Nadir Osmanlı Eserleri Londra'da Satılacak
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Osmanlı eserlerinden görüntü Claude Piening'in konuşması Benedict Carter'in konuşması Nadir Osmanlı eserleri Londra'da satılacak Osmanlı dönemine ait ender görülen eserler bu hafta dünyaca ünlü Sotheby's Müzayede Evi'ndeki açık artırmalarda satışa sunulacak Eserler arasında, Sultan II. Osman'ın tahta çıkışının resmedildiği bir tablonun yanı sıra 19. yüzyılda İstanbul'daki günlük yaşamın, Avrupalı sanatçılar tarafından resmedildiği tablolar, Osmanlı padişahlarının kavuğuna iliştirilen, elmas ve zümrütle bezenmiş sorguç, 16. yüzyıla ait kaplumbağa kabuğu ve sedef kullanılarak tasarlanmış bir katip kutusu ile İznik işi seramik bir su matarası bulunuyor İNCİ GÜNDAĞ - Dünyanın önde gelen uluslararası müzayede evlerinden Sotheby's Müzayede Evi'nin bu hafta İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenleyeceği açık artırmalarda, Sultan II. Osman'ın tahta çıkışının resmedildiği tablo başta olmak üzere, Osmanlı dönemine ait birçok eser alıcı bulacak.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Osmanlı eserlerinden görüntü
Claude Piening'in konuşması
Benedict Carter'in konuşması Nadir Osmanlı eserleri Londra'da satılacak
Osmanlı dönemine ait ender görülen eserler bu hafta dünyaca ünlü Sotheby's Müzayede Evi'ndeki açık artırmalarda satışa sunulacak
Eserler arasında, Sultan II. Osman'ın tahta çıkışının resmedildiği bir tablonun yanı sıra 19. yüzyılda İstanbul'daki günlük yaşamın, Avrupalı sanatçılar tarafından resmedildiği tablolar, Osmanlı padişahlarının kavuğuna iliştirilen, elmas ve zümrütle bezenmiş sorguç, 16. yüzyıla ait kaplumbağa kabuğu ve sedef kullanılarak tasarlanmış bir katip kutusu ile İznik işi seramik bir su matarası bulunuyor
İNCİ GÜNDAĞ - Dünyanın önde gelen uluslararası müzayede evlerinden Sotheby's Müzayede Evi'nin bu hafta İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenleyeceği açık artırmalarda, Sultan II. Osman'ın tahta çıkışının resmedildiği tablo başta olmak üzere, Osmanlı dönemine ait birçok eser alıcı bulacak.
Sotheby's tarafından her yıl düzenlenen Oryantalist ve Ortadoğu Sanat Haftası çerçevesinde yarın yapılacak "Oryantalist" ile çarşamba günü gerçekleşecek "İslam Dünyası Sanatı" başlıklı müzayedelerde 250'den fazla eser, Londra'da satışa çıkarılacak.
İslam dünyası sanatı ve Ortadoğu kültürüne dikkati çekmek vesilesiyle düzenlenen açık artırmalarda, özellikle Osmanlı döneminde kullanılan eşyalar ile 19. yüzyıl İstanbul'unun manzarası ve günlük yaşamının resmedildiği tablolar yoğun ilgi topluyor.
Avrupalı sanatçıların gözünden İstanbul
Yarın yapılacak "Oryantalist" başlıklı müzayede yer alacak 40 eserin, 20 bin ile 1 milyon avro fiyat aralığında alıcı bulması bekleniyor. İstanbul'un, Avrupalı sanatçılar tarafından resmedildiği tabloların yer aldığı eserler arasında Türk ressam Şevket Dağ'ın da eseri bulunuyor.
AA muhabirine müzayede satılacak parçalarla ilgili bilgi veren, Sotheby's'ın 19. Yüzyıl Resimleri ve Oryantalist Sanat Birimi Direktörü Claude Piening, Şevket Dağ'ın Ayasofya'nın batı girişini resmettiği tablonun 155,000-232,000 avro fiyat aralığında alıcı bulmasını öngördüklerini bildirdi.
İstanbul'un bugün olduğu gibi 19. yüzyılda da çok sayıda kişiyi cezbettiğini belirten Piening, "Bu müzayede, İstanbul'un Avrupalı sanatçılar tarafından resmedildiği birçok eser yer alıyor. (İtalyan) G. Zambelli imzalı, panoramik İstanbul limanı parçası harika." dedi. Piening, söz konusu tabloda, gemilerin bayraklarından anlaşıldığı üzere, Avrupa'dan Osmanlı'ya gelen ve başkent İstanbul'da demirlemiş birçok geminin resmedildiğinin altını çizdi.
