Haberler

Nakillerin Yüzde 10'u Yabancı Hasta

Güncelleme:
Abone Ol

Prof. Dr. Osman İlhan, 2 bin 900 kemik iliği naklinin %10'unun yabancı hasta olduğunu, Türk hematolojisinin Avrupa'da ilk üçte olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Osman İlhan, bu yıl yapılan 2 bin 900 kemik iliği naklinin yüzde 10'unun yabancı hasta olduğunu, Türk hematolojisinin Avrupa'da ilk üçte olduğunu söyledi.

Ege Hematoloji Onkoloji Sempozyumu bu yıl ikinci kez düzenlendi. Sempozyumda konularında uzman hekimlerin güncel gelişmeleri ve deneyimlerini meslektaşları ile paylaşma fırsatı yakaladı. Sempozyuma Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden katılan Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, bu yıl yapılan 2 bin 900 kemik iliği naklinin yüzde 10'unun yabancı hasta olduğunu belirterek, "Türk hematolojisi Avrupa'da ilk üçte. Eskiden Türkiye'den hasta yurt dışına giderken, bugün yurt dışından hasta kabul ediyoruz. En güzel örneği kemik iliği naklinde bu sene 2 bin 900 nakli geçtik. Bu nakillerin yüzde 10'u yabancı. Çünkü Türkiye'de Hematoloji son on yılda çok büyük atak içerisine girdi" dedi.

"DONÖR BULMA KONUSUNDA HALA SIKINTI YAŞIYORUZ"

Şu an 61 tane uluslararası düzeyde Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı kemik iliği nakil merkezi bulunduğunu söyleyen İlhan, şöyle konuştu: "Donör bulma konusunda hala sıkıntı yaşıyoruz. Bunun için TÜRKÖK projesi ortaya çıkarıldı. Bir bilim adamı olarak hastalara verici bulmanın heyecanı bizi çok motive edecek. Bu yılın sonunda artık verici bulma konusunda sıkıntı yaşamayacağımızı umut ediyorum. Kızılay'a kan bağışı yapanlara 'İlerde lazım olursa kök hücre de verir misin?' diye soruyoruz. Hedefimiz 200 bin kadar gönüllü vericinin kaydolması ve 100 bin kadar göbek kordon kanının saklanarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yüzde 99 verici bulma garantisi olacağını söyleyebiliriz."

"BÜYÜK FAYDA SAĞLIYOR"

Ege Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güray Saydam da tıpta bilgi alışverişinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, Hematoloji ve Onkoloji bilimlerinin işbirliği içinde çalışmalarının faydasını anlattı. Prof. Dr. Saydam, "Bazı solit organ tümörlerinde örneğin testis kanseri gibi otolog kök hücre nakli yapılıyor. Bu nedenle hematologlar ve onkologlar bir arada çalışıyor. Bu tip sempozyumlar ileride hastalara tedavi olarak yansıyacağından büyük fayda sağlıyor" ifadelerini kullandı.

"FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNUYORUZ"

Sempozyum bilimsel sekreteri Doç.Dr. Fahri Şahin ise "Bu tür bilimsel sempozyumların meslektaşlarımızın mesleki ve akademik hayatına büyük katkı sağladığına inanıyorum. Güncel gelişmelere ışık tutulan toplantılarımızda iç hastalıkları, Hematoloji ve Onkoloji de asistan ve uzman hekimler arasında fikir alışverişinde bulunma şansı yakalanıyor" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ankara Üniversitesi Osman İlhan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title