Nallıhan Kuş Cenneti 4. Foto-safari Fotoğraf Yarışması Başladı
Nallıhan Kuş Cenneti 4. Fotoğraf Avcıları Rastgele Foto Safari Yarışması başladı.
Nallıhan Kuş Cenneti 4. Fotoğraf Avcıları Rastgele Foto Safari Yarışması başladı. Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV) tarafından düzenlenen yarışmaya amatör ve profesyonel birçok yarışmacı katıldı.
Tüfekle değil denklanşöre basarak avcılık yapılmasını isteyen Ankara Milletvekili, Başkent Ankara Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Nallıhan Kuş Cenneti 4. Foto-Safari Fotoğraf Yarışması Koordinatörü Nevzat Ceylan, "Nallıhan Ankara'ya en yakın kuş cenneti. Burada iki yüze yakın kuş türü var. Ülkemizde yaşayan 456 kuş türünden yarısı burada yaşıyor, konaklıyor ve ürüyor. Ben Nallıhanlıyım. Geçmişte milli parklar müdürü olduğum zamanda gelip geçerken bu kuş sürülerini görüyordum. Kuş uzmanlarını bölgeyi araştırmak için gönderdim. İncelemeler sonucu gerçekten buranın bir kuş cenneti olduğu öğrenildi" dedi.
Nallıhan Kuş Cenneti'ni 1993 yılının sonuna doğru koruma statüsüne kavuşturduklarını söyleyen Ceylan, şunları kaydetti:
"Avcılığın fotoğrafla yapılmasını özendirmek amacıyla 1997 yılında ilk foto safariyi yaptık ve fotoğraf avcıları rastgele dedik. Tüfekle değil denklanşöre basarak avcılık yapılmasını özendirmek istedik. Daha sonra yarışmanın ikincisi 2005 yılında, üçüncüsü 2012 yılında ve dördüncüsünü bu yıl yapıyoruz. İnşallah gelecek yıllarda bu yarışmanın devamı gelecek, çünkü hem bu coğrafyayı tanıtmak, hem de bu çeşitliliği göstermek hem de insanların kuşlarla ilgili hassasiyetini arttırmak. Bölgeyi tanıtmak, insanların betonlardan çıkmak suretiyle doğayla baş başa kalabileceği ortam sağlamak amacıyla düzenledik. Burası Ankara'ya 130 km uzaklıkta tarihi İpek Yolu üzerinde. Ankara-İstanbul yolunun en kestirme yeridir. Türkiye'deki insanların burayı ziyaret etmesini tavsiye ediyorum."
NALLIHAN KUŞ CENNETİ
Ankara'ya yakın mesafede tarihi İpek Yolu ve Ankara-Nallıhan yolu üzerinde Sakarya Nehri havzasında bulunan ve 1993 yılında koruma altına alınan Nallıhan Kuş Cenneti; Nallıhan Davutoğlan Mahallesi sınırları içinde. Geçit yapan, kışlayan ve üreyen 200'e yakın kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Sulak, çamur düzlükleri, ağaçlık, bozkır ve kayalık alanları ile çok çeşitli ekosistemlere sahip olduğundan pek çok türün beslenip barınmasına fırsat sağlıyor. Soyu tehlikede bulunan karaleylek Türkiye'de en çok burada görülüyor. Türkiye'deki 6 balıkçıl türünün tamamı ile 10 tür yırtıcı kuş, 5 tür baykuş, 35 tür su kuşu, bülbül başta olmak üzere 80 tür ötücü kuş, kara çaylak, leylek, gökkuzgun gibi türler en çok rastlanan kuşlar. Nesli tehlikede bulunan küçük karabatak, kaya kartalı, bıldırcın kılavuzu, yaz ördeği, ulu doğan, peçeli baykuş, küçük kerkenez, akkuyruklu kartal, balık kartalı, kara akbaba, gökdoğan burada görülüyor. Gökdoğanın Türkiye'de 30 üreme yerinden biri de burada. İstanbul ve Çanakkale boğazlarından gelen kuş göç yolu üzerinde bulunan alan, ilkbahar ve sonbaharda göç eden kuşların beslenmeleri, dinlenmeleri, barınmaları ve bazı türlerin üremeleri için uğrak yeri konumunda. İç Anadolu'nun en önemli sulak alanı olan, jeolojik yapısı ile açık laboratuvar niteliği sunan saha, çökelme ortamının özelliklerini yansıtan sarı, kahve ve kırmızımsı tabakaların üst üste tekrarlanması ile görsel açıdan da üstün bir peyzaj güzelliğine sahip. - ANKARA