Müzisyenlerden Sahte Dolar Tepkisi
Düğünlerde davetlilerin eğlenmesini sağlayan müzisyenler, sahnede oynayanların üzerine sahte Dolar atılmasından yakınıyor.
ÖMER YILDIZ - Düğünlerde davetlilerin eğlenmesini sağlayan müzisyenler, sahnede oynayanların üzerine sahte dolar atılmasından yakınıyor.
Adana'da bir düğün salonunda 13 yıldır müzisyenlik yapan Ercan Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düğünlerde sahnede oynayanların üzerine para atılması geleneğinin sürdüğünü, bazı davetlilerin "gösteriş" amacıyla dolar atmayı tercih ettiğini belirtti.
Düğünlerde atılan paraların kendilerinin gelir kaynağı olduğunu ifade eden Yavuz, matbaalarda basılan veya renkli fotokopiyle çoğaltılan 1 dolarlık sahte banknotların düğünlerde havaya atılmasının kendilerini sıkıntıya düşürdüğünü dile getirdi.
Sahte 1 dolarlık banknotların 100 tanesinin seyyar tezgahlarda veya internet sitelerinde 5-10 liradan satıldığını bildiren Yavuz, şunları söyledi:
"Sahte dolarlar, düğün törenlerinde gösteriş amacıyla kullanılıyor. Bir düğünde kamerası, sandalyesi, ışıklandırması dahil 400 liraya görev yapıyoruz. Düğün töreninde davetlilerin attığı paralara güvenerek bu rakam karşılığı hizmet veriyoruz. Sahnede oynayanların üzerlerine atılan paralar bizim için önemli bir gelir kaynağı. Ancak atılan dolarlar sahte olunca hayal kırıklığı yaşıyoruz. Davetliler gösteriş yaparken bizleri de kandırmış oluyor."
- ''Sahte dolar atmak yasak'' tabelası
Bu olumsuzluğun önüne geçebilmek için farklı yollar denediklerini anlatan Yavuz, "Salona 'Sahte dolar atmak yasaktır' tabelası bile astık. Katılımcılar bu uyarıyı da dikkate almıyor. 100 tane, 500 tane sahte dolar atacaklarına 10 tane gerçek dolar atsınlar. Sahte dolar satanlar aslında bizim paramızı satıyor. Salonlarda gerçek 1 dolar da satıyoruz ama vatandaşlarımız 20 liraya 10 tane gerçek dolar almak yerine sahtesini tercih ediyor'' diye konuştu.
Sahnede atılan paraları ekip olarak paylaştıklarını anlatan Yavuz, "Atılan sahte dolarlar yüzünden düğün salonlarında çalışan müzisyenlerimiz evine ekmek götüremeyecek duruma geldi. Yetkililerin buna 'dur' demesi lazım. Türkiye'nin birçok ilindeki müzisyenler bu durumdan şikayetçi. Özellikle mahalle aralarındaki düğünlere giden arkadaşlarımız bu olumsuzluğu daha çok yaşıyor" dedi.
Yavuz, düğünlerde bazen çuval dolusu dolar topladıklarını, tamamı sahte olduğu için dolarları yaktıklarını da sözlerine ekledi.