Haberler

Myanmar'da Rohingyalar Danışma Komisyonu Karşıtı Protesto

Abone Ol

Myanmar'da radikal milliyetçi Budistler, eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Rohingyalar (Arakanlı Müslümanlar) Danışma Komisyonu'nun başkanı olmasını protesto için gösteriler düzenledi.

Myanmar'da radikal milliyetçi Budistler, eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Rohingyalar (Arakanlı Müslümanlar) Danışma Komisyonu'nun başkanı olmasını protesto için gösteriler düzenledi.

Yaklaşık 400 milliyetçi Budist, eski başkent Yangon'un Bo Sein Hman bölgesinde toplanarak, komisyonun kaldırılmasını talep istedi.

Gösteriyi organize eden Pho Thar, AA muhabirine yaptığı açıklamada protestocuların komisyonun Arakan'daki problemleri çözme konusunda büyük rol oynayabileceğini bildiğini fakat komisyonda yabancıların bulunmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Komisyonun bu halinin ülkesinin egemenliğine zarar vereceğini savunan Pho Thar, Arakanlı Müslümanlar için 'Bengali' ifadesini kullanarak, "Eğer komisyon bize Bengalileri bir etnik grup olarak kabul etmemizi önerirse ne olacak?" dedi.

Protestoya katılan Aye Lwin adlı avukat ise, yeni bir komisyon kurmak yerine, hükümetin, eski devlet başkanı Thein Sein tarafından yapılan araştırmadaki tavsiyeleri uygulaması gerektiğini dile getirdi.

Sorunun bir iç mesele olduğunu belirten Aye Lwin, "Arakan için zaten çözümlerimiz var. Yabancıların tavsiyelerine ihtiyacımız yok." diye konuştu.

Aye Lwin, gösteriye hükümetin iç meselelere dış müdahaleye izin vermesini kınamak için katıldığını ifade etti.

Diğer yandan, yerel halk, gösterinin futbol oynadıkları alanda yapıldığı gerekçesiyle çoğu Budist rahip olan göstericilerle tartıştı. Protestocuların, tartışma sırasında fotoğraflarını çeken 2 foto muhabirini yumruklamaları üzerine polis olaya müdahale etti.

Yerel halk, bu tarz protestoların oyun alanında yapılmasının durdurulması için dilekçe yazdı.

Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii, Annan başkanlığındaki komisyonun pazartesi günü Yangon'da yaptığı toplantıda Arakan'daki çatışmaların iç mesele olmadığını söylemişti.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. BM'nin, "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul ettiği Rohingyalar hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar'dan kaçtı.

Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Olaylarda çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Rohingyalar, önceki Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengali" olarak adlandırılıyordu. Halen 135 ayrı etnik grubu resmi olarak tanındığı ülkede, radikal milliyetçi Budistler, Rohingyaların resmi olarak tanınmasına karşı çıkıyor.

Suu Çii'nin ofisinden 24 Ağustos'ta yapılan açıklamada, "bölgedeki uzatmalı konuların çözümü için" dokuz üyeli bir danışma komisyonu kurmak üzere Kofi Annan Vakfı ile anlaşma imzalanacağı belirtilmişti. Ganalı diplomat Annan'ın başkanlığını yürüttüğü komisyonda, Arakan eyaletinde temel hizmetlere erişim, temel hakların güvence altına alınması ve sorunlu eyaletlerdeki halkın güvenliği, insani konular ile kalkınmanın ele alınacağı kaydedilmişti. Eyaleti geçen hafta ziyaret eden komisyonun, istişareler sonrasında elde ettiği bulgular konusunda Myanmar hükümetine tavsiyelerini sunması ve bir yıl içinde konuyla ilgili raporunu yayımlaması bekleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Kofi Annan Myanmar Arakan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title