aklıyla alay edercesine mayıs ayında Adana'da 'dondan' bahsetmiştir. Çiftçinin muhakkak bu zararının ödenmesi gerekiyor. Hem karpuzda hem domateste ve narenciyede insanlar ürünlerini sökmek durumunda kaldılar. Çiftçinin Adana'da çok büyük zararı var. Tarım ve Orman Bakanlığı'nı göreve davet ediyorum. TARSİM'in de çiftçiden aldığı primleri zarar eden çiftçiye ödemesini tavsiye ediyoruz ve mutlaka çiftçinin yanında olmasını bekliyoruz."

İDDİALARIN ARDINDAN TARSİM'DEN GELEN AÇIKLAMA ŞÖYLE:

"TARSİM, küresel düzeyde yaşanan iklim değişiklikleri sebebiyle şiddeti ve frekansı giderek artan çeşitli risklere, doğal afetlere karşı, ülkemizde tarımsal üretimde devamlılık, üreticinin gelirinde istikrar ve tarım ekonomisinde dengenin sağlanabilmesi amacıyla 2006 yılından itibaren ülkemiz üreticisine hizmet etmek üzere faaliyetlerine devam etmektedir. TARSİM'in ilgili tarafları, Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş.'dir. TARSİM uygulamaları çerçevesinde bazı sigorta branşlarında %70 oranında devlet prim desteği sağlanmakta, uygun prim tutarları, çeşitli indirimler ve ödeme kolaylıkları ile üreticilerimiz sigortaya teşvik edilmektedir. Sistemde teminat kapsamındaki bir risk nedeniyle hasar olması halinde sigorta prensipleri ve teknikleri çerçevesinde, hasar tazminatı ödemesi yapılmaktadır.

"AÇIKLAMALAR GERÇEKLE BAĞDAŞMAMAKTA"

Sistemin başlangıcından bugüne kadar, çeşitli riskler ve doğal afetlerden ötürü bitkisel ürünleri ve hayvanları hasar gören üreticilere 10.3 milyar TL hasar ödemesi yapılmış olup, aynı dönemde, haberlerde bahsi geçen Mersin ili özelinde 487 milyon TL, Adana ili özelinde ise 318 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde Mersin en çok hasar ödemesi alan 5. il, Adana ise 7. il konumunda yer almıştır. Bu doğrultuda Sayın Mehmet Akın Doğan'ın TARSİM'in zarar ödemek istemediği yönündeki açıklamaları gerçekle bağdaşmamaktadır. Netice itibarıyla TARSİM, ülkemizdeki üreticilerin doğal afetlerden ve diğer oluşabilecek risklerden korunması amacına yönelik gerekli uygulamaları hatasız ve hızlı bir şekilde yürütmek misyonuyla faaliyetlerini sürdürmektedir."

Kaynak: ANKA / Güncel

Müzeyyen Şevkin Adana Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title