Haberler

Nakil Mucizesi

Güncelleme:
Abone Ol

2 çocuk sahibi 32 yaşındaki Aynur ile 36 yaşındaki Ali Tayfun Araboğa çiftinin hayatı 16 aylık oğulları Ahmet Kuzey'in ateşinin çıkmasıyla değişti.

Mersinli, 2 çocuk sahibi 32 yaşındaki Aynur ile 36 yaşındaki Ali Tayfun Araboğa çiftinin hayatı 16 aylık oğulları Ahmet Kuzey'in ateşinin çıkmasıyla değişti. Sırasıyla boğaz enfeksiyonu, dizanteri, sarılık tanıları koyulup ailenin iddiasına göre aşırı ilaç yüklenen Kuzey'in karaciğeri birkaç gün içinde iflas etti.

"SABAHA ÇIKMAZ"

Kuzey, ambulans uçakla getirildiği İzmir Kent Hastanesi'nde babasından alınan karaciğer parçasıyla hayata döndürülürken, anne Araboğa, 'Oğlum için 'sabaha çıkmaz', denilip, İzmir'e gönderdiler. Şimdi mucize yaşıyoruz, Kuzey yeniden doğdu" dedi.

Mersin'de oto alım- satımı yapan Ali Tayfun Araboğa ile Aynur Araboğa, 8 yıl önce kızları Gülşen'i kucaklarına aldı. İkinci çocukları Ahmet Kuzey de 27 Ocak 2012 tarihinde aileye katıldı. Çocuklarının üzerine titreyen anne Araboğa, geçen 19 Mayıs'ta tatil için gittikleri Erdemli'den Kuzey'in ateşinin yükselmesi üzerine soluğu doktorda aldı. Erdemli Devlet Hastanesi'nde boğaz enfeksiyonu tanısı koyulan Ahmet Kuzey'e iki çeşit antibiyotik ve 4 saatte bir dönüşümlü kullanılmak üzere 3 çeşit ağrı kesici reçete edildi. Ertesi günü Kuzey'in kusması üzerine Araboğa çifti bu kez çocuklarını Mersin Çocuk Hastanesi'ne götürdü. Kuzey'in reçetesinde değişiklikler yapılıp taburcu edildi. Eve döndüklerinde bebeğini emzirmek için kucağına alan anne Araboğa, Kuzey'in göz bebeklerinin sarardığını fark etti. Yeniden çocuk hastanesi acil servisine götürülen Kuzey'i gören bir doktor sarılık olduğunu söyleyip test yaptırırken, Kuzey'in bulantısının kesilmesi için serumuna ilaç enjekte edildi.

DOKTORLAR "KRİTİK EŞİKTE" DEDİ

Minik Kuzey'in verilen ilaçlarla gözünü açıp ayağa kalkması beklenirken durumu kötüleşti, böbrekler, karaciğer bir bir iflas sinyalleri verdi. Çocuk hastanesinde diyaliz olanağı olmadığı için bu kez üniversite hastanesine sevk edilen Kuzey için doktorlar 'kritik eşikte' olduğunu belirtti. 19 Mayıs'ta yüksek ateşle başlayan hastane macerası Kuzey'in bilincinin kapanıp 'Bir ümit karaciğer nakli kurtarabilir' kararıyla 23 Mayıs'ta Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen ambulans uçakla İzmir'e Kent Hastanesi'ne sevk edilmesiyle noktalandı. Talihsiz Kuzey, hemen yoğun bakıma alınırken baba Ali Tayfun Araboğa donör oldu. Kuzey bebeğe Doç.Dr. Murat Kılıç, Doç.Dr. Murat Zeytunlu, Prof.Dr. Çiğdem Arıkan, Prof.Dr. Mehmet Alper, Opr.Dr. Cahit Yılmaz, Opr.Dr. Zafer önen ve Dr. Onur Duygu'dan oluşan ekip tarafından babasından alınan karaciğer parçası nakledildi. Önce baba, ardından da minik oğlu Kuzey sağlıkla taburcu edilirken, Doç.Dr. Kılıç, "Hstamızın da vericisinin de sağlık durumları çok iyi. İkisinin de rutin kontrolleri başladı" dedi.

ANNENİN GÖZYAŞLARI

Hastalığı aşamasında oğluna kesin tanı konulamadan gereksiz, fazla ilaçlar verildiğini ve karaciğer nakline bu hataların götürdüğünü öne süren anne Aynur Araboğa, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Doktorlar 'Neden kaynaklandığını bilmiyoruz', dedi. Doktorlarımızın söylediğine göre zaten 2 saat içinde gerçekleşen bir şey, bu da büyük ihtimal ilaçlardan kaynaklandı. Herhangi bir ağrı kesici bile bu duruma sokabiliyormuş. Tüm kan değerleri alt üst olmuş. Böbrekler, karaciğer tükendi, akciğerler su topladı. Acaba İzmir'e kadar dayanabilir mi, korkularıyla oğlumuzu hava ambulansının doktorlarına emanet edip İzmir'e geldik. Şu anı hayal bile edemiyordum. Bilinci kapandığında, doktorlar aileme 'Sabahı görmez' dediklerinde, 'Oğlum sadece konuşsun', yeter diyordum. Allah'ıma inancımı hiç yitirmedim, bugün bir mucize yaşıyoruz. Anneler ilaç kullanımı konusunda çok ama çok dikkatli olsunlar. Biz en büyük korkuları yaşadık, başka anneler babalar yaşamasın."

BABA OĞUL CAN CİĞER OLDULAR

Oğluna yeni bir hayat için can aşısı olmanın mutluluğunu yaşadığını belirten baba Ali Tayfun Araboğa, "Oğlumuzu kaybedebilirdik. İzmir Kent Hastanesi bizim için mucizenin adı oldu. Tüm ekibe çok teşekkür ediyoruz" dedi.

BEBEKLERDE GEREKSİZ İLAÇ UYARISI

Öte yandan Kent hastanesi Karaciğer nakli ekibinden pediatrik gastroenterolog Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, sağlıklı çocuklarda çeşitli virüslerin, ilaçların, mantar, zehirli madde ya da bitkilerin yenilmesine bağlı olarak akut karaciğer yetmezliğinin geliştiğini söyledi. Arıkan, bu ani gelişen karaciğer yetmezliğinin kısa sürede ölümle sonuçlanabildiğini, nakil yapılmadığı takdirde ölüm oranlarının yüzde 70-85'leri bulduğunu kaydetti. Kuzey'in rahatsızlığının da ilaca bağlı olabileceğini belirten Prof.Dr. Arıkan, "İlaçların karaciğer üzerine etkisi büyük. O nedenle bebeklere gereksiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır" diye uyarıda bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çiğdem Arıkan 19 Mayıs İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title