Nazilli'de Kolombiyalılara "Kaliteli Pamuk" Eğitimi
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Kolombiya heyetinin ziyaretinden detaylar Kolombiya Tarım ve Kırsal Gelişim Bakanlığı yetkilisi Sofia Ortiz'in konuşması Toplantı salonu ve pamuk tarlasından detaylar Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Çoban Kolombiya Tarım ve Kırsal Gelişim Bakanlığı ile ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkililerinden, kaliteli ve verimli pamuk yetiştirme konusunda bilgi aldı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Kolombiya heyetinin ziyaretinden detaylar
Kolombiya Tarım ve Kırsal Gelişim Bakanlığı yetkilisi Sofia Ortiz'in konuşması
Toplantı salonu ve pamuk tarlasından detaylar
Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Çoban Kolombiya Tarım ve Kırsal Gelişim Bakanlığı ile ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkililerinden, kaliteli ve verimli pamuk yetiştirme konusunda bilgi aldı.
Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Kolombiya Tarım ve Kırsal Gelişim Bakanlığı arasındaki iş birliği kapsamında, Kolombiya'daki pamuk üretim alanlarının, kalitesinin ve veriminin artırılması için Kolombiya'dan gelen 6 kişilik heyet, Türkiye'nin önemli pamuk üretim merkezlerinden Aydın'a geldi.
Buradaki ekim alanlarında incelemelerde bulunan heyet, dört gün boyunca Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkililerinden, yaşadıkları sorunlara çözüm üretecek konularda bilgi aldı.
Kolombiya Tarım ve Kırsal Gelişim Bakanlığı yetkilisi Sofia Ortiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerinde son dönemde, pamuk sektöründe önemli krizlerin yaşandığını, üretimin 200 bin hektarlık alandan 30 bin hektara düştüğünü bildirdi.
Üretimde rekabetçi ortamın kaybolduğunu vurgulayan Ortiz, "Türkiye ile karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak istedik. Çünkü Türkiye'nin bu konuda bize destek olacağını düşündük." dedi.
Ortiz, ürün çeşitliliği konusunda Türkiye'nin çok zengin bir ülke olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'de öğreneceğimiz farklı tarım sistemleriyle kendi tarımımızı bir adım daha öteye taşıyacağız. Ürün çeşitliliği konusunda Türkiye'de çok geniş bir ağ var. Bu konuda çok güzel bir iş birliği kurduk. Tekstil ve konfeksiyon alanında Türklerin pamukla ilgili dünya marketlerinde bir lider olduğunu biliyoruz o yüzden buradayız." ifadelerini kullandı.
"Türkiye'den örnek olarak 30 çeşit tohum götüreceğiz"
Ülkelerindeki pamuk tüketiminin 100 bin ton olduğunu kaydeden Ortiz, "Kolombiya farklı iklim şartlarına sahip olduğu için Türkiye'den örnek 30 çeşit tohum götüreceğiz. Sonuçların olumlu olacağını tahmin ediyorum. Bu konuda Türkiye'ye minnettarız. Kolombiya tropikal bir iklim bunun yanında pamukla ilgili bazı pratik konularda hatalar yaptık. Dünya marketlerindeki pamuk fiyatları da bu düşüşü etkiledi. Dolayısıyla 200 bin hektar olan alanımız 30 bin hektara kadar düştü" diye konuştu.
"Türkiye'nin pamuk üretimindeki konumunun göstergesi"
Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Çoban ise farklı ülkelerden heyetlere pamuk üretimi konusunda destek verdiklerini, bu durumun Türkiye'nin pamuk tarımında dünyada önemli bir konumda bulunduğunun göstergesi olduğunu belirtti.
Heyetle yaptıkları çalışma konusunda da bilgi aktaran Çoban, "İki ülkenin tarım bakanlıklarının iş birliğine gitmesi neticesinde pamuk ekimlerinin ve verimin arttırılması konusunda çalışma başlatıldı. Şubat ayında Kolombiya'ya bir ziyaret gerçekleştirilmişti, orada ülkenin genel pamuk durumuyla ilgili analiz yapıldı ve yol haritası çıkarıldı. Kolombiya için ulusal bir ıslah programının oluşturulması, oraya iyi adapte olabilecek çeşitlerin denemesinin yapılması, 10 yıllık süreç neticesinde yeni çeşitler geliştirerek Kolombiya ekonomisine büyük katkı sağlaması anlamına gelmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Çoban, Kolombiya dışında Benin Cumhuriyeti ve Bangladeş gibi ülkelerle de bu konuda çalışmaların yapıldığını ve olumlu sonuçlar almayı hedeflediklerini kaydetti.