Haberler

Navlun Desteği Olursa Mobilyacılar İhracatını İkiye Katlayacak

Güncelleme:
Abone Ol

Abdullah Tever: "İhracat artışından memnun olan mobilyacılar 2023 hedefini tutturacak".

Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever : "İhracat artışından memnun olan mobilyacılar 2023 hedefini tutturacak".

Dünyanın dört bir yanından mobilya üreticileri, ihracatçıları ve satın almacıları buluşturan Çin Uluslararası Mobilya Fuarı CIFF 2013'e, İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği bu yıl dördüncü kez milli katılım organizasyonu gerçekleştirdi.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Guangzhou kentinde 18 – 21 Mart 2013 tarihleri arasında düzenlenen CIFF 2013 Fuarı'na İstanbul İhracatçı Birlikleri'ni (İİB) temsilen İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, Başkan Yardımcısı Celal Özkan ile Yönetim Kurulu üyeleri Hasan Hüseyin Karcı ve İbrahim Tez katıldı.

Türkiye'nin mobilya tanıtımı adına büyük önem arz eden, dünyanın en büyük ikinci mobilya fuarı CIFF 2013'te, Türk mobilya sektörünün önde gelen 22 firması, 1600 metrekarelik stand alanında ürünlerini sergiledi. Türk mobilya sektörünün yenilikçi örneklerinin sergilendiği standa ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi.

Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, Türk firmalarının CIFF fuarına ilk olarak 600 metrekarelik alanda 12 firma ile katıldığını, aradan geçen 4 yılda Türkiye'ye ayrılan stand alanının 1600 metrekareye, firma sayısının da 22'ye çıktığını belirtti.

Fuarda bulunma nedenlerinin sadece Çinliler'e mal satmak olmadığını ifade eden Tever, "Suudi Arabistanlılar, Libyalılar gelip fuardan mal alıyor. Neticede siz de kendinizi tanıtıyorsunuz. Geri dönüşleri iyi oluyor" dedi. Tever, Çin'in 150 milyar dolarlık dünya mobilya ihracatının 40,1 milyar dolarını yalnız başına yaptığına dikkati çekti.

Katar, Rusya ve Libya hedef pazarlar

Türk mobilya ihracatının her yıl arttığını ve bu artıştan memnun olduklarını dile getiren Tever, "2001 – 2012 döneminde toplam ihracat yıllık yüzde 16,9 büyürken mobilyanın büyüme ortalaması yüzde 20'nin üzerinde. 2012'de 1.83 milyar dolarlık ihracat ile ülke toplam ihracatının önemli bir kısmını oluşturan mobilya sektörü, 2013'te 2 milyar dolar ihracat hedefliyor" dedi.

Mobilya sektörünün bu büyüme ortalaması ile devam etmesi durumunda 2023 yılı ihracat hedefi olan 6 milyar doların tutturulacağını belirten Tever, 2023 yılında 16 milyar dolarlık ağaç mamulleri ve orman ürünleri ihracat hedefinin de yakalanacağını kaydetti. Mobilya sektöründe tasarımın çok önemli olduğuna işaret eden Tever, tasarımda ön plana çıkan İtalya'nın mobilyada kilo başına ortalama 7 dolar satış rakamına ulaşırken, Türkiye'de bu rakamın 3,7 dolar olduğuna dikkat çekti. Tever, Türkiye'nin tasarıma ağırlık vermesi durumunda, mobilya ürünlerinin ihracatından sağlanacak katma değerin daha fazla olacağını kaydetti.

Toplam maliyetler içinde navlun giderleri önemli bir yer tutuyor

Navlun ücretlerinin yüksek olmasının rekabette Türk mobilya sektörünü rakiplerine göre zorladığını belirten Tever, "Toplam maliyetler içinde navlun giderleri önemli bir yer tutuyor. Uzak ülkelere gidişte navlun giderleri toplam maliyetlerin yüzde 30-40'ını, yakın ülkelere gidişte ise yüzde 10-15'ini oluşturuyor. Devlet navlun desteği verirse, mobilyacılar ihracatını ikiye katlar" dedi.

Türk mobilya sektörünün ihracat pazarlarında ilk sırayı Irak'ın aldığını, bunu Libya ve Almanya'nın izlediğini, Katar, Rusya ve Libya'nın hedef pazarları oluşturduğunu söyleyen Tever, hatta Rusya'nın "Gelin burada üretim tesisi kurun, her türlü altyapı var" diyerek kendilerini yatırıma davet ettiğini ifade etti. Abdullah Tever, İran'ın ise ödeme güçlüğü çekmesi dolayısıyla, mobilya ithalatının eski seviyelerde olmadığını belirtti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Rusya Federasyonu Abdullah Tever Türkiye Libya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title