"Oryantalist" koleksiyonunda öne çıkan eserler arasında yer alan İtalyan sanatçı Alberto Pasini'nin 1882 yılında bir İstanbul çeşmesini resmettiği yağlı boya tablonun satışının 258,000-387,000 avro aralığında gerçekleşmesi beklenirken, İngiliz sanatçı John Frederick Lewis'in Sultanahmet Camisi'ni suluboya ve kurşun kalemle hazırladığı eserinin ise 25,800-38,700 avro aralığında satılması öngörülüyor.
Genç Osman'ın tahta çıkışı
Çarşamba günü düzenlenecek "İslam Dünyası Sanatı" başlıklı müzayede ise Sultan II. Osman'ın ( Genç Osman ) tahta çıkışının resmedildiği tablo, yoğun ilgi gören eserler arasında yer alıyor.
8. yüzyıldan 20.yüzyılın başlangıcına kadar geniş bir dönemine ait parçaların satışa sunulacağı "İslam Dünyası Sanatı" müzayedesiyle ilgili AA muhabirine bilgi veren Sotheby's'ın İslam Sanatı Birimi Direktörü Benedict Carter, "Bu müzayededeki parçalar arasında Osmanlı dönemine ait birçok dekoratif eser, yüksek kaliteli, ufak, taşınabilir eşyalar, silahlar, kılıçlar gibi parçalar yer alıyor." dedi.
Carter, Avrupalı bir ressamın 1618 yılında ürettiği ve Genç Osman'ın tahta çıkışının resmedildiği tablonun ilgi çektiğini kaydederek "Bu parçanın, dönemin Avusturya Büyükelçisi Baron Hans Mollard von Reinek ile seyahat eden Avrupalı bir sanatçı tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Böyle bir eser çok nadir görülüyor. Arka planında Ayasofya'nın görüldüğü tabloda, Genç Osman, dönemin müftüsü ve Avusturya Büyükelçisi yer alıyor. Bu parçanın 150 bin ile 200 bin sterlin (190 bin-254 bin avro) arasında satılması öngörülüyor." diye konuştu.
Bu tablonun sadece Türk alıcıların değil, dünya genelindeki tüm koleksiyonerlerin dikkatini çektiğini vurgulayan Carter, "Böylesine bir tablo her yere satılmaya uygun. Bir müze eseri olarak yer alabileceğini düşünüyorum. Uluslararası bir müze tarafından satın alınabilir. Çünkü bu tabloda bir Avrupalının gözünden Osmanlıyı görüyoruz. Bir kültür geçişi görülüyor bu tabloda." ifadesini kullandı.
Satışa sunulacak Osmanlı dönemine ait eserler arasında, önemi ve değeri bakımından öne çıkan üç eserin bulunduğunu kaydeden Carter, bunları şöyle sıraladı:
"Bunlardan biri padişahların kavuğuna iliştirilen, zümrütten yapılmış etrafı elmaslarla çevrili bir sorguç. Lalelerin dekoratif çizgilerde ve sanatta sıkça kullanıldığı dönem olarak, bu parçanın 17. yüzyılın sonu 18. yüzyılın başına ait olduğunu düşünülüyor. Böylesine bir parçayı açık artırmada daha önce hiç görmedim, o nedenle çok ender bir parça. Bir diğer eser ise çok nadir görülen, 16. yüzyıla ait, kaplumbağa kabuğu ve sedef kullanılarak tasarlanmış bir katip kutusu. Bunun, 19. yüzyılda bir dönem Türkiye topraklarında görevli, Avrupalı bir elçi tarafından kullanıldığı düşünülüyor. Son olarak da lavanta mavisi renkli, 16. yüzyılın sonlarında üretilmiş, İznik işi, seramik bir su matarası var. Bu eser, Fransa'nın güneyindeki özel bir koleksiyonerden geldi."
Çarşamba günü satışa sunulacak, yoğun ilgi gören eserler arasında ayrıca Sultan II. Abdülhamid dönemi (1876-1909) tuğralı gümüş bir karlık ile ender görülen, Arap motifleriyle süslenmiş, 14. yüzyıl yapımı, Memlük cephaneliğine ait bir haçlı kılıcı da bulunuyor.
1744'den bu yana, sanat eseri koleksiyonerlerini bir araya getiren çalışmalarda bulunan Sotheby's, 1955 yılında Londra'dan New York'a açılarak dünyanın ilk uluslararası müzayede evi oldu.